Leder: Energiteknologi: Så er det nu, vi skal investere

4.500 milliarder dollar. Seks gange så meget, som de amerikanske politikere diskuterer at lægge i en hjælpepakke til finansmarkederne, og som de før deadline stadig ikke var enige om. Det er prisen for at gøre elbiler klar til masseproduktion.

Ti gange så meget, 45.000 milliarder dollar er den samlede, nødvendige investering i energiteknologier, hvis vi skal dæmme bare nogenlunde op for CO2-udslippet, lyder det fra Det Internationale Energiagentur, IEA.

**Beløbene er svimlende. **Finanskrisen er blot et fnug i sammenligning. Men heldigvis er de 45.000 milliarder dollar summen af projekter på tværs af lande, universiteter, industrier og virksomheder. Derfor kan tallet læses som en indikation af omfanget af det marked, som er på vej inden for energiteknologi. Et marked som uden for enhver diskussion vil indfinde sig, hvad enten årsagen hedder klima eller energi- og råvaremangel.

Talstørrelserne betyder, at ethvert velbegrundet udviklingsprojekt, som erstatter fossil energi med vedvarende/kernekraft, eller erstatter ineffektiv teknologi med effektiv (øger virkningsgraden), at alle den type projekter får et kæmpe marked. Og dermed har fantastisk gode chancer for succes, hvis de kan stå sig i konkurrencen.

**Der er heller ikke **meget tvivl om, hvilke projekter vi skal skubbe videre: Solceller og -varme, vindmøller, biomasse, varmepumper og a-kraft på forsyningssiden. Eldistribution og styret forbrug i mellemleddet. Spareteknologi af enhver art i forbrugsleddet, herunder for eksempel eltog.

**Billedet står klart, **og det bør vi huske i netop disse dage, hvor meldingen fra Vækstfonden, Bankinvest, Højteknologifonden, i det hele taget raden rundt af kapitalformidlere, lyder direkte modsat: Forsigtighed, opbremsning, nulvækst. »Situationen er helt frosset. Og det kan faktisk ikke blive værre lige nu,« sagde for eksempel den kendte biotekinvestor Jesper Zeuthen, Bankinvest til ing.dk onsdag.

**Timingen til nedskæringer **i udviklingen af ny energiteknologi er utrolig dårlig. Hvis investorerne kryber i hi, bankfolkene bliver overkonservative og politikerne beder om for mange analyser, så misser vi i Danmark (og Europa, USA osv.) store muligheder for at sætte os på de nye markeder, som tordner frem.

**Det gælder om **at kanalisere den økonomiske indsats hen, hvor den afbøder skaderne på de finansielle markeder og samtidig peger fremad. Svaret er enkelt: Invester i energi.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Altså, nu siger IEA 45 trillioner dollars. (Jeg plejede at sige circa 10 for denne nye industrigren).

Tror man at denne udvikling vil ske stik imod den Lomborgske 'vent og se' taktik?

  • 0
  • 0

Tror man at denne udvikling vil ske stik imod den Lomborgske 'vent og se' taktik?

  • ja da, s'føli' mand!: Lars Løkke må flux fatte Dankortet! :))
  • 0
  • 0

For et par dage siden havde miljøamatøren Lomborg et læserbrev i Politiken, hvor han gik kraftigt i rette med en -efter Lomborgs opfattelse endnu større amatør- idet amatør 2 ikke fulgte IPCC's prognoser for vandstandsstigninger.

Så det virker som om Lomborg, ligesom div. EU-modstandere- bare er længe om at komme med på vognen, men kommer med tilsidst?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten