Trængslen på de danske motorveje vil øges som resultat af regeringens og Dansk Folkepartis aftale om at sænke priserne for at passere Storebælt med 25 procent.
Ifølge regeringens egne beregninger vil 3.000-4.500 flere køretøjer passere Storebælt hvert døgn, når takstnedsættelsen er fuldt indfaset i 2023. Det svarer til mellem 8,6 og 12,9 procent flere end de 34.882, der dagligt er kørt over broerne det seneste års tid.
Banegods vil flytte til vejene
Men ud over pendlere og familier, der kan komme på lidt billigere familiebesøg, vil også tonsvis af gods, der hidtil har rullet gennem Danmark på skinner, blive flyttet over på asfalten. Det forudser Jan Wildau, der er Vice President for Corporate Affairs i DB Cargo Scandinavia og sekretariatschef for brancheforeningen Dansk Banegods.
I 2016 passerede 10.591 godstog Storebæltsforbindelsen. Det var en stigning på fem procent i forhold til året før. Godstogstrafikken var budgetteret til at give forbindelsen en indtægt på 62,2 mio. kr. Samme år passerede 1.367.333 lastbiler broerne. Det svarede til en stigning på 4,6 procent i forhold til året før. Kilder: Sund & Bælt og Finansloven 2016Gods over Storebælt
»Meget af det, der i dag bliver transporteret gennem Danmark på jernbanen, er stål, papir og maskiner fra Sverige, der skal længere ned i Europa. Den type transporter kan en godskunde ikke sælge dyrere, bare fordi det er transporteret på en miljøvenlig måde, så den slags transporter er enormt prisfølsomme. Når man gennem en offentlig regulering nu skubber til den økonomiske balance mellem vejtransport og banetransport, så vil det selvfølgelig betyde, at en del af godset fremover vil blive transporteret på vejene,« siger han.
Læs også: Det går den forkerte vej: CO2-udslippet fra de danske biler stiger igen
Med baggrund i en rapport, som Copenhagen Economics har lavet for Deutsche Bahn, DB Cargo, vurderer Jan Wildau, at op til ti procent af det gods, der i dag ruller på skinnerne, vil komme til trille gennem Danmark i lastbiler, når de nye lavere takster for lastbiler er fuldt indfaset på Storebælt.
Skønnet lyder korrekt i Jacob Kronbaks ører. Han er lektor på DTU Management Engineering og har forsket i godstransport siden 2000.
»Min vurdering er, at 5-20 procent af godset vil flytte fra bane til vej, så 10 procent lyder som en nogenlunde rigtig størrelsesorden,« siger han.
Ifølge DB Cargos beregninger svarer det til, at takstnedsættelsen alene vil sende tre procent flere lastbiler på motorvejene i hverdagene, hvor trafikken i forvejen er stigende.
42.000 flere lastbiler om året
I 2016 passerede 1.367.333 lastbiler betalingsanlægget ved Halsskov, og i år ser det ud til, at tallet vil komme over 1,4 millioner lastbiler. En stigning på tre procent betyder, at 42.000 lastvognstog yderligere skal igennem Danmark hvert år. Det svarer til 115 ekstra lastvognstog pr. dag.
»Det er selvfølgelig ærgerligt for os i banegodsbranchen. Men det vil også give mere trængsel på vejene og samfundsøkonomisk koste Danmark dyrt, for Finansministeriets egne transportøkonomiske enhedspriser viser, at det er mere end halvanden gange så dyrt at transportere et ton gods på vejene frem for på banen,« siger Jan Wildau.
Det er faktorer som drivhusgasemissioner, øvrige miljøeffekter, slid på vejene, ulykker og ventetid i køer, der gør lastbiltransport til en relativt dyrere forretning for samfundet end banegodstransport.
Mange tusinde ekstra lastbiltransporter vil imidlertid hverken gøre stor forskel på den samlede samfundsøkonomi eller for de øvrige trafikanter på motorvejene, vurderer Jacob Kronbak.
»Min vurdering er, at effekten på både samfundsøkonomi og trængsel er marginal, fordi der er så mange andre faktorer, der påvirker. I forhold til de mængder gods, der i forvejen transporteres på vejnettet, er godsmængderne på banen så små, at det ikke vil betyde meget, at ti procent af det flyttes over,« siger han.
Men takstnedsættelsen vil hverken hjælpe på problemerne med trængsel eller med at opfylde de fælleseuropæiske ambitioner om at flytte gods fra vej til skinner, medgiver han.
»Politikernes handlinger trækker i den modsatte retning og understøtter i hvert fald ikke strategien,« siger Jacob Kronbak.
Minister afviste problem
Brancheforeningen mødtes tidligere på efteråret med transportminister Ole Birk Olesen (LA) for at forklare om konsekvenserne af ensidigt at gøre vejgodstransport billigere. Men de mødte ifølge Jan Wildau ikke stor forståelse.
»Ministeren mener, at markedet selv skal regulere det. Men beslutningen om at ændre den økonomiske balance mellem transportformerne er jo udelukkende taget i et regeringskontor. Så det kunne jo være, at det også var dér, man skulle se på en løsning,« siger han.
Læs også: Lavere pris over Storebælt kan sende 30-40 procent af banegodset ud på vejene
Ifølge Jan Wildau møder de ofte den indvending, at banegodset primært kommer fra Sverige, og at det ikke giver mening for Danmark at gøre det billigere for svenske virksomheder at transportere gods gennem Danmark. Men han giver ikke meget for det argument:
»Eftersom vi ikke bare lige kan lukke af for Sverige, så er spørgsmålet ikke, om Sverige skal sende gods gennem Danmark. For det vil komme igennem under alle omstændigheder. Spørgsmålet er bare, om vi vil have det igennem på vejene eller på banen, og her tror jeg, de fleste danskere foretrækker, at godset kører på jernbanen og ikke på motorvejen.«
Ingen plan for banegods
Endnu er regeringens og DF’s forslag ikke endeligt vedtaget. Men Jan Wildau tror ikke, at det vil være muligt at ændre på den specifikke politiske aftale. I stedet opfordrer han politikerne til at se på, hvordan man ellers kan gøre banegods mere konkurrencedygtigt.
»Hvis man politisk erkender, at det samfundsøkonomisk er bedst at det gods, der kan køres på banen, faktisk køres der – som Finansministeriets transportøkonomiske tal jo også viser – så må man se på, hvad der skal til for at få det til at ske. Men regeringen har ingen plan eller strategi for det i dag. Så man burde starte med at indkalde transportkøberne og operatørerne for at høre, hvordan det kan lykkes, og så på den baggrund formulere en national godsstrategi,« siger Jan Wildau fra DB Cargo Scandinavia.
