Lavenergihusene er ikke i mål endnu
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Lavenergihusene er ikke i mål endnu

En check. Det var indholdet af den seneste energiregning, som Tom Toft Kragh fik. I februar 2009 flyttede den maskiningeniøruddannede Kragh og hans familie ind i et af Danmarks mest energieffektive huse, det såkaldte SIB Zero+ hus i Sønderborg. Huset er et 200 m2 stort aktivhus. Det vil sige, at den superisolerede villas 60 m2 solceller på årsbasis producerer mere el, end familien bruger.

Huset er et godt eksempel på, hvad man kan opnå i lavenergibyggerier. Men i andre lavenergibyggerier har resultaterne efter den koldeste vinter i 47 år og en meget varm sommer ikke været nær så positive.

De mest udbredte problemer i en række projekter, som Ingeniøren har undersøgt, er overophedning om sommeren, utilstrækkelig opvarmning om vinteren og alternativt en stor energiregning, fordi mange varmesystemer kører på el.

Rundspørgen afslører, at selvom der er bygget omkring 250 boliger, institutioner og kontorer, der som minimum overholder lavenergiklasse 2015 (L2015), og selvom nogle af landets dygtigste og mest erfarne ingeniører og arkitekter er involveret, så lever nogle af husene hverken op til lavenergikravene eller beboernes forventninger til indeklimaet.

Hvis branchen ikke lærer af fejlene, så er der udsigt til problemer, når energikravene bliver strammet igen i 2015. Og energiforbruget i bygningerne vil heller ikke falde så meget som politikerne og ikke mindst boligejerne håber på.

Et godt eksempel på problemerne finder man uden for Vejle.

Solhatten bliver glemt

For at få tilstrækkelig solvarme om vinteren har lavenergihuse store glaspartier i sydfacaderne, men det kan give problemer om sommeren. Det viser evalueringen af fire af de såkaldte Komforthuse, der er blevet opført i Skibet vest for Vejle. Husene skulle opføres som passivhuse, og forskere fra Aalborg Universitet har fulgt både byggeprocessen og den efterfølgende brug. Evalueringen viser problemer med overophedning i alle husene, fortæller lektor Tine Steen Larsen fra Aalborg Universitet.

»En del af husene har ikke solafskærmning. Der ser vi problemer i sommerperioden. I nogle huse når temperaturen op på 30 grader.«

I et enkelt hus er komforttemperaturen overskredet en tredjedel af tiden i sommerperioden.

Et af de huse, der klarer sig relativt godt, er projekteret af Ellehauge & Kildemoes. Men solpåvirkningen er generelt et problem, erkender en af fimaets ejere, Troels Kildemoes.

»Vi har selv lidt høje temperaturer på 27 grader. Men der er mange huse med store glasarealer, hvor man har temperaturer, der kommer over 30 grader. Det rammer både lavenergihuse og almindelige huse. Det er en svær balance at lave ordentlig solafskærmning, og det kan også være svært at få arkitekterne til at acceptere nødvendigheden af det.«

Et andet sted, hvor beboerne savner solafskærmning er i Sønderborg.

»Hvis man skal nævne én ulempe, så er det, at det bliver meget varmt om sommeren. Man har undervurderet, hvor meget solvarme, man ville få,« fortæller Tom Toft Kragh. Han håber dog på at kunne løse problemet ved at bygge en automatiseret solafskærmning på.

Varm luft er ikke nok

Når sommeren går på hæld, dukker et andet problem frem. Underdimensionerede og ugennemtænkte varmeanlæg er en tilbagevendende fejl i mange projekter, fortæller Troels Kildemoes.

»Kongstanken mange steder er, at man skal kunne varme hele huset op via ventilationsanlægget, men luftopvarmning har vist sig ofte at være mere kompliceret end at bruge traditionelle ting som gulvvarme og radiatorer. Og hvis man anvender en varmepumpe, der måske ikke yder helt det, som producenten har lovet, så har man problemer.«

Et eksempel på problemer med luftbåren opvarmning finder man i 86 L2015-rækkehuse i Hillerød. Som led i EU-projektet Concerto har Cowi overvåget energiforbruget i fem af husene, og til opvarmning og ventilation ligger det ifølge foreløbige tal to-tre gange højere end beregnet.

Men fordi husene har solceller, ligger det endelige energiforbrug kun 33-100 procent over det beregnede. Årsagen ser ifølge Peter Weitzmann fra Cowi ud til at være, at aftræksvarmepumperne er underdimensionerede, styringen har været uhensigtsmæssig og luftskiftet er meget højt i de mindste boliger, hvor energiforbruget pr. m2 også er størst. Løsningen ligger i traditionelle dyder og metoder, mener Troels Kildemoes.

»Man skal have mere sikkerhed ind i beregningerne. Man skal lave effektberegninger for alle rum og være sikker på, at man kan tilføre nok varme. Og hvis effektberegningerne siger, at du kan nøjes med at tilføre 1,5 kW, så tag dog 3 kW for at være sikker,« opfordrer Troels Kildemoes.

Og så skal man ikke afskrive traditionelle varmeanlæg som radiatorer og gulvvarme, selvom de ofte er dyrere end opvarmning via ventilationsanlægget. Slangerne i et gulvvarmeanlæg kan desuden bruges til at køle huset på varme dage.

