Leca klar til at sende overskudsvarme til fjernvarmenettet: 'I dag fyrer vi for fuglene'

Plus3. maj 2022 kl. 11:4111
Leca klar til at sende overskudsvarme til fjernvarmenettet: 'I dag fyrer vi for fuglene'
Lecas fabrik i Hinge er klar til at sende overskudsvarme til fjernvarmenettet. Det kræver dog at der bliver lagt syv kilometer rør og en investering på mellem 80 og 90 millioner. Illustration: Leca Danmark.
Hos byggematerialeproducenten Leca mangler man blot en investering og en aftager af varmen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere steder i Danmark står virksomheder klar til at levere varme til fjernvarmenettet.

Blandt andre Leca, der ligger i Hinge mellem Randers og Hadsten.

Virksomheden, der producerer byggematerialer af ler, har længe fortalt om, at de er klar til at levere overskudsvarme til fjernvarmenettet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
6. maj 2022 kl. 12:57

Hej Andreas,

Tak for pointeren. Jeg kender ikke denne statistik. Efter lidt søgen må medgive at i figurer2020_figures_2020.xlsx oplister et "distributionstab" for fjernvarme, som udgør nøjagtig 20.000% af "Indenlandsk forsyning" for samtlige de viste år i perioden 1994-2020. Det er tydeligvis ikke en målt værdi, justeres ikke over perioden og der er ingen kildeangivelse.

Jeg gad vide hvor statistikken har sit bud på 20.000% distributionstab fra? Det virker ret højt sat. Er der nogen der har et bud på hvorfra det tal kommer???

10
4. maj 2022 kl. 12:09

Hej.

Energistyrelsens Energistatistik viser et samlet distributionstab i Danmark på lige under 20 % af den totale produktion (udregnet inden værkernes egetforbrug). Det er selvfølgelig, som du siger, på tværs af sæsoner og hele fjernvarmenetværket, som indeholder både nye og gamle rør.https://ens.dk/service/statistik-data-noegletal-og-kort/maanedlig-og-aarlig-energistatistikSå det var nemt at støve op.

Så hvad er det for karakteristika i "moderne fjernvarme", som gør de samlede tab "ret små"? Og hvor stor en del af det danske fjernvarmenet er udgjort af "moderne" installationer? Jeg spørger af ren interesse, så jeg kan skubbe på udviklingen når jeg møder muligheden. Med gode argumenter, selvfølgelig.

Kender I til lokale fjernvarmenetværk som skilter med deres distributionstab, eller i det mindste opgør dem, så de er frit tilgængelige? Det ville da være dejligt at have nogen eksempler at debattere ud fra.

9
4. maj 2022 kl. 11:51

ad #8: Hvad mener du egentlig ?

Hovedargumentet må være, at energi ikke spildes, men bruges hvor overhovedet muligt. Disse muligheder er radikalt ændret med de nye energipriser som vel snart kan fejre eet års jubilæum.

De omtalte "overskudsvarmeafgifter" er opfundet af en DJØFer som så spøgelser og som hellere ville have flere af de famøse Auken-værker.

I stedet burde der være en afgift på ikke-udnyttet overskudsvarme, eller snarere en moms-lignende ordning, hvor energiafgiften på overskud kan trækkes fra, så der kun betales for netto-forbruget.

Som andre har skrevet tidligere: det er helt usandsynligt, at virksomheder gør varmelevering til forretning.

6
3. maj 2022 kl. 20:31

Hvormange MWh og ved hvilken temperatur kan de levere? Med en investering på 80 millioner plus 7km rør skal der noget varme til at gøre det fornuftigt.

Venligst nogle tal.

5
3. maj 2022 kl. 19:36

Det må tænkes at der findes mange fabrikker med overskudsvarme men for lang afstand til eksisterende FV eller generelt klynger af boliger.

Man skulle gøre det nemmere og mere lukrativt for disse fabrikker at sælge og reklamere med billig varme til dem som bygger ny industri ved siden af dem. Fx gartnerier, hal-arbejde, oplagringsservices, værksteder, produktionslokaler og meget andet. Mulighederne må være uendelige. Men love og grådig afgifttænkning bremser den grønne omstilling ved ikke at tillade Peer to Peer energiudveksling. Desværre.

4
3. maj 2022 kl. 18:17

Jeg bliver lidt træt hver gang varmetabet i moderne fjernvarme pustes op til noget af betydning.

Ja, man vil sikkert kunne støve varmetab på 20% og måske endda med lidt held måske 50%... Hvis du altså måler på et distributionsnet en sommerdag uden behov for bygningsopvarmning hvor mange er rejst på sommerferie og svømmehallen er lukket. Når forbruget går mod nul vil selv små varmetab i de vandcirkulerende rør naturligvis blive synlige. Men disse timer tæller jo ingenting i det årlige energiregnskab.

Der er sikkert også historiske eksempler med lav isolering og høj vandtemperatur hvor rørtabene har været betydelige.

Men for moderne fjernvarmesystemer - og især transmissionssystemer - er tabene henover året altså ret små.

3
3. maj 2022 kl. 15:48

Her vil det måske være oplagt at bruge Seaborgs system med lagring af varme i beholdere med smeltet salt, som derefter kan transporteres ind til et allerede eksisterende fjernvarmesystem.

1
3. maj 2022 kl. 13:08

7 km ledning før det ryger ind i Verdos varme-distributionsnetværk. Er det utidigt at mistænke, at varmetabet undervejs kan begynde at gøre en forskel på, hvor god en forretning det kan blive?