Leder: Lad os omfavne solcellerne kærligt, men klogt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Leder: Lad os omfavne solcellerne kærligt, men klogt

Solceller er i resten af verden en af de seneste års mest markante, grønne succeshistorier. Priserne på panelerne bare rasler ned, og analytikerne står i kø for at forudsige fortsatte prisfald, der vil gøre konvertering af fotonernes energi til den billigste produktion af elektricitet overhovedet.

Herhjemme er solceller derimod en lidelseshistorie, præget af gold rush, politiske næser og en smadret og frustreret branche. Det skyldes ikke, at vi har svært ved at bruge solstrømmen. Den udgør ofte et perfekt match til vores vindmøller.

Men solcellerne har fået en stedmoderlig behandling i Danmark. Først fik de en nettomåler-ordning, hvor ejernes målere fik lov til at løbe baglæns. Det betød, at de slap for alle afgifter og tariffer, som udgør langt hovedparten af elregningerne, og solceller bredte sig på landets hustage.

Det blev hurtigt for dyrt for statskassen, som blev smækket i med lappe-lovgivning – dog ikke uden huller. Derfor lykkedes det for investorer at få en forretning ud af solcelleparker af hidtil uset størrelse herhjemme på en mark ved Kalundborg og en nedlagt jysk flyveplads.

Selv en lukket statskasse kan imidlertid ikke holde solcellerne ude af landet, for de rammer på flere måder ned i den danske folkesjæl. Ud over at producere grøn strøm gør de os selvforsynende med energi. Og hvis tørretumbleren kører, mens solcellerne producerer strøm midt på dagen, så sparer vi afgifterne – det kan vi li’.

Batterier vil nu gøre det endnu mere attraktivt at lagre strøm fra solceller hjemme på matriklen. Derfor vil der også komme langt flere solceller op, end politikerne troede muligt – hvert fjerde parcelhus vil køre på solceller og batterianlæg i 2040, forudser Energinet.dk på Ingeniørens forside i dag.

Læs også: Små batterianlæg vil tilplastre danske tage med solceller

Hullet i statskassen vil med den udvikling blive så stort, at noget skal gøres. Også fordi elnettet ikke udnyttes mest miljøvenligt med en million selvforsynende villaer. Tværtimod er der brug for at sende strømmen ud på nettet og videre til virksomhederne om dagen, så vi kan slukke endnu flere kraftværker. Tørretumbleren må køre om natten, når der er få kunder til den grønne strøm.

Grænsebomme for solceller er dog ikke løsningen. Danmark bør omfavne teknologien, selv om solceller aldrig bliver samme industrieventyr som vindmøllerne. Produktionen af solpanelerne vil også i fremtiden ske i Kina og andre lavindkomstlande.Herhjemme kan vi sørge for at holde gang i et velfungerende marked, som tager højde for stadigt faldende priser, og som udvikler danske kompetencer til at montere og integrere solceller.

Et større projekt, vi har foran os, er imidlertid at indrette vores afgifter på den nye virkelighed, så vores elforsyning bliver ved med at være et sammenhængende system og ikke en halv million små øer. Det kræver både økonomiske omlægninger, og at politikerne og elbranchen fortæller en god historie om, hvad verdens højeste afgifter bruges til. Ellers bliver solceller og batterier en alt for oplagt mulighed for at slippe for at betale dem.

Jeg går 100% ind for et vedvarende energisystem og er fuldt ud enig i at vi skal have solceller i den danske energiforsyning.

Jeg er ligeledes enig i at vi ikke skal have en halv milion små solcelleøer og vi skal slet ikke have dem placeret på vores tage uden en arkitektonisk indgangsvinkel.

Vi havde engang en lokalplanlægning der sikrede, at vores bygninger havde et nogenlunde ensartet udtryk. Ikke ens arkitektur, men alligevel en styring der gør at vores byer er flotte at se på. Lad os i den kommende og kærlige omfagning af solcellerne også sikre at de bruges smukt i bybilledet. Derfor skal en samlet plan også sætte arkitektoniske krav.

  • 2
  • 3

Nu er disse jo lavet således, at når batteriet er ladet op så sendes overskydende strøm ud på nettet.

Altså er problematikken omkring små isolerede øer jo ikke tilstede.

Tvært om, disse batterilagre vil reducere de spidsbelastninger private genererer i nettet.

  • 3
  • 3

Problemet er at hver gang Staten indfører en ny afgift for at ændre forbrugernes forbrug bliver de afhængige af indtægterne. Nå så man ændrer forbrug som var det tilsigtede ved afgifterne piber de over at man kommer til at mangle det provenu som afgifterne indbringer.
Det vil ikke undre mig over om vi snart skal betale skat af den sparede el som sparepærer og A++ mærkede apparater medfører.
Når vi for isolerede vores huset så varmeforbruget falder skal vi nok også betale en beregnet skat på det sparede forbrug.

  • 7
  • 3