LEDER Bagdørskup må ikke kvæle 40 års Dankort-succes

Plus27. januar kl. 05:1517
LEDER Bagdørskup må ikke kvæle 40 års Dankort-succes
Illustration: Ingeniøren.
Artiklen er ældre end 30 dage

En af Danmarks største teknologiske sejre er på vej til at lide en stille død som følge af en uhellig alliance mellem danske banker og big tech-betalingskortvirksomheder. Dankortet har i nu 40 år sikret danskerne et af verdens absolut billigste digitale betalingstransaktioner, men løsningen bliver en saga blot, hvis ikke politikerne vågner op i tide.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
3. februar kl. 20:49

du kan givet vis ikke se det "gebyr" på dine kontoudtog nogen steder, men der er stadig betalt for transaktionen på den ene eller anden måde på den sidste måde ender vel hos dig på en eller anden måde ?!???

15
3. februar kl. 20:46

du skal nok læse det som Er der gebyr på "for dig" og ikke om der generelt er et gebyr,

Som PHK ender regningen jo i sidste ende eet sted hos den der betaler

14
30. januar kl. 16:34

Desvære koster det butikkerne ret meget at håndtere kontanter. Med mønter er det helt umuligt, der er næsten ingen banker, der tager imod mønter

Nej, det er lidt samme historie. Man opkræver gebyrer for at butikkerne kan aflevere kontanter, men det kan man ikke rigtigt for privatkunderne. Så også her forsøger man at at presse sine kunder over på betalingsformer, som er mere lukrative for bankerne.

Det er også noget svært at lytte til banker og proselytter, som fremhæver risikoen for hvidvask og tyveri af kontanter, når der samtidigt hvidvaskes mia.-beløb via bankerne, og ældres konti tømmes elektronisk.

Det er helt legitimt hvis samfundet pålægger bankerne at opretholde håndtering af kontanter.

Bankerne får indirekte statsstøtte iom. at alle danskere er tvunget til at betale bankerne for en "Nem"-konto. Bla. for at det offentlige så kunne undgå at have egne udbetalingskasser. Nu lukker bankerne så deres udbetalingskasser.

At folketinget ikke gør noget ved det, er svært at forstå - uden at betvivle det berømte korruptionsindex.

12
27. januar kl. 20:09

Kristian Glejbøl #6,

“Intet gebyr” betyder vel blot “intet gebyr for kortholderen”.

Artiklen her handler om gebyret for betalingsmodtageren, ikke for kortholderen.

11
27. januar kl. 19:49

Desvære koster det butikkerne ret meget at håndtere kontanter. Med mønter er det helt umuligt, der er næsten ingen banker, der tager imod mønter.

10
27. januar kl. 18:04

Jeg har nu i det meste af et år ikke haft mine plastkort (betaling, sundhed, kørekort) på mig. De ligger i en æske et eller andet sted herhjemme. Ligesom jeg heller aldrig har kontanter. Bor (sjovt nok) i Nordjylland.

Jeg ønsker mig, at vi alle - som en borgerrettighed

  • har en (simpel) konto i en national (dansk) bank, med et tilhørende betalingssystem (kort og/eller noget elektronisk), som det er statens pligt at stille til rådighed uden gebyr eller andet fikumdik.

Ikke for at afskaffe kontanter (undtagen de store sedler), det synes jeg må være op til den enkelte.

9
27. januar kl. 12:59

Det kommer ikke fra EU. Det har altid (siden 1980, i hvert fald) været en del af kontrakten med kortudstedere, som butikken skriver under på for overhovedet at få lov til at modtage kreditkort.

Det kan da være at bankerne har fået lobbyet det ind i EU, men, det har altid været sådan.

8
27. januar kl. 12:55

.. med Google Vallet( Google Pay). Så har Danske Bank en aversion mod Android? Man kan bruge MasterCard (Credit).

Kun Danske Bank har siden september 2022 tilbudt kunderne at kunne vælge mellem Dankort og Visa, når de konfigurerer deres Apple Pay.

Det virker lidt underligt med den forskelsbehandling, eller er der gået en nyhed min næse forbi?

7
27. januar kl. 12:14

Internethandel er ikke til kontanter, og kortbetaling er nemmere på tankstationer.

Men ellers er kontanter et godt valg, når det gælder fysiske forretninger. Forretningen betaler ikke gebyr, og restaurantbesøg opræder ikke på en digital liste. Læg ikke alle æg i en kurv.

6
27. januar kl. 11:42

Fra Jyske banks hjemmeside.....

Hvilke kort kan jeg bruge Garmin Pay med?

Du kan bruge Garmin Pay sammen med alle Jyske Banks betalingskort, undtagen det rene Dankort og Visa Mobil.

Er der gebyr på betalinger med Garmin Pay?

Nej, der er ingen gebyr på betalinger med Garmin Pay. (Hvis lederen /PHK's indlæg skal stå til troende, så er dette vel så tæt spin kan komme på decideret løgn, uden at være decideret løgn)

Det vel noget med at lovgiverne skal tage sig sammen og have vredet armen om på bankerne? Jeg havde egentlig tænkt at mit nye løbeur skulle erstatte plastikkortet, men nu er jeg ikke så sikker længere.

(#)4 + (#)5 har i øvrigt virkeligt gode pointer

4
27. januar kl. 11:02

En stor del af problemet er vel også at EU har betemt at butikkerne ikke må sende gebyret videre til forbrugerne. Det ender altid galt når nogen vælger (forbrugerne) og andre betaler (butikkerne). Så er der ingen konkurrence. Faktisk burde det være modsat. At gebyret for betalingerne altid skulle pålægges kunderne. Så ville alle varerne blive billigere, og de som valgte dyre betalingsløsninger kom til at betale for det, mens dem som valgte billige (dankortet) slap for det. Bedst for alle undtagen gebyrgribbene.

3
27. januar kl. 09:20

Bankerne har faktisk altid hadet Dankortet.

Historien er at det kostede dem flere kroner at håndtere en papir-check og derfor gik de til Folketinget for at få lov til at indføre betalingskort "ligesom i udlandet".

Et par vågne MF'er spurgte hvad det faktisk kostede at håndtere en papir-check, bankerne svarede, som sandt var at det kostede et par kroner. Derefter blev de spurgt hvad det kostede at håndtere en transaktion på et betalingskort og fik svaret 75øre.

Et enigt Finansudvalg besluttede derfor, at når bankerne sparede så mange penge, skulle det naturligvis ikke koste forbrugerne noget at bruge betalingskort og desuden skulle alle kort kunne bruges alle steder.

Den beslutning tvang bankerne til at lave Dankortet i fællesskab, for ingen af de internationale kort, de hver for sig havde håbet på at importere, ville være med på de vilkår.

Lige siden har bankerne prøvet at slippe af med Dankortet.

2
27. januar kl. 08:03

...skyldes lige så vel andre ting: mange banker nægter at lave rene Dankort længere så man skal betale for et Visa for at få et Dankort.

1
27. januar kl. 07:57

Ville løsningen så være fra politisk side at kræve at der bliver åbner op i diverse betalingsservicer for andre kort, som f.eks. ApplePay med Dankort? Eller at der åbnes op så Dankort eller lignende, kan tilbyde samme type betalingsmetode via hardware som understøtter det?