

En omfattende udrulning af procesværktøjet Lean kan i bedste fald fordoble produktionen og samtidig øge kvaliteten på hovedstadsområdets sygehuse.
Sådan lyder guleroden fra Lean-ekspert Henrik Ørum Nielsen - i hvert fald hvis han sammenligner med sine projekter fra fortiden på Novo Nordisk, hvor man i løbet af syv år nåede de opsigtsvækkende resultater.
»Og selvom vi i Region Hovedstaden har med levende mennesker at gøre, hvor alt ikke kan gøres op i minutter og sekunder, så er jeg sikker på, at vi kan opnå store gevinster,« siger han i en pressemeddelelse.
Region Hovedstaden bliver den første region i Danmark, som vil anvende procesværktøjet Lean strategisk på alle sygehuse i området. Lean har dog allerede været anvendt mere sporadisk i regionen, bl.a. på på laboratoriet på Gentofte Sygehuse, hvor man har ændret arbejdsrutiner og nedsat svartiderne på prøver betydeligt.
Alle hospitalerne og øvrige virksomheder i Region Hovedstaden skal gennemføre tilsammen mindst 32 Lean-projekter allerede i år.
Samtidig skal der oprettes en ny Lean-enhed på Regionsgården i Hillerød med eget akademi. Her vil der inden for inden for de næste to år blive uddannet 20 til 40 Lean-konsulenter og omkring 200 såkaldte Lean-agenter, samtidig med at op mod 3.000 medarbejdere vil blive introduceret for Lean.
»Hvis vi vil holde kvaliteten i vores sundhedsvæsen - det vil sige løse befolkningens sundhedsproblemer til deres fulde tilfredshed - er vi nødt til at gøre tingene anderledes i fremtiden,« udtaler regionsdirektør Helle Ulrichsen.
Regionens eget LEAN Akademi
Lean handler ikke nødvendigvis om at knokle mere, men kan tværtimod ofte betyde, at man skal arbejde langsommere, fortæller Henrik Ørum Nielsen:
»Ikke mindst når medarbejderne får øjnene op for, at Lean grundlæggende handler om, at man ved at arbejde langsommere kan løse sine opgaver hurtigere - og der derfor også vindes tid til at have det sjovere sammen på arbejdet.«
Målet er, at regionen i 2016 har opbygget en Lean-kultur med operationel målstyring og løbende forbedringer på alle organisatoriske niveauer.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
For hvis man bliver lean fanatiker vil man have fokus på optimering, styring, kontrol etc. Og her er der netop ikke plads til uforudsigelighed, spild-tid & kreativitet.
Resultaterne af at arbejde med Lean afhænger i høj grad af hvem der arbejder med det samt de rammer arbejdet er blevet givet. Lean er dermed ikke enten eller, men kan forvaltes på både en konstruktiv og ukonstruktiv måde.
Hvis der ikke er plads til kreativitet, er det fordi det ikke er blevet defineret som en værdi for kunden eller interne kunder og dermed er der ikke givet plads til det i indretningen af de nye arbejdsgange. Bliver kreativitet defineret som en værdi, så gør man plads til det - det er det som er kernen i Lean: at man definerer hvad der er værdi, og sørge for kun at udføre handlinger i arbejdsgangen som tilfører eller skaber værdi. Derfor kan Lean bruges på hospitaler, fordi der her er medarbejdere der arbejder, altså både lave værdi og spild.
Her i vores region ligger de to sygehuse, der hhv scorer højest i konkurrencen "Danmarks Bedste Sygehus" og lavest på hjemmesiden sundhedskvalitet.dk. Det dårligste sygehus har forsøgt sig med lean i årevis og har whiteboards hængende med mærkelige trylleord og besværgelser, det bedste sygehus har aldrig hørt om lean, men har simpelthen dagligt fokus på at levere varen effektivt og professionelt. Det sidste virker i hvert fald...
Drop vanerne der stopper for al udvikling. "Sådan har vi altid gjort!" Drop snærende regulativer der stammer fra fortiden
Bliv bevidst om din egen hverdag, se på hvad du laver og hvorfor. Kan en delproces udføres nemmere uden at der mistes kvalitet, så er det da bare med at komme i gang.
De stive statslige organisationer bruger snart mindst to år for at komme et lille skridt videre. Til den tid er udviklingen kommet langt videre, så der måske reelt bliver tale om et tilbageskridt.
Det er en meget simpel proces der skal gennemføres. Tag udgangspunkt i målet. Hvordan kan målet nås - Der er flere løsningsmodeller, der hver for sig har ulemper (vælg den(m) med de mindste ulemper - afhænger af for hvem i sygehusverdenen). Problemet er at man oftest ikke kan se skoven for bare træer - man har en opfattelse og den kan principielt ikke ændres. Det går også helt galt når man ikke er indstillet på at skulle forstå andre løsningsmodeller for at kunne vurdere helheden.
Der skal skæres igennem, men medarbejderne skal kunne forstå, hvad der er gang i, ellers kommer der problemer ud af det.
Phd-er i ledelse er ikke meget bevendt, når det går op i teori og røg uden forbindelse til praktikkens verden. Husk lige at det er medarbejdernes (og patienternes + pårørendes) praktiske verden, det handler om, ikke lederens.
Og må sige at det virker, uden de negative kommentarer der har været i de tidligere indslag.
Arbejder med software i Novo, og vi skulle som alle andre afdelinger leanes :-) Jeg har ingen anelse om andre i Novo har samme opfattelse som jeg, så det står helt for egen regning.
Men hele arbejds forløbet blev noteret op, og for alle dele af processen blev der sat spørgsmålstegn ved. Hvorfor blev det og det udført, og til glæde for hvem. Var det fordi det stod beskrevet i en eller anden politik, eller havde det en værdi et eller andet sted. Hvis det havde en værdi, var det så den rigtige måde at lave dette step på, og af de rigtige personer det rigtige sted på lige det tidspunkt?
Og kom ikke og sig at I ikke har arbejdet på en arbejdsplads hvor det ikke var noget som helst der kunne gøres nemmere for jer.
Hvorfor skrive dokumenter der skal skrives bare fordi det står i en eller anden overordnet plan, men derudover bare skal være der. UD.
Se det er at sparret tid, uden stopur, stress eller press, LEAN the Novo way.
Eller i lab'en, her blev arbejdsstationerne flyttet rundt så ting der ofte blev bruge efter hinanden, stod ved siden af hinanden osv, sund fornuft, LEAN the Novo way.
I en stor virksomhed er det ofte nemmere at ændre ingroede vaner, hvis der er fælles flodslav langt op på de bonede gange, og det er der hvis de vedtager at alle skal igennem lean. Så i den forbindelse er det langt bedre at kalde det lena end sund fornuft, for ingen vil sige "sådan plejer vi ikke at gøre" hvis øverste chef råber "LEAN blev der sagt" :-)
Derfor drop jeres stopure og den sorte hat, og se det som en chance til at få gennemført (med støtte) det I alligevel gerne ville have gjort.
@johnny
Uddrag fra "Kommunikationsforum" : Den mørke side af LEAN :
"... Der hvor filmen kan knække er, hvis man virkelig tror på lean som den store frelser. Alt med måde skal man huske! For hvis man bliver lean fanatiker vil man have fokus på optimering, styring, kontrol etc. Og her er der netop ikke plads til uforudsigelighed, spild-tid & kreativitet. Mange radikale innovationer opstår ved tilfælde (jf. Robinson & Stern: kreativitet i virksomheden) - tilfælde som der netop ikke er plads til hvis alle processer er strømlinede! ..."
Morten
Sund fornuft eksisterer ikke i et system som er politisk infilltreret som de fleste offentlige arbejdspladser er. Derfor vil 'lean' medføre færre i produktionen og mange flere i administrationen, og mens det sker vil konsulenter lænse kassen.Den korte beskrivelse af Lean er, at det såmænd bare er systematiseret sund fornuft.
Som svar på Peter Linds spørgsmål: Sygehuse producerer behandlinger af syge mennesker. Nogle gange og i bedste fald sågar helbredelser. Det involverer oftest en lang række forbundne processer og mennesker, der skal interagere med hinanden på rette tid og sted for at opnå en så kort, effektiv og ikke mindst virksom behandling af patienterne som muligt.
Det er en vanskelig opgave, som imidlertid utvivlsomt netop fordi den er vanskelig og svær at overskue kan gøres bedre end idag. Lean er helt sikkert en god måde at tage hul på dén opgave. Den korte beskrivelse af Lean er, at det såmænd bare er systematiseret sund fornuft. Det er en måde at skabe overblik over processer, så alle let kan overskue, hvem der laver hvad, hvornår og hvorfor. Det er ikke noget at være bange for, og der er ingen grund til at mistænkeliggøre det.
En almindelig indvending mod Lean er, at det er opfundet af Toyota til at producere biler, og det skulle så være det eneste, det dur til (og endda knap nok det). Og specielt skulle det ikke fungere til serviceopgaver, "de varme hænder" o.s.v. Men det er simpelthen ikke rigtigt. Lean kan i høj grad være med til at systematisere og standardisere rutineopgaver indenfor servicefagene, så der netop derved bliver mere tid for personalet til kundekontakt (på hospitalerne: patientkontakt) og "varme hænder".
Der kan siges meget ondt om Lean og den effekt indførelsen ofte har på medarbejdernes tilfredshed og stressniveau, men først og fremmest er det jo et system beregnet til at fremstille Toyotaer (det bilmærke der efterhånden oplever flest tilbagekald af modeller).
Hvad er det hospitalerne producerer som man kan effektivisere?
Eller er det bare det sædvanlige konsulentcirkus hvor man kan score kassen på en masse kurser, og samtidig få ryddet lidt op i de gamle medarbejdere der sidder lidt for godt fast på deres pind?