Lean skuffer i DI-undersøgelse

19. april 2009 kl. 08:002
Danske virksomheder får ikke meget ud af at anvende Lean-metoden, viser friske tal fra Dansk Industri.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny produktivitetsundersøgelse fra Dansk Industri viser, at hele 60 procent af de virksomheder, der allerede arbejder med effektivitetsmetoden Lean, har formået at reducere omkostningerne pr. produceret enhed med mindre end fem procent.

»Det lyder ikke af så meget,« siger professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.

»Men det kan afspejle, at udgifter som prisen på materialer og produktionsudstyr ikke kan reduceres med Lean,« siger Per Nikolaj Bukh, der også mener, at tallene afspejler, at der er tale om forskellige virksomhedstyper, hvor ikke alle har potentialet.

»Efterhånden er det alle former for virksomheder, der indfører Lean, men det er især der, hvor det er muligt at indføre masseproduktion, at man kan hente den største gevinst. I et rengøringsfirma kan man for eksempel ikke hente 30 procent reduktion.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den relativt lille omkostningsreduktion kommer ikke bag på professoren, fordi mange forestiller sig at kunne hente store besparelse uden den store indsats.

»Men det er mere end bare et projekt. Det er en ny ledelsesstruktur, som kræver, at man lægger mange ting om, og så kommer resultaterne over et langt, sejt træk,« siger han.

Manglende kompetencer

Dansk Industri udbyder selv kurser og uddannelser i Lean, og produktivitetschef Jens Kristian Jørgensen mener ikke, at tallene kan læses sådan, at Lean er en dårlig idé.

»De viser, at der stadig er et stort potentiale. De største barrierer er den interne kultur og manglende kompetencer - det vil sige to elementer, der ligger på topledelsens bord,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Kristian Jørgensen mener, at virksomhederne skal benytte krisen til at udvikle virksomheden for at komme godt ud på den anden side.

»Og i den sammenhæng indeholder Lean en række værktøjer til at plukke de lavthængende frugter i forhold til at opnå bedre processer og bedre flow,« siger han.

Undersøgelsen dækker 435 virksomheder, hvoraf halvdelen er produktionsvirksomheder. Resten er service-, handels- og transportvirksomheder. Cirka halvdelen af produktionsvirksomhederne arbejder med Lean i et eller andet omfang.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
19. april 2009 kl. 12:14

Jeg vil gerne sige tak til indlægget. Måske alt dette lean snak kan få en seriøs drejning. Samtidig synes jeg at undersøgelsens resultat er forudsigeligt. Jeg ser "lean" begrebet brugt i små bidder overalt, men seriøs lean kan netop ikke tages i små bidder og derfor er begrebet blevet misbrugt. Det er klart at når man tager bidder af lean ud og bruger det i flæng, så får man på ingen måde den samlede fordel af at benytte lean, kun små "forkølede" resultater.

Jeg vil anbefale at alle "synderne" (dem som har klippe/klistret i lean og brugt begrebet i flæng) fremover vogter deres ordvalg og ikke bruger ordet lean mere. Først når det er sat sammen i en total lean sammenhæng, tillades ordbruget. Herved undgås at man "pynter" sig med begrebet når det er pillet ud af kontekst.

1
19. april 2009 kl. 09:28

De største barrierer er den interne kultur og manglende kompetencer

Barrieren er, at den øverste ledelse ikke indser hvad udbyttet er, og jagter de forkerte udbytter, og smadrer fabrikken i den forbindelse.

Den største fejl er at tro på, at udbyttet i Lean er en nedbringelse af mellemlagre. Denne tro stammer fra finansdirektøren, fordi han/hun gerne ønsker at opnå, at selskaber binder færre penge. Det er sandt, at Lean har en sådan følgevirkning, men dette er intet mål i Lean. Lean, som cirka betyder "mager", er ukloge menneskers beskrivelse af en fabrik der anvender "Lean", fordi en sådan fabrik ligner at være mager. Men: denne magerhed er en følgevirkning af noget andet, intet mål at jagte.

At kalde hele emnet for "Lean", er derfor idiotisk, men sådan er der så meget, Lean som titel har bidt sig fast.

Lean dikterer, har som eneste mål, at råvarer og halvfabrikata ikke må skifte kæde undervejs igennem produktionen. Der ligger underforstået i dette, at der skal være MINDST to fuldstændig uafhængige kæder der laver de samme færdigvarer, og som aldrig må hjælpe hinanden, uanset om så kunder skriger. Allerede her nægter en produktionsdirektør at være med, fordi han/hun kan bevise at stykomkostningerne vil blive større, fordi produktionen nu skal fordeles på flere og mindre maskiner end før, alt andet lige. Fagforeninger er heller ikke glade, for de kan med instinkt se hvad der risikerer at komme som følgevirkning.

Fordi, sagen er: Lean kræver adskillige uafhængige produktionslinier, der begynder hos leverandører og slutter hos distributører, fordi: Kun således har man mulighed for at opdage nuancer af forskelle imellem kæderne, overalt i kæderne, og undre sig over disse forskelle, hvorfor at der er små detaljer i én af kæderne der er bedre end i de andre kæder, og opdage årsagerne bag, og gribe ind over for disse. Lean er en stjernesikker måde til at forbedre sit produktionsapparat non-stop, Lean gør en fabrik klogere i hver eneste time, man får en perfekt tunet fabrik, man får fokus på perfektionisme, og det er denne effekt der myrder konkurrenterne, og på sigt vil omkostningerne desuden falde, fordi "Lean" som metode fører til færre og færre fejlagtige måder at producere på. Som fører til magerhed.

Som betyder, at hvis man ikke opnår at få sig mindst to fuldstændig indbyrdes uafhængige produktionskæder, der fremstiller de samme varer, da opnår man ikke udbyttet fra Lean, mens man derimod får alle ulemperne, og da er et sådant forsøg en katastrofe for en fabrik. Fordi, det er vigtigt at forstå, at hvis man nedbringer mellemlagre, blot for at gøre dette, da sætter man en fabrik i en meget farlig situation, fordi fabrikken da er forsvarsløs når der sker diverse fejl og forsinkelser i produktionen. En fabrik kan først tåle at være mager, når den bliver det som en følgevirkning af, at alting efterhånden bliver gjort korrekt over alt. Akkurat som når en fed mand bliver dejlig mager som følge af korrekte træningsmetoder og deraf følgende klogskab og omhu i alle detaljer. Hvis man derimod blot sulter en fed mand, da får man sig muligvis en mager mand, men ingen atlet. "Lean" handler om at skabe en atlet, vel at mærke en atlet der vinder.

Hermed være direktører advaret: Pas på med at kopiere andre, uden at forstå hvad formålet er.