Fra lederen:
"""Krige og kriser skubber også til den teknologiske udvikling, så hvis det ikke var for den triste baggrund, kunne vi glæde os over, at den nu helt nødvendige frigørelse fra russisk gas har sat tempo på overgangen til fossilfrie alternativer.
Det gælder udbygningen af fjernvarmen, som ellers var gået i stå. Det gælder varmepumpeløsninger i industrien, som før kunne læne sig tilbage med gassen som sikker leverance år ud i fremtiden. Og det gælder kraftværker, der udskifter naturgas med elkedler og varmepumper.
Når det gælder den elektricitet, der skal bruges til de nye varmepumper såvel som til elbiler, power-to-x, pyrolyse og alle de andre løsninger i en elektrificeret fremtid, så har Putins krigshandlinger fået politikerne til at skrue bissen på over for kommunernes nøl i forhold til vindmøller og solcelleanlæg. """
Jeg er kun delvis enig, og mener fortsat, at IDA´s repræsentantskab snarest bør pålægge mediehusets redaktion at afholde sig fra således at politisere.
Hvis der ønskes hurtig fossil udfasning og CO2e-reduktion samt et fortsat forsyningssikkert grundlag for bl.a. mere el-baseret opvarmning og transport, bør om- og nybygninger til CO2e-negative bio-kraftvarmeværker i allerede etableret infrastruktur prioriteres mindst lige så højt som de næste 5 - 10 GW (kun næsten CO2e-neutral) vind og sol. Eller mere logiske og teknologineutrale rammebetingelser - snarere end direkte politisk selektering af VE-teknologier - bør være det afgørende, så systemet bliver billigst muligt, idet de ”lavest hængende frugter plukkes” først/parallelt.
For at opnå en fornøden bredere og mere effektiv nyttiggørelse af indenlandske biobrændsler, behøves udviklingen af mere brændselsfleksible bio-kraftvarmeværker genoptaget og anvendelsen af kraftværksegnet biomasse til mindre (exergetisk) effektive formål begrænset. Og en f.eks. fastholdt import af biomasse kan både retfærdiggøres gennem (evt. fornøden) endnu mere ”striks” certificering, og ved at DK initierer/bidrager til storstilede udenlandske opdyrkningsprojekter. Det sidste kan - med store gensidige fordele - tænkes gjort for nogle af de penge, vi har lovet de fattige lande som led i de internationale klimaforhandlinger.
Når der bl.a. således er etableret et stort set altid tilstrækkeligt VE-system til levering af primært el og fjernvarme, kan der suppleres med yderligere fluktuerende produktion og dertil ekstra fornøden el-til-el-lagring/PtX, infrastruktur og udlandsforbindelser samt et omfang af (ligeledes el-forbrugende) CCS, der som minimum kompenserer for, at det her i øvrigt nævnte ikke vil være CO2e-neutralt. (Des mere udrustning pr slutteligt nyttiggjort kWh, des mindre CO2e-neutralt).
Etablering af en stor eksportorienteret fluktuerende overkapacitet og/eller produktion af VE-brændstoffer for danske forbrugeres/skatteyderes regning og risiko bør forudsætte, at det med stor sikkerhed vil være en god forretning. Dette kan ikke bare antages at være en selvfølge, idet en stor fluktuerende overproduktion i betydelig grad kan frygtes usælgelig, og idet de producerede PtX-brændstoffer kan komme i konkurrence med VE-brændstoffer, der f.eks. baseres på ultrabillig solcellestrøm produceret nærmere Ækvator.
Uvildig er jeg stadig ikke.