Leder: Grib chancen for at forene klima og dataforbrug

Lad det være sagt med det samme: Ingeniøren byder Apple, Google og Facebook velkommen i Danmark med deres datacentre. Det giver faktisk rigtig god mening, at vi – som et af de lande, der er længst fremme med digitaliseringen og dermed er storforbrugere af data – lægger land til dataopbevaring.

I Asien er internettet reelt drevet af kulkraft, og forsyningssikkerheden er ofte ringe. I Danmark har vi værktøjerne og ambitionerne til at skabe en grøn succeshistorie, hvor alle får noget ud af det. Det er vores håb, men det kræver, at begejstrede politikere følger de brede smil op med bevidste strategier og krav til deres nyvundne beboere.

Datacentrenes fremmarch i Danmark tegner på mange måder til at blive afgørende for vor egen og klodens fremtid. Meget står på spil i vores lille land, hvor verdens største virksomheder, klimahensyn og lokale hensyn skal spille sammen.

De gigantiske centre, der nu rejser sig i det danske landskab, er de synlige beviser på, at virtuelle legepladser som Facebook, Netflix, Youtube og Minecraft ikke er løsrevet fra den virkelige verden. De findes ikke kun i skyen. Bag hver streaming, kattevideo eller Googlesøgning er et aftryk i den virkelige verden. Et stykke kul udvindes og brænder. En vindmølle snurrer. Processorer bliver varme. Og aftrykkene bliver større og større.

Om 20 år ventes ni datacentre at ligge i Danmark og sluge op mod en tredjedel af landets elforbrug. Det matcher udviklingen globalt, hvor CO2-udledningerne fra informations- og kommunikationsteknologier (ITC) er i gang med at overstige hele luftfartens, og undersøgelser peger på, at 20 procent af verdens strømforbrug vil gå til ITC i 2025. Det ville naturligvis ikke være et problem, hvis datacentrene blot var drevet med vedvarende energi (VE), men andelen er kun 20 procent i dag.

Apple har allerede bygget det første datacenter ved Viborg. Udviklingen starter nu. Men der tegner sig desværre også et billede af, at borgmestre, ministre og folketingspolitikere har været så begejstrede over, at it-giganterne vil lege med dem, at de har slået den sunde fornuft fra. De har ikke krævet garanti for, at centrenes energiforbrug bliver modsvaret af ny VE. De har ikke sikret sig, at centrenes overskudsvarme bliver brugt, som vi skriver om på dagens forside. Det ligner desværre ikke begyndelsen på den succeshistorie, det bør være.

Apple vil skabe en bedre verden og overlade den bedre, end da de overtog den. Sådan lyder det igen og igen fra deres pressefolk. Skal Apple leve op til de ord, så skal de dække deres datacentre med vedvarende energi og mere til. De skal skabe en succeshistorie sammen med deres omgivelser, i dette tilfælde Danmark, hvor datacentre bør indgå naturligt i det danske energisystem, hvor alle får noget ud af det, og ressourcerne udnyttes optimalt.

Ressourcerne er for eksempel begrænsede når det gælder landvindmøller eller elnettets kapacitet. Derfor skal datacentrene følges med produktion af ny VE, så vi ikke ender med at slås om pladsen i en fælles mission om at øge andelen af VE. Alternativt kan statsministerens vision om én million el- og hybridbiler i 2030 ende som en belastning for klimaet.

Men lad os se det i øjnene: Hverken Apple eller Google og Facebook er kommet til Danmark for at redde verden. De er her først og fremmest for at tjene penge lige som alle andre private firmaer. Det betyder bare, at de skal have en fast hånd til at hjælpe dem på rette vej. Vi skal fra vores side turde stille krav, især når vi giver dem favorable vilkår, og de risikerer at belaste vore elnet. Vi skal ikke ende med at være til grin.

Gjort rigtigt kan det her blive en succeshistorie for Danmark og de multinationale virksomheder. Hvis vi kan præsentere en case i lille Danmark med ni gigantiske datacentre, der alle kører på VE og spiller sammen med landets grønne omstilling, så har vi muligvis et eksempel, som kan kopieres til resten af verden. Det vil være en hjælpende hånd med den klimakatastrofe, der lurer i form af nye internetbrugere i verdens ulande. To milliarder er kommet til siden 2012. /thd

Illustration: Ingeniøren
Emner : Fjernvarme