Leder: Giv nu de statsansatte roen og troen tilbage
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Leder: Giv nu de statsansatte roen og troen tilbage

I sidste uge fik godt 2.000 stats­lige medarbejdere, heraf godt 400 IDA-medlemmer, besked på, at deres arbejdsplads skal flytte langt væk fra den nuværende placering i hovedstaden. For mange var beskeden at sidestille med en fyring, da de er bundet af partnerens job, huskøb, børnenes skole, engagement i lokalområdet osv.

Når udflytningen alene bygger på en politisk beslutning om, at egnsudvikling p.t. er en vigtigere opgave for de statslige arbejdspladser end det arbejde, medarbejderne udfører, kan man ikke bebrejde dem, at de både er frustrerede og kede af det.

Alligevel bliver de mødt med meget lidt forståelse og mest af alt hån og latterliggørelse i debatten, hvor især de statsansatte akademikere er blevet gjort til offentlig prügelknabe. De fremstilles som en flok forkælede københavnersnuder, der bruger den arbejdsgiverbetalte frokost på at drikke caffe latte på de nærliggende cafeer. Latten betales med deres alt for høje løn, som for længst er stukket af fra privatansattes lønninger. De har bare godt af at komme ud af deres lune, sikre statsbetalte københavnerhule og mærke det rigtige arbejdsliv i provinsen, lyder det skadefro i avisernes debatspalter og på de sociale medier.

Sandheden er imidlertid en anden. Med årlige sparekrav og dertilhørende fyringsrunder er det længe siden, en statslig ansættelse har været lig med jobgaranti. På ingeniørområdet er startlønnen gennemsnitligt 4.000 kr. lavere end i det private, og efter 15 års ansættelse er løngabet næsten tredoblet. Mange akademikere i staten er ansat som chef- og specialkonsulenter uden øvre arbejdstid, og den betalte frokostpause bliver ofte brugt til møder og andet arbejde, viser en undersøgelse fra IDA. Fryns er der ikke meget af på de statslige arbejdspladser, og firmafesten skal man selv punge ud for at deltage i.

Med de jobmuligheder, der for tiden er for teknisk kompetente akademikere, må man tage hatten af for, at der alligevel er dygtige ingeniører, kemikere, it-specialister mv., der fravælger høj løn og frynsegoder til fordel for et meningsfyldt job, der er med til at sikre rammen om vores samfund til glæde for både borgere og erhvervsliv.

Det er ingen selvfølge, men det er helt nødvendigt, at dygtige akademikere fortsat tager det valg. Derfor har politikerne et kæmpe ansvar for nu at få roen og troen tilbage til de statslige ansatte, så man fortsat kan tiltrække dygtige folk til de mange højt specialiserede arbejdsopgaver.

Foreløbig gør de det modsatte. Dansk Folkeparti har uimodsagt ytret, at udflytning bør være en årlig begivenhed. Det er beskæmmende få politikere, der i debatten har talt op imod den akademikerbashing, der er blomstret op i forbindelse med udflytningen. De statslige arbejdsgivere er i fuld gang med at fjerne de snart eneste tilbageværende goder, den betalte frokostpause og fridagen juleaften. Og i de igangværende overenskomstforhandlinger er meldingen fra statens forhandler, innovationsminister Sophie Løhde, at de allerede får rigeligt i løn.

I det private er det en kendt sag, at dygtige medarbejdere tiltrækkes, fastholdes og motiveres med synlig anerkendelse og forkælelse. Hvis det skal lykkes at tiltrække de rigtige kompetencer til statslige arbejdspladser i såvel København som provinsen, må vi garantere et flerårigt flyttestop, ligesom vi må holde op med at tale ned til de statslige ansatte og i stedet vise, at vi sætter pris på det arbejde, de laver. Et Danmark i balance kræver motiverede og velkvalificerede medarbejdere på de statslige arbejdspladser.

Illustration: MI Grafik

Flyttestop, firmafest? Er staten blevet et beskyttet værksted for folk der ikke kan holde til at arbejde i det private? Som ansat er du ansat til at løse en opgave og skønner ledelsen at andre kan/skal løse denne opgave eller at opgaven skal løses et andet sted så er det sådant. De stats ansatte skal lige pludselig have special behandling hvorfor? og hvorfor når det handler om det sted i DK hvor de nemmest kan finde andet arbejde?

Desuden er den absolut største fordel ved udflytningen at så få flytter med, styrelser og ministerier er små stater i staten og opføre sig ganske arrogant og magtfuldkommende og den eneste måde den kultur kan fjernes på er at skifte folkene der bære denne kultur ud med nye folk fra top til bund. Så nok koster denne udflytning men hvad er prisen for ordentlig borgerbetjening? og et mere nuanceret billede af tingene og ikke kun et billede som det ser ud fra et kontor i KBH. Naturligvis kunne dette problem også løses ved at fyre folk og nægte at ansætte folk der har arbejdet i statsadministrationen de sidste 10 år men mon det giver mindre larm og "synd for" fra akademikerne?

  • 14
  • 16

De stats ansatte skal lige pludselig have special behandling hvorfor?

Jesper - du har i flere indlæg fremturet med de samme besynderlige påstande om "special behandling". Hvilken "special behandling" er det offentlige ansatte beder om?

  1. de har de sidste 15 år oplevet faste årlige nedskæringer, besparelses- og fyringsrunder, uden skelnen til at der indlydende må være forskel på om og hvor meget der kan spares inden for forskellige områder og uanset om antallet af opgaver vokser.
  2. de har lavere løn end privatansatte, og regeringen mener de skal have endnu mindre løn.
  3. de har færre personalegoder end privatansatte, og regeringen forsøger at fjerne de få de har tilbage (goder de ellers har bl.a. for at kompensere for den lavere løn).
  4. de skal nu også regne med regelmæssigt at få valget mellem at blive flytte rundt i landet, eller alternativt selv at have "sagt op". Og dette vel at mærke ikke kun i forbindelse med effektivisering mv., men (i modsætning til privatansatte) nu også af rent politiske / ideologiske grunde.
  5. og på toppen af det hele så skal de ofte finde sig i beskyldning fra folk som dig gående på at de er forkælede, arrogante og ikke laver noget andet end at gøre live besværligt for resten af os.

Og nu kan jeg så forstå på dit indlæg at vi - i modsætning til privatansatte, hvor erfaring typisk ses som et betydeligt plus - helst heller ikke skal have offentlige ansatte med erfaring.

Jeg har selv tidligere været offentlig ansat, men har de sidste 14 år være ansat i det private, og min oplevelser er at jeg på stort set alle områder har enten de samme eller bedre vilkår end jeg havde som offentlig ansat.

  • 14
  • 1