Lavenergiliv kræver uddannelse

Brugernes adfærd er på godt og ondt bestemmende for lavenergihusenes adfærd. Det er erfaringen i Boligforeningen Ringgården i Århus. I en del af deres lavenergiafdeling Lærkehaven er husene bygget op af to bygninger med en uopvarmet glasgang imellem.

Selv om det er meningen, at dørene til glasgangen skal lukkes om vinteren, så bruger mange beboere dem hele året, så energiforbruget er eksploderet, fortæller direktør Palle Jørgensen.

I andre huse er problemet, at folk vil have forskellige temperaturer i de forskellige rum og derfor slukker for radiatorerne i et enkelt rum. Det sender resten af radiatorerne på overarbejde og energiforbruget i vejret.

»Det er ikke en rationel måde at bruge opvarmningssystemet på. Så vi skal forklare beboerne, hvordan de sparer på energien. Men det er svært at finde en ordenlig måde at gøre det på, for vi kan ikke invitere folk på et kursus, hver gang der bliver skiftet ud, så vi satser på, at vi kan lave en manual, som folk vil læse,« siger Palle Jørgensen.

Forkortet - læs hele artiklen i den trykte udgave af Ingeniøren.

Dokumentation

Komforthusenes hjemmeside
Se undersøgelse blandt Komforthusenes beboere
SIB Zero+ husets hjemmeside
Se præsentation af Lærkehaven
Læs om Skolen i midten i Hedensted
[Se præsentation af de første målinger af Ullerødbyen](http://www.fbbb.dk/Files/Filer/Indlaeg_fra_Peter_Weitzmann.pdf https://docs.google.com/viewer?url=http://fo-1ny.inforce.dk/graphics/FO_dokumentarkiv/Folder_Uller%25F8dparken.pdf )

UPS her står jo sort på hvidt at ” landets dygtigste og mest erfarne ingeniører og arkitekter” er nogle kvajpander! Hvad er vi andre så?

  • 0
  • 0

Også når det gælder fremtidens byggeri, ville det være godt, dersom man i Danmark ikke betragtede sig som verdens dygtigste og førende, når der vitterligt er meget, der endnu skal læres.

Det koster, at lægge sig i hængekøjen i 10 år, for i mellemtiden er udviklingen kørt videre i andre lande. Danmark er kommet bagud, også på dette felt.

Det koster også at tro, at man er de bedste, for så behøver man jo ikke opsøge de arkitekter og ingeniører, som allerede har den nødvendige ekspertise og erfaring.

Den nødvendige viden har man i Østrig og Tyskland, hvor der er bygget mange tusinde huse, haller, kontorbygninger og institutioner efter passiv hus standarden. Og de overhedes ikke om sommeren og giver ikke grimme overraskelser.

Er det på grund af udlandsangsten, at man ikke vil lære af erfaringerne i andre lande men gentage alle de fejl, som allerede er gjort andre steder?

Det vil være meget uheldigt for den generelle accept af lavenergihuse, dersom de får det skudsmål, at de er overophedede om sommeren og i det hele taget bruger mere energi end planlagt.

På de årlige passivhus konferencer kommer der op til 2.000 deltagere; der er udstillinger af relevante byggekomponenter i tilslutning hertil. Der er deltagere fra mange lande, men hvem der især udmærker sig ved ikke at deltage, er danske byggeingeniører, arkitekter og forskere. Kun ganske få fra Danmark gør sig umage for at hente information og inspiration fra kolleger, som har mange års erfaring med passivhus byggeri.

De omtalte dårlige erfaringer i DK med lavenergibyggeri skal nok føre til krav om mange millioner til ny byggeforskning. Forinden man bevilger flere penge, vil det dog være mere konstruktivt og spare bygherrer af lavenergihuse for unødige eksperimenter at aftale teknologioverførsel med tyske og østrigske arkitekter og ingeniører, der allerede kan faget. Så vil vi efterhånden få det lært i dette land også.

Det skal den nationale selvstolthed kunne holde til.

  • 0
  • 0

Hamp-beton opskriften er inspireret fra Ægypten - og der kan let laves et lavenergihus med det, med mindre CO2-udslip:

Construction Tech: Hemp As Building Material:
http://www.youtube.com/watch?v=MOZSGOiSoCo

Hemp Building Materials.
Hemp can make a cement-like substance that is stronger & lighter than traditional cement:
http://www.youtube.com/watch?v=8AzbtWzwK8A

The history and benefits of hemp.
Everything you ever wanted to know -- and maybe more -- about hemp:
http://www.sdearthtimes.com/et0199/et0199s...
Citat: "...
Because hemp is such a hardy plant, it can grow easily and abundantly almost anywhere, and can provide nutrition where other edible crops just won't grow.
...
Hemp is the longest and strongest plant fiber. It is extremely abrasion and rot resistant and was the primary source of canvas, sail, rope, twine, and webbing fiber for hundreds of years before nylon was patented by DuPont in 1937.
...
During her studies, she found evidence in ancient Egyptian archaeological sites of hemp-based concrete. When she discovered the ingredients of the mix, she duplicated the method. She mixes hemp hurds (the inner fiber) with limestone and water, which causes the hemp to harden into a substance stronger than cement and only one sixth the weight.
...
Their hemp fiberboard is superior in strength and quality to the same product produced using trees.
..."

New Product: Isochanvre, Thermal and Acoustic Insulation Material for Housing:
http://www.azom.com/article.aspx?ArticleID...
Citat: "...
As an additional environmental benefit, it takes only 4 months to grow the raw material for a house.
..."

  • 0
  • 0