Leder: Det nødvendige opgør med frygten

21. januar 2011 kl. 00:454
Artiklen er ældre end 30 dage

Til august er det ti år siden, EU's såkaldte moratorium for genmodificerede planter - også kendt som 'tænkepausen' eller blandt græsrødder som 'GMO-stoppet' - blev fjernet igen.

Moratoriet byggede på den enorme folkelige modstand mod genteknologien, som primært var rettet mod avlsafgrøder dyrket i det fri. Modstanden mod gensplejsning af organismer i lukkede systemer - f.eks. i Novos insulinproduktion - var langt mindre. Formålet med tænkepausen var angiveligt at dæmpe den folkelige modstand ved at give debatten og processen tid. Pausen sluttede med, at der blev vedtaget mærkningsregler, så forbrugerne fik mulighed for at (fra)vælge genmodificeret mad.

Under denne pause forsvandt eksempelvis diskret Carlsbergs brug af såkaldt råfrugt - majs - i ølproduktionen. Virksomheden turde simpelthen ikke risikere forbrugernes reaktion, hvis det kom frem, at der kunne være bare ét splejset gen i pilsnerne. Enkelte producenter opfattede mærkningen som en positiv mulighed, men gav hurtigt op.

Selv ti år senere hænger denne sejr til anti-GMO-holdningerne stadig i luften. Frygten for, hvad den nye teknologi kunne skabe af skade overgår langt interessen for de positive muligheder i teknologien. Frygten vandt, som frygten ofte har gjort det siden 1960'erne. Et nærliggende og aktuelt eksempel er Kommunekemi, som trods globalt konkurrencedygtig kompetence ikke får lov til at brænde det australske HCB-affald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi støver disse historier af, så er det med henvisning til ugens interview med Hans-Wilhelm Engels, leder for innovation hos den tyske industrigigant Bayer. »I Asien ser folk mulighederne i ny teknologi. I Europa ser vi på de potentielle risici. Det må vi overvinde,« siger han. At et opgør med frygten virkelig ligger Bayer på sinde, så man allerede i december, hvor virksomheden brugte en stor pressekonference til emnet. Bayer argumenterer ud fra førstehåndsoplevelser af forskellene mellem Asien og Europa.

Det virkelig interessante er at finde vejen ud af denne frygt. Bayer-direktøren foreslår for industrien helt traditionelt, at større naturvidenskabelig viden er vejen frem. At frygten for ny teknologi skyldes manglende viden. Det er der ikke meget grund til at tro, er korrekt. Vi lever i langt mere oplyste tider end nogensinde før.

Skal folk i Europa dø af mangel på behandlinger for sygdomme, som kureres i USA, eller skal vi forske i stamceller? Skal vi fryse eller have a-kraft? Skal vores landbrug gå fallit? Leder medierne for ofte efter noget at kritisere? Eller skal vi bare vende billedet og satse på industrier, hvor frygten gavner markedet, frygt-industrien (terror), der allerede skaber stor omsætning i USA?

Skal vi tage velovervejede valg og sige o.k., når det er o.k., i stedet for at vente til vi står på afgrundens rand?

Er løsningen, at politikerne skal vise mere rygrad og turde gå imod befolkningsfrygten, hvis de har eksperter at læne sig opad? Kan politikerne flytte holdninger hos folk? Ja, det er der faktisk - med efterlønnen som eksempel - grund til at tro. Det kan i hvert fald aldrig skade, hvis i sammenhængen troværdige personer rejser sig og argumenterer for det, de mener.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
2. juli 2011 kl. 02:13

Nu er aflatoxiner jo stærkt carcinogent, så jeg håber da det var fungicider ;O)</p>
<p>bt-toxinet er et bakterielt protein, men genet der blev indsat for at producere det (eftersom et protein ikke er et gen) kom fra insekter.

Jeg har sjældent hørt nogle vrøvle fuldstændig med så stor overbevisning. Er det også du har adgang til originalartiklerne om?

Nej, de første kommersielle GM-afgrøder var ikke resistente overfor fungicider. Det er alle planter da!. De var selvfølgelig resistente overfor herbicider.

Nej. Genet for bt-toxin kommer ikke fra insekter. Det kommer fra bakterien Bacillus thuringensis (deraf navnet) som har gen og protein. Hvordan i alverden forstiller du dig at bakterien laver proteinet hvis genet findes i insekter?

Altså helt ærlig Henrik. Jeg har fuld respekt for at alle ikke kan vide lige meget om disse ting, men vil snakke med alligevel. Jeg kan også klare en vis arrogance hvis folk har noget at have det i. Men den der tone du har lagt for dagen de sidste par dage er rent ud sagt til grin.

3
2. juli 2011 kl. 01:25

Nu er aflatoxiner jo stærkt carcinogent, så jeg håber da det var fungicider ;O) bt-toxinet er et bakterielt protein, men genet der blev indsat for at producere det (eftersom et protein ikke er et gen) kom fra insekter.

2
2. juli 2011 kl. 00:52

Modstanden mod GMO-teknologien var velfunderet; De første GMO'er (Soya) gik ud på at gøre dem resistente overfor store mængder svampegifte.

Virkelig? Jeg må have sovet i timen. Tillad mig et lille opklarende spørgsmål. Mener du fungicider eller aflatoxiner mm. når du taler om "svampegifte"?

I en anden tråd var du inde på at bt-toxinet stammer fra insekter. Det var også nyt for mig.

Det er da godt nogle er så "velfunderede".

1
2. juli 2011 kl. 00:04

Modstanden mod GMO-teknologien var velfunderet; De første GMO'er (Soya) gik ud på at gøre dem resistente overfor store mængder svampegifte. Det var mao. ikke bare GMO teknologien, men også den måde det skulle bruges på.

Derudover er fødevaresikkerheden en meget fundamental tillid man skal være meget sikker på at komme til at rokke ved!

Men der er ikke noget principielt galt med genteknologien, men der er problemer der gør at man ikke bare skal give teknologien fri:

Når først man er begyndt at bruge GMO-vækster i fri natur i større skala, er det irreverseibelt; De er designet til at klare sig bedre end de naturlige varianter og vil derfor vinde i kapløbet, når sporer overlever, breder sig overlever (under en roll-back) osv.

Vi ved af erfaring at skadevirkninger (kræft-risici, stoffer der rokker ved gen-puljen osv) først åbenbares efter en årerække.

Det følgende skal derfor naturligvis blive mellem os: USA bruger GMO vidt og bredt. Jeg mener derfor vi i Europa skal anlægge en egoistisk holdning og lade USA - som er geografisk afsondret - være full-scale test-bed USA oplever også langt mere ekstremt vejr end Europa, og har dermed mere glæde af GMO teknologiens fordele.

Konkurrence-evne? Europa har et fødevare overskud, men ikke så meget at det er - eller har udsigt til at blive - et forretningsområde vi kan basere vores fremtid på.

Til gengæld kan vi bruge erfaringerne fra USA til at imødegå klima-forandringer, uden at løbe de samme risici.

Mvh Henrik