Lavprismissioner skal finde planeter og rester fra eksploderede stjerner

Nasa har udvalgt to nye billige rummissioner, der skal finde sted i 2017.

Den ene er en satellit (Tess) til at finde planeter. Den anden er et teleskop (Nicer), der skal monteres på Den Internationale Rumstation for at undersøge de supertætte neutronstjerner.

De nye rummissioner blev annonceret af Nasa i fredags.

Tess-satellitten (Transiting Exoplanet Survey Satellite) vil blive udstyret med flere vidvinkelkameraer. De skal lede efter planeter på Jordens størrelse i de beboelige zoner omkring fremmede stjerner.

Den beboelige zone er et bånd i afstand fra moderstjernen, hvor temperaturerne på eventuelle planeter vil tillade, at der kan findes flydende vand.

Ifølge den ledende forsker på Tess, George Ricker fra Massachusetts Institute of Technology, bliver Tess den første satellit, der skal scanne hele himlen, hvilket er 400 gange så meget, som tidligere missioner har dækket.

Satellitten benytter et teleskop, der skal finde de små dyk i lysstyrken fra stjerner, når omkredsende planeter passerer ind foran dem, set fra Jorden. Det er samme teknik, som det nuværende Nasas Kepler-rumteleskop benytter. Kepler har med stor succes fundet 2.700 mulige planeter siden opsendelsen i marts 2009.

Jagt efter rester fra eksploderede stjerner

Rumeksperimentet Nicer (Neutron Star Interior Composition Explorer) skal monteres på den internationale rumstationen. Herfra skal eksperimentet undersøge variationerne i kosmiske røntgenkilder. Dette vil gøre det muligt for forskerne at forstå neutronstjerner bedre.

Neutronstjerner er de enormt tætte, sammenfaldne rester fra eksploderede stjerner. Den ledende forsker på Nicer er Keith Gendreau fra Nasas Goddard Space Flight Center i Maryland.

Nasas programdirektør for rumforskning, John Grunsfeld fra Nasas hovedkvarter i Washington, oplyser til space.com, at de nye rummissioner er en del af Nasas Explorer-program, hvis formål er at udvikle billige rummissioner.

Til dato er mere end 90 forskellige rumsonder og eksperimenter blevet opsendt i Explorer-programmet siden Explorer-1 i 1958.

De to missioner er udvalgt under Nasas astrofysiske program og kommer til at koste henholdsvis 1,2 milliarder kroner for Tess-satellitten og 330 millioner kroner for Nicer-eksperimentet.