Lave oliepriser tvinger USA til at lukke landets eneste anlæg til CO2-fangst

4. februar 2021 kl. 15:159
Lave oliepriser tvinger USA til at lukke landets eneste anlæg til CO2-fangst
Illustration: NRG.
Kun fire år efter opførelsen af anlægget Petra Nova, der er udviklet til at opsamle kulstof, har USA lukket det på ubestemt tid.
Artiklen er ældre end 30 dage

Petra Nova, der er verdens største anlæg til CO2-fangst og ligger på W.A Parish-kraftværket i Texas, hvor det med stor succes har fjernet kuldioxid fra kraftværkets emissioner. Men nu, fire år efter at anlægget stod færdigt, bliver det lukket på ubestemt tid, skriver Gizmodo.

Selvom Petra Nova anlægget har demonstreret potentialet i indfangning af kulstof og fik opmærksomhed fra hele verden, tyder noget på, at projektet ganske rigtigt var for godt til at være sandt.

I sidste uge annoncerede NRG Energy, der står bag projektet, i hvert fald at anlægget skulle lukkes på ubestemt tid.

Underskud efter faldende oliepriser

Allerede i maj sidste år udtalte energiselskabet, at Covid-19 og det hastige fald i olieprisen havde gjort projektet uøkonomisk. Og selvom den amerikanske regering kastede en redningskrans på 190 millioner dollars til projektet, var det for dyrt at holde anlægget i gang. Det led desuden under udfald og haltede længere og længere efter målet om at indfange en tredjedel af emissionerne fra et af de omkringliggende kulanlægs enheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

NRG oplyser, at anlægget vil blive bevaret i tilfælde af, at CO2-fangstsystemet en dag kan genstartes.

Samtidig med at det amerikanske anlæg lukkes ned, har Kina til gengæld netop færdiggjort landets hidtil største CO2-opsamlings- og lagringsanlæg.

Guohau Jinjie-kulkraftværket, der ligger i Shaanxi-provinsen, vil ifølge China Electricity Council, når det først er taget i brug, være i stand til årligt at forhindre 150.000 ton CO2 i at nå atmosfæren.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
5. februar 2021 kl. 10:32

Det viser et fundamentalt problem med rigtig mange klima-interventioner. Det er hundedyrt, urentabelt og derfor kun muligt for meget rige lande. Hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om at få de fattige lande med, som står for de virkelig store udledninger, må vi udvikle nye grønne teknologier, som er billigere end de nuværende fossile.

Desværre styrer vi efter nogle feel-good måltal og ønsket om at være duksen i klassen, i stedet for at sætte de lånte fantasiliarder i forskning og udvikling, hvor vi virkelig ville kunne gøre en forskel internationalt og samtidig ville kunne overdrage nogle indtægtsgivende teknologier til næste generation.

9
5. februar 2021 kl. 09:02

Skove skal tyndes hvis vi skal have træ til byggeri i fremtiden. Det må vel være bedre at brænde det istedet for at lade det rådne op, når man ser på co2, ofte afløser det olie/gas.

8
4. februar 2021 kl. 23:30

Der er en ting der er uklart i teksten - hvorfor blev økonomien i CCS dårlig da olieprisen blev lav. Den var vel hele tiden dårlig hvis man ikke tager klimaeffekten med i det regnestykke - og den værdi ændre sig vel ikke med olieprisen? Hvis CCR dækkes af en tarif betyder det vel bare at tariffen bliver en større del af den samlede pris eller? Er det fordi at CO2 en ikke blev gemt men solgt til EOR i Texas (istedet for CO2 fra Colorado) - men at behovet for CO2 falder fordi olieprisen er lav?

7
4. februar 2021 kl. 23:25

Man kunne også betaler de Texanske olieproducenter for IKKE at bruge CO2 til EOR. Man har CO2 felter flere steder i USA bl.a. i Colorado hvor man producere CO2 fra undergrunden som så føres i rørledninger til Texas hvor det bruges til EOR CO2´en tilbageproduceres og udledes herefter til luften....

4
4. februar 2021 kl. 19:00

Plant hellere nogle skove og genetablér vådområder. Naturens måde at binde CO2.

Det er bestemt en god ide set fra et miljøperspektiv, men set i forhold til CO2 fra fossile brændsler har det ingen effekt. Genplantning af skov og reetablering af vådområder vil blot binde den samme CO2 som i sin tid blev "frigivet" da man fældede skovene og drænede vådområderne.

Det eneste der virker i forhold til fossil CO2 er at stoppe med at bruger fossile brændsler. Alt andet er bare overspringshandlinger.

3
4. februar 2021 kl. 18:58

Glæden over at være sluppet af med Trump varer ved. Begejstringen over Biden fader allerede. Desværre helt som ventet og frygtet.

1
4. februar 2021 kl. 17:46

I sidste uge annoncerede NRG Energy, der står bag projektet, i hvert fald at anlægget skulle lukkes på ubestemt tid

dét lyder langt mere sandsynligt! ;)