Lavere pris på elvarme skal sætte skub i små og store varmepumper
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lavere pris på elvarme skal sætte skub i små og store varmepumper

Illustration: Johnson Controls

Regeringen har søndag indgået en aftale med Dansk Folkeparti og det Radikale Venstre om en ny erhvervspakke, skriver flere medier.

Som en del af aftalen om erhvervspakken er partierne blevet enige om at reducere elvarmeafgiften, som i dag udgør 40,5 øre pr. kWh.

Formålet med nedsættelsen er ifølge aftaleteksten at give både private og fjernvarmeselskaber bedre vilkår for at investere i eldrevne varmepumper.

Læs også: Facebook skal forsyne 6.900 fynske husstande med fjernvarme

For fjernvarmeindustrien handler det især om store varmepumper, som for eksempel kan udnytte den stigende mængde overskudsvarme fra datacentre og industrien.

Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, som i mange år har påpeget, at lavere elafgifter er nødvendige, hvis fjernvarmeværkerne skal udskifte naturgas med varmepumper, roser den nye aftale:

Læs også: Fjernvarmeselskaber: Sænk elafgiften, hvis ikke spildvarme fra datacentre skal gå tabt

»Det er en rigtig glædelig nyhed, at partierne bag erhvervspakken er blevet enige om at halvere elafgiften til varmepumper. Det betyder, at vi nu kan sætte strøm til fjernvarmen og udnytte de store mængder overskudsvarme, sådan som fjernvarmeselskaberne har efterlyst,« siger direktør for Dansk Fjernvarme Kim Mortensen i en pressemeddelelse.

Læs også: Energikommissionen: Vi kan snart ikke hælde mere vedvarende energi ind i systemet

Ifølge Erhvervspakken skal elvarmeafgiften i første omgang nedsættes med 10 øre pr. kWh pr. 1. januar 2019, hvilket skønnes at medføre et mindre provenu i 2025 på ca. 125 mio. kr.

Aftaleparterne er derefter enige om at nedsætte elvarmeafgiften med yderligere 5 øre pr. kWh i 2019 og 10 øre pr. kWh igen i 2020, finansieret af den afsatte ramme til Grøn Klimapulje, hvilket man vil drøfte med partierne bag aftalen om at afskaffe PSO-afgiften.

Læs også: Her er de vigtigste punkter i ny energiaftale

Aftaleparterne er endvidere enige om at søge at gennemføre en varig nedsættelse af elvarmeafgiften med 25 øre pr. kWh i forhold til 2017 - fra og med 2021 i forbindelse med kommende energiforhandlinger.

Partierne bag aftalen er også blevet enige om at reducere afgiften på el anvendt i campingvogne på campingpladser og lystbåde i havne.

Så må vi se, om det er godt nok...

Der har nok ligget nogle forslag, hvor forretningsmodellen var lige på kanten, og hvor dette vipper det over.

Det burde alt andet lige kunne give en spæd start på markedet for eldrevne varmepumper. Det er måske slet ikke så skidt, men ligefremt sundt, at det starter stille og roligt op, så vi ikke får gentaget det boom-and-bust cykliske marked vi kender fra solcellerne. Med varmepumper er forskellen dog, at de falder ikke i pris med 20-30% om året, så det burde alt andet lige være et mere roligt marked.

En besparelse på 25 øre/kWh for strømmen svarer vel til 10 øre/kWh mindre for varme, i runde tal. Det er da også værd at tage med.

Hvad med afgiften på spildvarme? Den forbliver som den er, eller hvad?

  • 2
  • 0

Sker det jeg har ventet på.
At politikerne kom til fornuft.
Det ligger lige til højrebenet, at føje elbiler til samme ordning, når nuværende ordning med elafgiftfritagelse for el til elbiler udløber i 2019.

Kunne politikerne så bare allerede nu, melde klart ud, at dette ville ske, så skulle der nok kommer lidt mere gang i elbilssalget herhjemme.

Det var en god nyhed at gå i seng på.

  • 9
  • 1

Og her troede jeg at det var baseret på brændselsforbruget, som vel egentlig ville afspejle sig i prisen på el. Men vindmøllerne skal vel også betales, og de kan stadig ikke levere stabil el til samme pris som de gamle fossile værker.
Når vind leverer, er det billigt, men andre skal jo tage over, når vinden ikke blæser, og de står ikke klar uden at blive betalt. I modsat fald lukker de bare. Præcis som med gamle vindmøller, der blot tages ned når de ikke svarer sig mere.
Vindindustrien siger selv at den er konkurrencedygtig, men så lad den dog vise det.

  • 5
  • 20