Lavfrekvente lyde giver muligvis permanente øreskader

Dybe vibrerende lyd lige omkring den nedre grænse for det hørbare område kan gøre øret mere sårbart over for skader, som endog muligvis kan være af permanent karakter.

Det forklarer neurobiologen Markus Drexl fra Ludwig-Maximilians-Universität München til Science i anledning af et nyt forskningsresultat, som vil blive publiceret i Royal Society Open Science.

Markus Drexl lod 21 frivillige forsøgspersoner med normal hørelse udsætte for et 30 hertz-signal i 90 sekunder ad gangen. Det ligger lige over nedre grænse på 20 hertz, men ofte vil folk ikke bemærke, at de udsættes for sådanne lyde, da de kun høres svagt. Lydene kan eksempelvis frembringes af vindmøller eller af et brølende fodboldpublikum.

Sammen med sine kolleger målte Drexl den såkaldte spontane otoakustiske emission (SOAE), som et sundt øre selv udsender i form af en meget svag lyd, der bedst opfanges med en følsom mikrofon. I forbindelse med høretab eller forandringer i hørelsen er det velkendt, at SOAE ændrer sig.

Under normale forhold er SOAE stabilt over korte tidsperioder, men i forbindelse med eksperimenterne observerede de tyske forskere, at SOAE begyndte at svinge op og ned i styrke. Fluktuationerne fortsatte i tre minutter.

Markus Drexl forklarer, at forandringerne ikke er et direkte tegn på høretab, men de viser, at øret er sårbart efter at have været udsat for lavfrekvente lyde.

»Selv om vi ikke har påvist det, er der en reel mulighed for, at der vil være en permanent effekt hos personer, der udsættes for lavfrekvente lyde over længere tid,« siger han til Science.

Både i Danmark og udlandet foregår en intens og til tider meget ophedet debat om vindmøllers påvirkning af hørelsen.

Læs også: Aalborg-forskere udvikler lavfrekvent støjmåler med Raspberry Pi-computer

Læs også: Støj-beregninger ramte forkert: Naboer til vindmøller får erstatning i retten

M. Charles Liberman, der forsker i høretab ved Harvard Medical School i Boston, mener i den anledning, at de samme eksperimenter bør gentages under betingelser, der svarer til støjen fra vindmøller.

Emner : Lyd
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

spiller basmusik ved 150db+, i flere minutter ofte, ingen høreskader efter 10 år. Her er dog varierende frekvenser.

 • 0
 • 3

Der mangler altså noget hér.

F.eks. er det svært at konkludere noget som helst, når vi ikke får at vide hvilket lydtryk forsøgspersonerne udsættes for. Skru' højt nok op, og jeg kan garantere at kunne påføre høreskader ved alt mellem 20-20KHz. Ikke noget nyt, vel?

Og hvorfor pokker undersøger han dette ved 30Hz, der netop IKKE er sub-audio - det ville da alt andet lige give meget mere mening hvis det var ved f.eks 10Hz, klart udenfor det (normativt) hørbare område.

Lugter lidt af billig forskningspromovering imo.

 • 6
 • 1

Lugter lidt af billig forskningspromovering imo.

Jeg har set en rapport fra Delta over en måling af infralyd. Her "filtrerer" man måleværdier med en såkaldt G - vægtning, som så vidt jeg kan se virker således: 1: Først sorterer man en del mennesker, der KAN høre infralyd fra i undersøgelsen. 2: Herefter konkluderer man, at de IKKE kan høre infralyd.

Hvad foregårt der???

 • 3
 • 0

Det kan godt være at de har høreskader, som bare ikke er konstateret, da det ikke er sikkert det har generet dem.

 • 1
 • 0

Mon det er muligt at konstatere fysiologiske ændringer hos folk som rent faktisk bor tæt på Vindmøller. Der er jo efterhånden nok personer at undersøge.

Jeg tvivler på at man samtidig kan henvise til en kontrolgruppe som ikke udsættes for tilsvarende belastninger fra naturen, trafikstøj, industri m.m. lavfrekvente lyde findes overalt... Men med en tilpas stor befolkningsundersøgelse, kunne man måske undersøge om der er en forhøjet risiko ved at bo særligt udsatte steder???

 • 1
 • 0

Fandt informationen i artiklen: 30 Hz sine wave, 120 dB SPL, 90 sekunder

120dB SPL er MEGET højt. Ofte defineret som smertegrænsen.

Ved 30Hz og 120dB SPL er man relativt sikker på at få kropslige reaktioner der rækker langt videre end de småtterier der måles med EOAE i dette forsøg (der er baseret på in-ear speaker, dvs. lyd sendt direkte ind i øret).

Så igen, 120dB SPL ved 30Hz er virkelig meget (og sjældent) - men 120dB ved f.eks 3Hz er meget mere almindeligt i naturen, f.eks i blæsevejr..

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten