Leder: Afprøv konventionen - send atomskrottet til Sverige

Banalt lyder det, når vi husker hinanden på, at vi lever i en global og tæt forbundet verden. Vi mærker det, når arbejdspladser flytter ud af landet, når beslutninger i verdens fjerne afkroge ændrer vores liv eller når der kan måles strålingsrester fra Fukushima-værket fjernt fra Japan.

Men det er ikke altid, vi tænker og handler i forhold til dette grundvilkår. Vi tager skyklapperne på og lader som om, nationens grænser er høje bjerge og dybe dale, hvor vi bare kan passe os selv. Hvor vi hellere prøver at grave hul i mulden med en våd avis, end spørger naboen, om vi kan låne en spade.

Aktuelt er det situationen for deponeringen af begrænsede mængder af Danmarks atomare affald, som vi insisterer på at håndtere selv, men alligevel ikke helt evner at løfte.

I to år har Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Miljøministeriet og Videnskabsministeriet diskuteret, hvem der skal have ansvaret for at etablere et depot til det danske atomskrot. Hver enkelt myndighed finder frem til særlige argumenter for, at det naturligvis ikke er deres lod at stå med skraldet, der er behersket radioaktivt, efter at Risøs højradioaktive brændselsstave for længst - efter aftale - er returneret til USA.

Den japanske ulykke kommer i den henseende på et ubelejligt tidspunkt for en hurtig løsning. Hvilken minister har lyst til at forklare, at affaldet ikke for alvor er farligt og at det skal begraves netop i det velegnede Xkøbing med det gode moræneler, i en situation hvor landsmænd flirter med at købe geigertællere i irrationel frygt?

Miljøminister Karen Ellemann erindrer kun alt for let, hvordan hun blev kørt gennem boulevardpressens vridemaskine iscenesat som Kemiske Karen, da australsk HCB-affald skulle sejles til destruktion på Kommunekemi i Nyborg. Som bekendt endte ministeren med at bøje sig for det folkelige pres og lod australierne beholde deres affald, selv om der - med behørige sikkerhedskrav til skibstransporten - var gode tekniske og globale miljømæssige argumenter for at brænde affaldet af i Danmark.

Nu står vi i en besynderlig tilsvarende situation bare med modsat fortegn, selv om provinstankegangen er nøjagtig den samme. Det er nemlig en dansk principbeslutning, at vi insisterer på at behandle atomaffaldet herhjemme.

EU har for et par år siden åbnet for, at højaktivt atomaffald må eksporteres inden for EU og den aftale, den såkaldte affaldskonvention under IAEA, som Danmark tiltrådte for ti år siden, rummer blot en formulering, der hedder, at radioaktivt affald 'så vidt muligt' skal deponeres i det land, hvor det er blevet genereret.

Endnu har ingen arbejdet for, at landets mellem- og lavradioaktive affald bortskaffes hos en nabo - måske Sverige - der i bjergmassiver nord for Stockholm gør klar til at deponere op til 200.000 m3 affald.

Lad os bruge globaliseringen til fælles bedste og udnytte, at vi hurtigere, billigere, mere terrorsikkert og frem for alt mere miljømæssigt forsvarligt kan købe os til deponering af vores beskedne mængder atomaffald i et andet land.

Der er afsat én milliard kroner til nedtagning af Risø og deponering gennem statsvirksomheden Dansk Dekommissionering med 80 ansatte. Bagklogt betragtet kunne pengene nok gøre mere gavn andre steder i samfundet. Sådan tænker flere ministre formentlig i disse dage.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sådan som Sverige lagde Barsebäck så tæt på København, da burde samme svensken tage imod vort mest belastede eller det hele væk fra Risø, men OK skal det koste mere beholde dette, da lad det så blive.

  • 0
  • 0

Den faktiske risiko, der vil være for beboerne i nærheden af et depot med det danske atomaffald, vil være ufatteligt ringe. Hvis man ikke kan forklare befolkningen det, så kan vi godt vinke farvel til et højteknologisk demokratisk samfund. Sagen om det australske, kemiske affald, som ikke kom til Kommunekemi, som kunne have taget sig af det på forsvarlig vis, lover ikke godt.

Det påfaldende er, at ingen teknikere gider tage en seriøs debat, der bygger på oplysning. Debat om såvel samfundsøkonomiske som tekniske spørgsmål er forvist til underholdningsbranchen: hvem kan på kortest tid sige flest ord og derved virke overbevisende og jorde sin modstander? Spørgsmålet afgøres dagen efter slaget af politiske kommentatorer. Hvad der er sandt og falsk har fuldstændig mistet sin betydning. Er der nogen, der er bekymrede over, hvor samfundet glider hen, hvis vi fortsætter på den måde? Bliver det er højteknologisk udemokratisk samfund? Eller bliver det et lavteknologisk demokratisk samfund? Måske kunne vi stå os ved at sætte dette spørgsmål til afstemning én gang for alle.

  • 0
  • 0

Selvfølgelig burde det til Sverige eller Finland, ligesom vi burde have givet australierne en hånd med deres HCB mod behørigt vederlag.

Men vi ved jo, at der omkring Nyborg er stor folkelig opbakning til at angstprovokerende affald skal håndteres nationalt.

Så hvad med at grave Risøs efterladenskaber ned der?

  • 0
  • 0

Når nyborg ikke gider hjælpe et belastet australien med affald, som alligvel kommer der op skjult - så er der vel ingen grund til at vi prøver at betale os ud af samme problem ved svenskerne?

Det er under vores værdighed..I sidste ende bliver det velsandten Risø, Ikast, og Nyborg som skal i spil=)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten