Leder: Hold nu nallerne fra de frie telemarkeder
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Leder: Hold nu nallerne fra de frie telemarkeder

På to områder har offentlige myndigheder netop brændt nallerne på at blande sig i dele af det ellers liberale telemarked: roaming og bredbånd til de danske udkantsområder.

Roaming-reguleringen var formentlig tænkt til at give EU lidt tiltrængt folkelig opbakning. Da det lykkedes ministre og parlamentarikere fra 28 lande at stå sammen om at nedbringe kundernes regning for at benytte deres telefoner i udlandet, skulle man da også tro, at de havde en vindersag.

Virkeligheden viste sig dog hurtigt at være mere kompliceret. De seneste uger har hovedparten af de danske teleselskaber varslet højere priser over for deres kunder, fordi EU tvinger dem til at give kunderne fri roaming, selv om de skal betale grossistpriser til de udenlandske selskaber, som kunderne trækker på, når de rejser.

I Nordeuropa begrunder selskaberne prisstigningerne med, at deres kunder rejser fire gange så ofte til Syden, som de sydeuropæiske kunder rejser til det kolde nord. I Sydeuropa har selskaberne sat priserne op, fordi de mener, at grossistpriserne er lavere, end hvad de sælger data til deres egne kunder for.

Resultatet er, at europæernes priser stiger, uanset om de har gavn af fri roaming eller ej. Og det selvom markedet faktisk allerede havde tilbud til de kunder, som har brug for fri roaming. De kunne købe et abonnement hos 3 eller andre af de teleselskaber, som havde kommerciel succes med ‘Roam like at Home’.

Politisk regulering af priser hører kun hjemme, hvor et selskab af den ene eller den anden grund har monopol, eller der er et kartel. Teleselskaberne har i en årrække ignoreret de politiske vinde, som krævede stop for de meget høje roaming-priser, der gav mistanke om kartellignende forhold ud fra logikken: ‘Jeg plukker din kunde, du plukker min kunde, og vi deler i porten’. Men at reguleringen nu giver alle kunder prisstigninger, viser, hvor kompliceret det er at blande sig i frie markeder.

Herhjemme har flere kommuner fået ørerne i maskinen, når de har forsøgt at støtte udbygningen af bredbånd til borgerne i selv den mindste flække. Også staten har en pulje, der sidste år pumpede 80 mio. kr. i nye bredbåndsprojekter. De fleste af dem ligger i Udkantsdanmark, hvor der var op til 44.000 kr. pr. bredbåndslinje at hente, men også sommerhuse og et villakvarter i Brønshøj har fået del i tilskudsmillionerne.

Ét er, at der måske nok var mere brug for de skattekroner til andre offentlige udgifter. Langt værre er det, at støtten smadrer det frie marked, som ellers kunne sikre, at bredbånd bliver udbredt – også i tyndtbefolkede områder. Ingen vil naturligvis investere private penge i at udbygge teleinfrastruktur, hvis konkurrenten får offentligt tilskud til det.

Det pudsige er, at Danmark havde fint styr på telesektoren frem til starten af 1990’erne. Dengang blev vores telelicenser uddelt ved såkaldte skønhedskonkurrencer, hvor selskaberne dystede om, hvem der kunne tilbyde den bedste dækning. Ved senere auktioner over bredbåndsteknologier overtog det kortsigtede ønske om at fylde statskassen og give licenserne til højstbydende, dog med krav om en minimumsudbygning.

Det er en bagvendt logik, at vi først malker telebranchen ved auktioner for derefter at give tilskud til lidt lappeløsninger hist og pist. Både branchen og kunderne har fortjent større omtanke.

Illustration: MI Grafik

Selvfølgelig skal politikerne hold nallerne fra de frie telemarkeder hvis de reelt er frie. Fordeler staten retten til at udbyde mobiltelefoni til ganske få er det ikke frit men snarere et monopol. At nogle mener monopoler selv frit kan bestemme deres priser er ikke en nyhed.

  • 4
  • 3

Nu har der været bragt flere indlæg, hvor det hævdes at reguleringen af de horrible roamingafgifter er en tabersag og hvad har vi.

Men det er rent vrøvl, for sagen i al sin enkelhed er, at der er taget et opgør med en fuldstændig ublu plukken af kunder, som et langt stykke af vejen har kunne lade sig gøre pga. telefanternes lokumsaftaler, som i mistænkelig grad ligner kartelsamarbejde.

Og lige præcis reguleringen er nu med til at presse selskaberne, så det står en fuldstændig frit for at skifte til et selskab der ikke har sat prisen op, f.eks. Oister som har defineret deres fair use grænse meget præcist.

Kunne ingeniøren ikke være så venlig at melde klart ud hvis interesser det er man prøver at tilgodese?

  • 11
  • 4

Vi faktisk HAVDE et frit paneuropæisk telemarked så var lederen jo ganske korrekt.

MEN det har vi ikke !

Telebranchen hænger sig meget bevidst godt fast i de gamle landekoder og landegrænser.

  • 6
  • 3