

Flere steder i Danmark står virksomheder klar til at levere varme til fjernvarmenettet.
Blandt andre Leca, der ligger i Hinge mellem Randers og Hadsten.
Virksomheden, der producerer byggematerialer af ler, har længe fortalt om, at de er klar til at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hej Andreas,
Tak for pointeren. Jeg kender ikke denne statistik. Efter lidt søgen må medgive at i figurer2020_figures_2020.xlsx oplister et "distributionstab" for fjernvarme, som udgør nøjagtig 20.000% af "Indenlandsk forsyning" for samtlige de viste år i perioden 1994-2020. Det er tydeligvis ikke en målt værdi, justeres ikke over perioden og der er ingen kildeangivelse.
Jeg gad vide hvor statistikken har sit bud på 20.000% distributionstab fra? Det virker ret højt sat. Er der nogen der har et bud på hvorfra det tal kommer???
Hej.
Energistyrelsens Energistatistik viser et samlet distributionstab i Danmark på lige under 20 % af den totale produktion (udregnet inden værkernes egetforbrug). Det er selvfølgelig, som du siger, på tværs af sæsoner og hele fjernvarmenetværket, som indeholder både nye og gamle rør.https://ens.dk/service/statistik-data-noegletal-og-kort/maanedlig-og-aarlig-energistatistikSå det var nemt at støve op.
Så hvad er det for karakteristika i "moderne fjernvarme", som gør de samlede tab "ret små"? Og hvor stor en del af det danske fjernvarmenet er udgjort af "moderne" installationer? Jeg spørger af ren interesse, så jeg kan skubbe på udviklingen når jeg møder muligheden. Med gode argumenter, selvfølgelig.
Kender I til lokale fjernvarmenetværk som skilter med deres distributionstab, eller i det mindste opgør dem, så de er frit tilgængelige? Det ville da være dejligt at have nogen eksempler at debattere ud fra.
ad #8: Hvad mener du egentlig ?
Hovedargumentet må være, at energi ikke spildes, men bruges hvor overhovedet muligt. Disse muligheder er radikalt ændret med de nye energipriser som vel snart kan fejre eet års jubilæum.
De omtalte "overskudsvarmeafgifter" er opfundet af en DJØFer som så spøgelser og som hellere ville have flere af de famøse Auken-værker.
I stedet burde der være en afgift på ikke-udnyttet overskudsvarme, eller snarere en moms-lignende ordning, hvor energiafgiften på overskud kan trækkes fra, så der kun betales for netto-forbruget.
Som andre har skrevet tidligere: det er helt usandsynligt, at virksomheder gør varmelevering til forretning.
Nej, nej, det må ikke blive en forretning at lave spildvarme/overskudsvarme. Det er kun barmarksværkerne der må leve af at lave spildvarme.Man skulle gøre det nemmere og mere lukrativt for disse fabrikker at sælge og reklamere med billig varme til dem som bygger ny industri ved siden af dem.
Her vil det måske være oplagt at bruge Seaborgs system med lagring af varme i beholdere med smeltet salt,
Ulrik - hvordan vil du få 80-90 gr. C varme til at smelte salt?
Hvormange MWh og ved hvilken temperatur kan de levere? Med en investering på 80 millioner plus 7km rør skal der noget varme til at gøre det fornuftigt.
Venligst nogle tal.
Det må tænkes at der findes mange fabrikker med overskudsvarme men for lang afstand til eksisterende FV eller generelt klynger af boliger.
Man skulle gøre det nemmere og mere lukrativt for disse fabrikker at sælge og reklamere med billig varme til dem som bygger ny industri ved siden af dem. Fx gartnerier, hal-arbejde, oplagringsservices, værksteder, produktionslokaler og meget andet. Mulighederne må være uendelige. Men love og grådig afgifttænkning bremser den grønne omstilling ved ikke at tillade Peer to Peer energiudveksling. Desværre.
Jeg bliver lidt træt hver gang varmetabet i moderne fjernvarme pustes op til noget af betydning.
Ja, man vil sikkert kunne støve varmetab på 20% og måske endda med lidt held måske 50%... Hvis du altså måler på et distributionsnet en sommerdag uden behov for bygningsopvarmning hvor mange er rejst på sommerferie og svømmehallen er lukket. Når forbruget går mod nul vil selv små varmetab i de vandcirkulerende rør naturligvis blive synlige. Men disse timer tæller jo ingenting i det årlige energiregnskab.
Der er sikkert også historiske eksempler med lav isolering og høj vandtemperatur hvor rørtabene har været betydelige.
Men for moderne fjernvarmesystemer - og især transmissionssystemer - er tabene henover året altså ret små.
Her vil det måske være oplagt at bruge Seaborgs system med lagring af varme i beholdere med smeltet salt, som derefter kan transporteres ind til et allerede eksisterende fjernvarmesystem.
7 km ledning før det ryger ind i Verdos varme-distributionsnetværk. Er det utidigt at mistænke, at varmetabet undervejs kan begynde at gøre en forskel på, hvor god en forretning det kan blive?
Ja ! I transmissionsnet er tabet nede omkring 3%. Så varmen kan flyttes over meget længere afstande før,det begynder at blive betydende.
7 km ledning før det ryger ind i Verdos varme-distributionsnetværk. Er det utidigt at mistænke, at varmetabet undervejs kan begynde at gøre en forskel på, hvor god en forretning det kan blive?