Ledelsesekspert: Ingeniører har brug for tryghed

Ingeniører er nogle af de sværeste at lede. De brokker sig. De har ikke øje for andet end deres eget specialistområde og forstår ikke ændringer, der bliver besluttet til gavn for hele virksomheden eller en anden afdeling end deres egen.

Fordommene om ingeniører er mange, og ifølge forfatter og ledelsesekspert Christian Ørsted har de ry for at være besværlige at lede. Men det meste af det, der gør dem besværlige, er netop også fordelen ved at være leder for ingeniører, mener forfatteren.

Lad Jobfinder finde din næste arbejdsgiver. Opret en jobagent.

»Ingeniører er gode til at se komplekse sammenhænge og er ofte de første til at spotte, når noget ikke fungerer efter hensigten. Derfor er løsningen for lederen ikke at få ingeniørerne til at tie mere stille,« siger Christian Ørsted.

På den måde går lederen nemlig glip af den værdifulde viden, der også ligger i ingeniørernes brok. Derfor er kunsten for lederen i stedet at lære at lytte til de egenrådige specialister, der meget vel kan have opdaget en slående fejl på gulvet, som lederen ikke selv ville have lagt mærke til, før det var for sent.

Eksempelvis som da iPhone blev lanceret, og Nokias ledelse var overbevist om, at en stor telefon med kun en knap uden de nødvendige patenter og relevante operatørsamarbejder var dømt til fiasko:

»Imens sad der ingenører i Nokias danske udviklingsafdeling med den nødvendige viden og forståelse til at lave et bedre produkt. De så fremtiden, men blev først lyttet til, det var for sent,« siger Christian Ørsted.

Tryg nok til at være hård

Men hvordan får man så disse brokkehoveder til at dele deres indsigt med ledelsen? Det gør man ganske enkelt ved at skabe tryghed, mener ledelseseksperten. Og selvom det kan lyde for blødsødent og sentimentalt for en ingeniør, skal man ikke lade sig narre:

»Tryghed er ikke nogen blød værdi. Faktisk kan det være noget af det hårdeste, for det er, når du er tryg, at det bliver rigtig farligt - og rigtig godt,« siger Christian Ørsted.

Når man er tryg, kommer sandheden nemlig frem, og man begynder at sige de ting, der er brug for, selvom de ikke nødvendigvis falder i god jord. Ligesom med sine venner, som man er tryg nok ved til at være ærlig, fordi man ved, at forholdet ikke bliver ødelagt af det, men måske endda styrket, forklarer ledelseseksperten.

På samme måde skal lederen vise sit team, at det ikke er farligt at sige noget, der kan være upopulært, dele sine bekymringer eller drøfte de dilemmaer, som man er i tvivl om. Samtidig skal lederen huske, at man ikke nødvendigvis skal rette sig efter det, man får at vide, men at man bør tage den nye viden med i overvejelserne.

Ingeniører er ikke kommunikatører

Lederens evne til at lytte er ifølge Christian Ørsted særlig vigtig, når man har med ingeniører at gøre. Da de som regel er fagspecialister, og lederen måske ikke er, skal lederen somme tider lytte særlig godt efter for at forstå den samlede betydning af noget, som i første omgang kan lyde som en detalje, som kun en specialist går op i.

»I de tilfælde bør lederen invitere ingeniøren til at uddybe, hvad detaljen kan betyde,« mener Christian Ørsted.

Ingeniører er ikke trænet i at kommunikere og argumentere for deres synspunkter, som man er i mange andre brancher, så det kunne hjælpe lederen, hvis fagspecialisterne samtidig øvede sig i at sætte deres viden ind i virksomhedens forretningsmæssige kontekst.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten