Leder: Danmark bliver dummere med ny mediestøtte

Sammenhængen var næppe direkte, da Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, sidste fredag og samme dag som det politiske forlig om fremtidens mediestøtte blev indgået, personligt kunne kåre Årets Side 9-pige - efter sigende valgt for sin fyldige barm og flotte lændetatovering - og overrække hende en pæn præmie på 15.000 kroner.

Men han rystede næppe synderligt på hånden i frygt for avisens anstrengte økonomi - Ekstra Bladet vil fremover modtage ekstra 6,6 millioner kroner i statsstøtte, så den årlige støtte til tabloidavisen kommer op på 17,5 millioner kroner.

Ovenstående er ét blandt mange billeder på et nyt forlig om mediestøtten, som er indgået mellem regeringen og Enhedslisten.

Den nye mediestøtte er et opgør med en ordning, der støtter omdeling af aviser, som lever op til særlige krav om indhold og betydning, til en model, der støtter antallet af redaktionelle arbejdspladser, uanset om indsatsen leveres på nettet eller på avispapir.

Modellen lemper indholdskravene, så flere medier kan få adgang til de over 400 millioner støttekroner, som skatteyderne årligt betaler. Men hvis mediet er helejet af en arbejdstagerorganisation, er kassen lukket.

I dag modtager Ingeniøren årligt over fire millioner kroner (cirka én pct. af statens mediestøtte) til distribution af avisen, fordi den lever op til de hårde krav om indholdets alsidighed og betydning. Fremover vil Ingeniøren ikke længere kunne få nogen støtte overhovedet på grund mediehusets ejerskab via Ingeniørforeningen.

Virkeligheden er, at politikernes massive økonomiske støtte af journalistik for at fremme demokratisk mangfoldighed har voldsom betydning for, hvilke emner, problemstillinger og artikler der trænger igennem i den offentlige debat.

**Når Ingeniøren **ikke længere bliver støttet, får teknologiens og videnskabens kritiske stemme langt ringere vilkår i konkurrencen med medier, der har afsæt i ren politik, økonomi og almen begivenhedsjournalistik.

Gennem 120 år har Ingeniøren og dens mange, mange læsere været med til at skabe opmærksomhed og viden om væsentlige problemer, som har ført til kloge beslutninger, der har formet nationen - fra nødvendig kloakering af det gamle København over udbygning af trafikal infrastruktur til sygdomsbekæmpelse eller advarsel mod miljøgifte. Danskerne kvitterer i herværende udgave ved at sætte ingeniørenes betydning over økonomer, hvad angår indretningen af fremtidens samfund.

Løsningen for Ingeniøren er desværre ikke, at vores læsere bare kan spare tryk og distribution ved at læse avisen på iPad. Publicistiske mediers forretning består i en kombination af abonnementer, annoncer og frem for alt: betydelig statsstøtte (se grafik). Selv om Ingeniøren kunne spare penge til omdeling af avisen med en iPad-løsning, så er annonceindtægterne på denne platform ubetydelige.

Dertil kommer, at medierne slås hårdt indbyrdes om stadigt færre annoncekroner. Ingeniørens konkurrenter, der her omfatter dagblade, kan støttet med penge fra skatteyderne sælge deres varer billigt. Dermed taber Ingeniøren dobbelt på det ny medieforlig.

Når mediebranchen nu er statsstøttet, er det kardinalt, at den tekniske verden får kræfter til at komme til orde og er med til at kvalificere samfundets diskussioner på lige vilkår og i hård kamp om dagsorden med den øvrige presse, der har andre ståsteder og interesser. Hvis ikke det sker, bliver Danmark en del dummere, og ingeniørerne mister indflydelse.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor er det lige kristeligt dagblad skal have så høj støtte?

Det står vel i artiklen, støtten er baseret på "antallet af redaktionelle arbejdspladser".

Overordnet set er det jo en kærkommen og nødvendig reform. Vi kan sikkert alle blive enige om at det er bedre at støtte dem der rent faktisk producerer og leverer indhold, end at støtte papirleverancer. Det er glædeligt at støtten (næsten) ryger fra gratisaviserne, der i bund og grund jo bare er en bunke nyhedstelegrammer der er klistret sammen med reklamer og flyder i gadebilledet.

At ingeniøren så mister sin støtte er et problem, men måske også en mulighed for at se nærmere på ejerforholdene? På mange måder er ingeniøren jo ikke kun et fagblad, men også en reklamesøjle/informationstavle for IDA. Se f.eks. det store fokus på IDA valget for tiden, havde et uafhængigt ingeniøren brugt så meget spalteplads på det? Næppe.

 • 0
 • 0

Som det ofte diskuteres her på ing (bl.a.) er der en tendens til at personer med faktisk viden (ofte kaldet eksperter) bevidst overhøres. På trods af at det sikkert ikke er den egentlige baggrund for ændringerne i mediestøtten, er den bestemt med til at forstærke den tendens.

At EB skal have så meget som en krone; det fatter jeg ikke..

 • 0
 • 0

Jeg vil gerne købe en aktie i Ingeniøren... Bare en enkelt - så er avisen ikke længere hel-ejet af en arbejdstagerorganisation, men blot del-ejet.

Sæt en pris - f.eks. 100 kr. pr aktie - der behøver ikke at blive udbetalt udbytte...

 • 0
 • 0

Nu startede artikel serien om ida valget med en forklaring på hvorfor dækningen ville være massiv idet IDA finansierede den journalistiske dækning.

 • 0
 • 0

Kommentar til bemærkningen om Ingeniørens dækning af IDA-valget:

Det er korrekt, at IDA har valgt at sponsorere en valgdækning på Ing.dk frem for at skabe sit eget debatforum i forbindelse med valget.

Aftalen betyder, at Ingeniøren sætter ekstra journalistisk fokus på IDA-valget på Ing.dk for på den måde at skubbe gang i medlemsdebatten og give medlemmerne indblik i, hvad IDA-demokratiet er for en størrelse, og hvad de får ud af at deltage i det.

Selv om valgdækningen er sponseret af IDA, følger den Ingeniørens almindelige redaktionelle principper, og IDA har ingen indflydelse på de enkelte artikler.

Med venlig hilsen

Henning Mølsted, redaktionschef, Ingeniøren

 • 0
 • 0

Hvis den har fået støtte indtil nu, hvorfor er den så, så dyr. Og bliver den dyrere, nu hvor den ikke får støtte Jeg har i flere år ikke abonneret på avisen, til dels fordi jeg syntes den var for dyr. Og jeg savner den sådan set ikke, fordi nyhederne kommer jo på mailen. Selvfølgelig er det ikke de samme artikler eller den samme type artikler - så et eller andet sted kunne jeg måske godt tænke mig at holde "Ingeniøren". Men hvis den bare alligevel er fyldt op med et eller andet valg, så skal det i hvert fald ikke være lige nu.

Hvad koster avisen idag?

 • 0
 • 0

DR mangler med knap 4 milliarder tvangsudskrevne licenspenge, trods det at der siden monopolets start er maser af alternativer. Tiden er løbet fra dette afsindige endsidige monopol. Hvis man genvurederede det med inklusion af DR ville tallene se noget anderledes ud. Og ja det er da helt utroligt at der gives så meget il EB men for den sags skyld også til Kristeligt dagblad en meget meget smal avis, der kun dækker religion og bøger - men intet om erhverv og økonomi!

 • 0
 • 0

Kristeligt Dagblad og Information får fortsat støtte, fordi der er oprettet en supplementsordning, som yder støtte til små, landsdækkende dagblade, der - som det kaldes - 'i særlig grad har indhold af betydning for samfundet og den demokratiske debat.'

Den støtte, som Ingeniøren hidtil har fået, er givet som en distributionsstøtte til avisen. Journalistikken på vores netmedie, ing.dk, er finansieret udelukkende af annoncer.

Nedenstående link viser, hvordan mediestøtten ændres i 2014 efter det nye forlig:

http://danskemedier.dk/wp-content/uploads/...

Med venlig hilsen

Henning Mølsted, redaktionschef, Ingeniøren

 • 0
 • 0

Væn jer nu til virkeligheden i god tid. Den vil også komme til aviserne, som kan produceres meget billigere og i en højere kvalitet end i dag.

Ingeniører er innovative folk og finder en løsning. Aviserne finder nok ikke en løsning til den dag om få år, hvor mediestøtten med sikkerhed forsvinder.

Nyheder og informationer kan fremstilles og distribueres for ingen penge. Den barske virkelighed er endnu ikke gået op for aviser og TV.

Vær glad for at blive tvunget til en omstilling i dag. Politikkerne lever stadig i industrisamfundet og i fortiden med mediestøtte og papiraviser.

 • 0
 • 0

Som kommentar til diskussionen om, hvorvidt Ingeniøren er en dyr avis eller ej, kan jeg oplyse, at et abonnement koster 895,- pr. år for ingeniører inkl. moms. Prisen for andre er 1685,-, dog får studerende, der er medlem af IDA, et årsabonnement for 580,-.

Et abonnement på Weekendavisen koster til sammenligning 1976,- kroner om året.

Med venlig hilsen

Henning Mølsted redaktionschef, Ingeniøren

 • 0
 • 0

Nyheder og informationer kan fremstilles og distribueres for ingen penge.

Lad os lige få at vide hvordan, det er et svar medier hele verden over gerne vil kende.

 • 0
 • 0

".... at et abonnement koster 895,- pr. år for ingeniører inkl. moms." Jeg vil gætte på at du mener for folk der er medlem af IDA?? Fordi jeg er ingeniør men ikke medlem af IDA - så jeg skal vel betale 1685,- om året. Og det vil jeg ikke, det er alt for meget. Men nu holder jeg heller ikke andre betalte aviser, så det er måske derfor jeg bliver chokeret over prisen - og sikkert også derfor jeg ikke holder andre aviser - andet end de gratis lokale ugeaviser.

 • 0
 • 0

Hvordan fordeler statistikken sig mht. hvor mange der læser på nettet vs. hvor mange der læser den omdelte avis?

Personligt læser jeg 99,9% på nettet.

Jeg er til gengæld 100% enig i at Ingeniøren bør få del i støtten. Hvis BT og Ekstrabladet kan fortælle løgnehistorier om kongehuset og vise billeder af let påklædte celebrities - og få støtte - så skal ingeniøren da som minimum også kunne få det!

Det er en ommer fra folketingets side! Igen...

 • 0
 • 0

Kære Thorvald Johannes Pedersen

Vores årsabonnementspris på 895,- er et tilbud til alle ingeniører, uanset om de er medlem af IDA eller ej.

Med venlig hilsen

Henning Mølsted redaktionschef, Ingeniøren

 • 0
 • 0

Det korte svar er (eller burde være) at eventuel mediestøtte skal gives til de medier der gør folk klogere. Hvor politisk ukorrekt det end måtte være i tider hvor dumheden dyrkes.

 • 0
 • 0

Det korte svar er (eller burde være) at eventuel mediestøtte skal gives til de medier der gør folk klogere. Hvor politisk ukorrekt det end måtte være i tider hvor dumheden dyrkes.

 • 0
 • 0

Som mange af os allerede gøre med engelsksprogende medier og som vi her i "klubben" jo også gør med Copenhagen Suborbital Support så er det bare med at udskrive noget fond eller hvad I nu mangler så skal vi ingeniører nok komme og lægge et par procent i som B aktier eller hvad I nu rent teknisk finder på.

Jeg har i flere år nu været med til at kickstarte/crowd-source internet striber og medier eller spil og får mere igen end jeg kunne drømme om i stedet for reklamer eller kæmpe stjerner og talenter der skal være til fals for publicerings giganter der kræver konservastivsme selv om de godt selv ved det bliver en succes.

I min forældres generation er mange hjem plasteret til med Folkeaktien i staden fordi der skulle juridisk/økonomiske fiflen til for at alle blev glade.

Lad os da gentage en af de mange successer!

 • 0
 • 0

Licenspenge og mediestøtte er to separate ting - lad nu være med at blande det sammen.

Det er ligesom de folk der blandede licens og multimedieskatten sammen - det viser blot at de folk ikke aner et hak om det de forsøger at udtale sig om.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten