Leder: Godt at stoppe Elsparefonden, men¢
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Leder: Godt at stoppe Elsparefonden, men¢

I fremtiden skal vi bruge mere el men samlet set mindre energi.

Derfor er Connie Hedegaards initiativ med at lukke Elsparefonden og i stedet starte Center for Energibesparelser rigtigt tænkt. Det burde være sket for længst.

Når det er sagt, er der fire alvorlige skønhedspletter på forslaget og den konkrete sagsbehandling.

  • Transportsektoren er igen-igen gledet ud. Det er en klassiker i Danmark. Sådan har vi gjort lige siden Schlüter-regeringens Brundtlandrapporter i slutningen af 1980'erne. Vi taler altid om at spare energi - og så skal nogle andre lige se på transportsektoren ved lejlighed.

  • Elsparefonden er uafhængig. En uafhængig stemme er besværlig for ministrene, men en styrke i forhold til at nå målet. Center for Energibesparelser skal derimod ligge under Energistyrelsen - ganske vist med en skyggebestyrelse - og bliver derfor notorisk Mester Jakel-dukke for den til enhver tid herskende politiske holdning.

  • Center for Energibesparelser skal arbejde i et langt større område end Elsparefonden - men for de samme penge. At smøre ressourcerne tyndere ud betyder mindre faglighed. En klar svækkelse. Heldigvis kan budgetter justeres i fremtiden.

  • Den mærkelige høringsperiode fra 8. juli til 12. august. Connie Hedegaard fremstiller dette som udtryk for handlekraft og desuden med, at det er nødvendigt at afklare situationen for medarbejderne i Elsparefonden. Men datovalget ligner samtidig et forsøg på at tromle ændringen igennem i en periode, hvor opmærksomheden er begrænset.

I betragtning af, hvor vigtigt energiområdet er, mangler der noget tyngde i forslaget, som det foreligger. Heldigvis er der god mulighed for at rette op og føje til i de politiske forhandlinger de kommende dage.

Dokumentation

Lovforslag om Elsparefondens fremtid

Emner : El
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ingen tvivl om at det er en god idé, at vort samfundet har fokus på energibesparelser – nu mere end nogensinde før! Men i debatten omkring Elsparefonden hhv. Center for Energibesparelser, mangler der en vigtig detalje: Begrænsning af fondens konkurrenceforvridende aktiviteter. Igennem årerne har flere private virksomheder måtte konstatere, at fonden i større eller mindre grad støtter og selv udvikler produkter i direkte konkurrence med allerede eksisterende produkter på det danske marked. Det virker stærkt provokerende, at man med en snabel direkte ned i statskassen – vi taler jo om mange mil. kroner – kan udvikle og markedsføre produkter hvor alle andre virksomheder naturligvis skal egenfinansiere udviklingsomkostninger. Så lad os få et organ der netop holder sig til det essentielle og ikke forsøger at udkonkurrer de danske virksomheder der lever af at udvikle, producere og sælge produkter til energibesparelse!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten