LED haler ind på OLED's lave energiforbrug

Bedre billede, lavt strømforbrug og ultratynde skærme er nogle af de lyksaligheder, som blev stillet os i udsigt, når egentlige OLED-tv endelig var klar til massemarkederne. Og i år, på forbrugerelektronikmessen CES i Las Vegas, skete det så: Både Samsung og LG kunne fremvise kommende OLED-apparater på 55 tommer.

»OLED er almindelige baggrundsbelyste LCD- og LED-skærme helt vildt overlegne. Der er sket meget med LED-skærmene, men der er nok et større udviklingsperspektiv i netop OLED-teknologien,« siger Thomas Wittenburg, konsulent med titlen Chief Hacker ved teknologividencentret Innovation LAB.

Det har dog været særdeles småt med de nærmere tekniske detaljer om apparaterne - eksempelvis hvor meget strøm, de bruger.

LG præsenterede på CES-messen denne 55-tommers OLED-skærm. (Foto: LG) Illustration: LG

Læs også: OLED - sådan virker fremtidens display

Thomas Wittenburg gætter dog på, at strømforbruget for et OLED-tv sammenlignet med et baggrundsbelyst tv kan bringes ned på omkring en tredjedel. Og projektleder ved Go'Energi - tidligere Elsparefonden - Michael Reuss er begejstret for udsigten til en yderligere reduktion af energiforbruget i tv-apparater:

»OLED, det er noget, vi skal heppe på. Den teknologiske udvikling går i retning af mere energieffektive produkter også inden for dette her, det er bestemt en glædelig udvikling,« siger han.

LED er godt på vej

Men selvom strømbesparende OLED-tv altså endnu ikke har været bredt tilgængelige, så er der dog allerede sket en hel del med strømforbruget og billedkvaliteten i de danske stuer, hvad de eksisterende tv-teknologier angår. Og desuden er OLED-apparaterne relativt dyre, påpeger Thomas Wittenburg:

»Spørgsmålet er, om den almindelige LED overhaler OLED indenom.«

Noget er der i hvert fald sket med strømforbruget for tv-apparater. Tal fra Brancheforeningen Forbrugerelektronik (BFE), viser således, at mens et 32'' billedrørs-tv i 2005 brugte 140 watt og 3 watt i standby, så bruger et 42'' fladskærms-tv i 2011 70 watt og 0,3 watt i standby.

Thomas Wittenburg fortæller, at OLED foreløbig er en ganske dyr teknologi i kroner og øre, og at den derfor kan vise sig at være bedre egnet i sammenhænge, hvor skærmene er mindre, end det er tilfældet i tv-apparater. Her bliver skærmene nemlig større og større. Af BFE's tal fremgår det, at den mest populære fladskærmsstørrelse i 2011 var 42'', mens den til sammenligning var på 32'' i 2006.

Lavere forbrug, men større skærm

Den udvikling tyder på, at der stadig er et godt grundlag for energibesparelse - både fra OLED-teknologien og ved at udskifte eksisterende apparater med nyere modeller i den danske tv-bestand, som BFE har anslået til at være på 5,5 mio. apparater i 2011. For når skærmene bliver større, så bliver de alt andet lige også mere energislugende.

Så selvom blandt andet OLED og LED-baggrundsbelysning på LCD-tv betyder et fald i strømforbruget pr. skærmtomme, så er det en udvikling, der kan ende med at blive ædt op af store skærme, påpeger Thomas Wittenburg.

»Folk køber større skærme og det betyder, at meget af strømbesparelsen oplever folk aldrig, fordi de bare køber en større skærm,« siger han.

OLED til andet end tv

Hvis det viser sig, at OLED ender med at blive slået på målstregen af forbedringer inden for eksisterende teknologier, hvad kombinationen af pris, strømforbrug og billedkvalitet angår, så vil der dog stadig være plads til OLED i andre sammenhænge, vurderer Thomas Wittenburg.

Eksempelvis bliver OLED allerede brugt til at give skarpe billeder i mobiltelefoner. Og de helt små pixels, OLED kan levere, vil gøre teknologien velegnet til videobriller, hvor displayet sidder tæt på øjet.

Emner : Skærme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej

Det er nu også muligt at købe led-paneler til belysning. Altså tynde "fjernsyn" som ikke har noget krystal-filter til at ændre lyset.

Fordelene ved led-paneler frem for led-pærer eller andre pærer end led-pærer er at de udsender lyset fra en flade i stedet for et punkt. Man kan derved få rigtig meget lys uden at det blænder.

Vi forhandler dem godt nok ikke endnu, men skriv til mig hvis der er nogen der måtte ønske mere information om LED teknologien til paneler.

Mvh Thomas Schmidt www.diodepære.dk

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten