Leder: Genfind din energist, Lars Chr. Lilleholt

»Spar på energien – lyt til din energist!«

For en del læsere vil det være børne­lærdom at begrænse el-forbruget, fordi de voksede op med kampagnen med dette slogan igennem 1980’ernes kartoffelkur. Desværre har energiminister Lars Christian Lilleholt (V) tilsyneladende glemt de simple sandheder.

Vi skal være de første til at kippe med flaget for, at regeringen tager livet af den energispareordning, som el-, fjernvarme- og gasselskaberne hidtil har benyttet til at spare på energien i Danmark. 1,5 mia. kr. har ordningen kostet kunderne årligt, selv om evaluering på evaluering har påvist, at en stor del af beløbet er givet dårligt ud. Hovedparten af besparelserne havde alligevel fundet sted uden tilskud, energiselskaberne tog sig for dyrt betalt, og eksemplerne på svindel står i kø.

Men vi er også de første til at begræde, at regeringen i sit udspil til et nyt energiforlig nærmest helt har droppet ambitionen om at spare på energien. Fordi den grønneste energi altså fortsat er den, vi ikke bruger. Det er i de fleste tilfælde også den billigste.

Regeringen har godt nok sat 400 millioner kroner af til at finde energibesparelser i virksomhederne fra 2021. Den har også lyttet til en række brancheforeninger og sendt projekterne i udbud og lagt et loft over priserne. Det fortjener ros.

Til gengæld har regeringen helt opgivet at nedbringe energiforbruget i vores boliger. Ikke en øre bliver ofret på sagen, kun nogle få, uforpligtende ord om, at regeringen vil udarbejde en »langsigtet renoveringsstrategi«. Det behøver den nu ikke at bruge lang tid på, for den socialdemokratisk ledede regering udarbejdede i 2014 netop en plan for at skære forbruget i bygninger ned med 35 procent inden 2050, så der er inspiration at hente.

Desværre bliver det helt sort, når regeringen giver skattelettelser via elregningen. Vi har her i Ingeniøren tidligere talt for at give varmepumperne bedre vilkår. Det får de i den grad nu, da afgiften på el til varme bliver sat gevaldigt ned. Faktisk bliver strømmen så billig, at simple elpaneler i nogle tilfælde bedre kan betale sig end varmepumper. Det er dog i småtingsafdelingen.

Det store problem ligger i den generelle lempelse af elafgiften, der også er en del af regeringens oplæg. Når landets husholdninger og virksomheder får strømmen billigere, skruer de naturligvis op for forbruget. Det siger enhver lærebog om udbud og efterspørgsel. Konsekvensen er, at vi må brænde fossile brændstoffer eller træ af for at imødekomme den stigende efterspørgsel.

Den ene nye havmøllepark, som regeringen vil bygge, er sammen med teknologineutrale udbud af grøn energi gode initiativer. Men der skal meget til – også når regeringen samtidig forsøger at tiltrække flere datacentre, som i sig selv kræver en massiv udbygning af grøn energi for ikke at øge udledningen af drivhusgasser.

Og så har vi slet ikke talt om transporten, hvis CO2-udslip fortsat stiger, eller om landbruget, som heller ikke er en del af udspillet, selv om der også dér er et stort potentiale til at bidrage til den grønne omstilling.

Regeringens klimamålsætning er, at halvdelen af energien i 2050 skal komme fra vedvarende kilder. Den har indbygget det grundlæggende problem, at hverken verden eller Venstres logo bliver grønnere, hvis energiforbruget stiger, i takt med at vi sætter vindmøller og solceller op. Det er derfor tid til, at energiministeren lytter til sin ungdoms energist.

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Regeringeren følger næste klimarådets anbefalinger. Klimarådet anbefaler at vi få fjernet elafgiften og indfører en CO2 afgift på alle brændsler. Hvis de bare får det sidste element med i energiforliget, så kommer vi billigst i mål i forhold til vores klima reduktions ambitioner. Jeg er godt klar over at regeringen ikke lægger op til at fjerne hele elafgiften, men ambitionen er der.

Det med at detail-styre hvad man kan få billig el til og hvad man kan få dyr el til, giver blot unødvendig administration. Det er sådan set ligegyldigt hvad min nabo bruger strømmen til, så længe den er bæredygtig og fortrænger anden brugen af fossile brændsler. Hvorfor skal der være forskel på varmepumper, biler, køleskabe og græsslåmaskiner? Sparede CO2, er nu engang sparede CO2.

 • 4
 • 0

Regeringens klimamålsætning er, at halvdelen af energien i 2050 skal komme fra vedvarende kilder.

Mnarh - den målsætning gælder mig bekendt stadig for 2030.

I 2050 er der bred enighed - også i regeringen - om målet; at HELE energiforsyningen skal komme fra VE.

 • 6
 • 0

Selvfølgelig er det nødvendigt at nedsætte elafgiften - dels for at få øget incitament til elektrificering af samfundet, og også for at få elafgiften ned på niveau med de mere sorte energiformer.

Dertil kommer et par yderligere faktorer som lederen glemmer: Der er anbefaling om en CO2 afgift som skal betales der hvor CO2 produceres - det flytter i praksis betalingen til det sted i forsyningskæden hvor energikilden vælges. Samtidig skal størrelsen af CO2 afgiften være på niveau med benzin/diesel beskatningen for alle CO2 kilder (dog ikke vedtaget) Yderligere skal man ikke lukke øjnene for at nedsættelse af elafgiften også sender et positivt signal til både virksomheder og forbrugere - nemlig at grøn omstilling ikke er et synonym for øgede afgifter og flere pinsler for skatteborgerne. Det er nødvendigt for at kunne få en meget bred opbakning til projektet og på sigt kommer staten jo også til at skulle gøre op med sin afhængig af provenu fra sorte kilder.

Selvfølgelig er energispareinitiativer vigtige, men den nuværende ordning er i praksis virkningsløs og kanaliseret blot en masse penge over i energiselskaberne uden væsentlig nytteeffekt. Omstilling fra f.eks naturgas til en varmepumpe kræver at folk sætter betydelige midler ind på at etablere nyt system i stedet for blot at skifte kedel til en ny model.

 • 2
 • 0

Det er sådan set ligegyldigt hvad min nabo bruger strømmen til, så længe den er bæredygtig og fortrænger anden brugen af fossile brændsler. Hvorfor skal der være forskel på varmepumper, biler, køleskabe og græsslåmaskiner

Målet er at gøre el så billigt at det er et attraktivt alternativ til fossile brændsler, så forbrugerne vælger teknologier der anvender el/VE i stedet for fossile brændsler, uden at gøre det så billigt at forbrugerne begynder at "svine" med energien og gå efter de mindst energi-effektive løsninger fordi energien er så billig at det ikke kan betale sig at spare på den.

Ender vi fx med at bruge 20% mere strøm pga. ineffektive el-apparater end vi behøvede, så kræver det 20% flere vindmøller, solceller mv. og det er som bekendt ikke gratis. Så reduceres elprisen for meget på de "forkerte" ting, så kan det i realiteten på sigt resultere i en større samlet eĺregning, og i sidste ende er der kun forbrugerne til at betale

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten