Lavt smittetryk truer maskeforsøg: »Hvis sygdommen forsvinder, er det svært at undersøge«

Plus29. maj 2020 kl. 12:4710
Lavt smittetryk truer maskeforsøg: »Hvis sygdommen forsvinder, er det svært at undersøge«
Imens de fleste andre europæiske lande kræver eller anbefaler ansigtsmasker i offentlig transport, mener de danske sundhedsmyndigheder ikke, at det er nødvendigt. Illustration: Ripiopv/Bigstock.
Tirsdag stopper dansk forskningsprojekt med 6000 deltagere. Håbet er, at det endeligt kan fastslå, om brug af ansigtsmasker beskytter mod samfundssmitte med covid-19 eller ej.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kan bred brug af masker i befolkningen begrænse smittespredningen af covid-19 under genåbningen af samfundet?

25 ud af 27 EU-lande mener ja - de enten påbyder eller anbefaler borgerne at gå med ansigtsmasker, når de handler, kører med offentlig transport eller på anden måde befinder sig steder, hvor det kan være svært at holde afstand.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
7. juni 2020 kl. 14:31

Så vidt jeg er orienteret, har vi maskeringsforbud i det offentlige rum i Danmark. Men man har måske et standpunkt indtil man taget et nyt?

9
1. juni 2020 kl. 00:26

Med dagens tal er der ca. 1300 aktive smittende personer i Danmark. Det er jo så få, at du skal være meget uheldig for at møde en. Jeg kan da overveje om det er fornuftigt at teste disse 5 til 10 tusind om dagen, når nu man kun finder 30 til 40 med covid19. For statistik giver det nogen mening, men er det relevant?

7
30. maj 2020 kl. 18:17

Eller evt Slesvig-Holsten med Danmark?

Siden den 29 april har der været maskepligt i Tyskland i butikker og offentlig transport. Indtil da har dødstallene i Danmark og Tyskland ligger på næsten samme niveau. I ugen op til 29 april døde der ca 14 ud af en million i Tyskland og ca 11 i Danmark. Nu er der så gået en ca en måned med maskepligt i Tyskland og den sidste uge døde der ca 3 ud af en million i Tyskland og ca 1,2 i Danmark. Det kunne tyde på at maskepligt virker mod hensigten. Måske bliver folk uforsigtige og går ud trods sygdomstegn, hvis de har maske på?

6
30. maj 2020 kl. 10:30

men alle andre bliver beskyttet.

Det afhænger jo også af typen på masken. Apotekere glemmer at fortælle hvad slags maske det er de lige sælger! En som en potentielt smittet skal have på eller en som både beskytter mod smitte fra andre og en selv. De er jo ikke mærkede ( mystisk, er det lovligt) så man skal spørge og tro på hvad de siger. Derudover er det vanskeligt at forstå hvorfor forsøget ikke blev stoppet da smittetrykket var faldet før det startede, det tyder egentlig ikke på rene linjer!

5
30. maj 2020 kl. 10:20

Det er let at opfinde alle mulige indvendinger...... Jeg vil gå ud fra, at forsøget er tilrettelagt efter alle kunstens regler, så det har jeg tillid til. Men det ændrer ikke, at uforudsete ændringer (stort fald i smittetrykket, politiske betingede ændringer (skoleåbninger mv.)) kan underminere validiteten af resultatet - begge veje. Men et forsøg skulle startes, skal måske gentages.

Selv uden evidens (det famøse ord), så virker det nu aligevel troværdigt at en dråbeamitte fra smittede til andre NEDSÆTTES ved brug af masker. Med andre ord: den som bærer maske bliver ikke særligt beskyttet, men alle andre bliver beskyttet. Og så er der den sociale virkning: masker holder personer på afstand, måske, OG reducerer, måske, ansigtspilleriet - som overfører smitte via hænderne (begge veje).

4
29. maj 2020 kl. 14:20

Det er lidt som hvis man ville undersøge om det at spytte på fortovet er med til at sprede tuberkulose. Hvis gruppen der ikke spytter på fortovet går sammen med kontrolgruppen der spytter kan man nemt komme til at konkludere at det ikke hjælper at lade være.

Eller to grupper kirurger og operationssygeplejersker. Den ene gruppe bærer mundbind og vasker hænder - det gør den anden ikke. Efter forsøget måler man om den ene gruppe har større risiko for at blive smittet med blindtarmsbetændelse eller brækkede hofter end den anden. Hvis ikke der er en signifikant forskel kan man jo spare det besvær væk.

3
29. maj 2020 kl. 13:51

Så længe maskerne primært beskytter smittede mod at smitte andre bliver det så ikke vanskeligt at konkludere på effekten med mindre man deler forsøgspersonerne op i to grupper der kun omgåes hinanden inden for de to grupper?

Ellers kan man sammenligne f.eks Danmark med Hongkong. Det ene sted bruger man masker - det gør man ikke det andet.

Eller evt Slesvig-Holsten med Danmark?

2
29. maj 2020 kl. 13:42

Tidskrifterne har lige nu en praksis med at fasttracke covid-19-studier i lyset af den verserende epidemi. Og ender studiet med ligefrem at anbefale maskebrug, vil de være særligt interesserede.

Det er dog en mærkelig form for videnskab. Det må da være mindst lige så interessant, hvis det viser sig at maskerne ikke kan anbefales!

1
29. maj 2020 kl. 13:10

Er det uhøfligt at bemærke at det vidste vi da forsøget startede?