LED-lys til cykelparkeringen uden at grave kabler

Byggemarkeder har i en årrække solgt billige LED-lamper til havegange. En lille solceller oplader batteriet, og når det bliver mørkt, lyser lampen, indtil der ikke er mere energi tilbage.

Det er ikke optimalt, hvis man gerne vil have sikker belysning, lige netop i de timer, når der er brug for det. Det indså Allan Krogh Jensen, så i 2008 startede han sammen med virksomheden Out-Sider A/S udviklingen af en ny styringsenhed gennem sit firma AKJ Inventions Aps.

Der er foreløbig stillet tre styk cykelparkering op i København med LED-belysning og den nye styreenhed fra AKJ Inventions. Her er det i Ørestaden. Illustration: Out-Sider

I samarbejde med institutterne Fotonik, Elektro og Energilagring på DTU og med støtte fra offentlige EUDP-midler blev det første produkt lanceret af Out-Sider i juli 2013: En styringsenhed til udendørs LED-belysning, som tager hensyn til batteriets ladningstilstand, dagens længde, sidste uges lysindfald og geografisk placering. På baggrund af de parametre beregne enheden, hvor meget den kan tillade sig at lyse den kommende uge for at sikre en ensartede belysning:

Det har ikke været uden udfordringer, forklarer Allan Krogh Jensen. Blandt andet er det vigtigt, at uret i styresystemet går præcist:

»Vi har testet forskellige teknologier for at finde den optimale løsning, som både er strømbesparende og kræver minimal service,« fortæller han.

Efter at have afprøvet en radiostyret tid via Frankfurt, GPS og solure endte man med at anvende et meget stabilt real-time clock-system, som kun skal stilles, når systemet forlader fabrikken.

Det har været grundlæggende for udviklingen, at systemet har kunne følge hver eneste dags unikke døgnrytme. Derfor er der brugt meget tid på at hente og bringe prototyper, som har stået til test ‘ude i marken’.

Da udviklingen har været en del af forskningsarbejdet på DTU, er der løbende kommet en masse nye features på. For eksempel er systemet udstyret med en datalogger og muligheden for styring ved hjælp af bevægelsessensorer:

»Men når man tilføjer ny funktionalitet, tilføjer man som bekendt også nye fejlkilder. Så det har selvfølgelig også medført en længere testtid. Vi er dog nu nået så langt, at der er sendt en stabil version på markedet, kaldet Commercial-versionen, hvor der p.t. ikke tilføjes mere funktionalitet,« siger Allan Krogh Jensen.

De produkter, hvori elektronikken skal indbygges, produceres og forhandles af Out-Sider, hvis direktør, Ib Mogensen, har høje forventninger. Som det første sted er styringen er installeret i en cykelparkering kaldet Jello Pullert:

»Vi har opstillet de første Jello-produkter forskellige steder i Københavns-området, og der har kun været positive tilbagemeldinger. Ikke mindst fordi man undgår at trække kabler i Jorden, og fordi lyset er integreret i selve produktet,« fortæller han.

Ib Mortensen regner med, at salget i Danmark og udlandet løber op i to-tre millioner kroner allerede i løbet af det første år.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis systemet er designet til, at langsomt forskyde tænd og sluk tiderne, så dagens længde afkortes/forlænges lidt afhængigt af batteriets aktuelle kapacitet, så kan jeg ikke se at der er nødvendigt med et supernøjagtigt ur eller et atomur. En RTC chip har oftest lavere energiforbrug end krystaloscillatoren indbygget i microcontrolleren. Så måske betaler sig en RTC fra et strøm/energi synspunkt.

 • 1
 • 0

Er der brugt et ur, for at undgå at de slukker og tænder, når der kommer biler forbi? Kan ikke se, at man skal gøre holderen mere kompliceret, end nødvendigt. Hvis backup batteriet eller hoved batteriet går i stykker, skal man have en pc eller lignende på, for at få gang i uret igen, istedet for bare at skifte batteriet.

Med en passende timer eller hysterese burde en lyssensor være bedre.

 • 0
 • 0

Med en passende timer eller hysterese burde en lyssensor være bedre.

Der er ikke engang nødvendigt med en lyssensor. Du kan måle energien afgivet fra fotocellen.

Den billigste løsning i dag er at anvende en billig microcontroller. De indeholder indbygget timer, med ekstremt lavt strømforbrug og kan også drives af et 32kHz krystal, og derved tænde og slukke på samme tidspunkt hver dag, justeret efter den aktuelle lysmængde over en længere periode, f.eks. baseret på batteriets opladning og signalet fra fotocellen. Skal det være billigt, kan måske nøjes med et RC kredsløb i stedet for at bruge et krystal, til at drive chippen.

Jeg synes idéen er simpel og god, i forhold til at bruge en alm. fotocelle styret LED.

 • 0
 • 0

Årsagen til et indbygget ur er, at der ønskes at skrue op og ned for lyset på bestemte tidspunkter - f.eks. skrues der ned for lyset (og energiforbruget) om natten om vinteren og op igen om morgenen inden solen står op...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten