Lave mennesker har større risiko for hjertesygdomme

Lave personer har en større risiko for at udvikle hjertesygdomme end høje personer. Det viser et metastudium af 52 populationsbaserede studier med tre millioner mennesker.

Studiet er blevet udført af finske forskere og er publiceret i det videnskabelige tidsskrift European Hearth Journal.

Forskerne fra Tampere Medical School fandt ud af, at det er 1,5 gang mere sandsynligt, at personer kortere end 160,5 cm udvikler hjerte-kar-sygdomme eller åreforkalkning i hjertet, lever med symptomer på begge sygdomme, får et hjerteanfald eller dør af et hjerteanfald i forhold til personer højere end 173,9 cm.

Ifølge forskerne kan den viden bruges til at udregne folks risiko for hjertesygdomme.

Minde kransårer

Det er ikke fastslået, hvorfor lavere højde er sammenhængende med øget risiko for hjertesygdomme, men forskerne har en hypotese om, at lavere personer har mindre kransårer omkring hjertet og mindre kransårer bliver muligvis tilstoppede tidligere i livet.

Dette kan skyldes en dårligere socioøkonomisk baggrund med dårlig ernæring og infektioner, der resulterer i dårlig vækst som foster eller tidligt i livet. Men mindre kransårer kan også være mere følsomme over for ændringer eller forstyrrelser i blodomløbet.

Nye fund omkring den genetiske baggrund for kropshøjde tyder dog på, at arvelige faktorer nærmere end spekulationer om dårlig ernæring og fødselsvægt, forklarer forbindelsen mellem lav højde og en øget risiko for hjertesydomme senere i livet.

Dokumentation

Artikel i European Hearth Journal

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

De har tilgengæld en mindre risiko for at slå hovedet op i en åbenstående køkkenlåge

  • 0
  • 0

Mon de også kunne finde ud af mennesker over 1,90 har problemer med ryggen fordi køkkener er bygget til folk på netop 1,60?

  • 0
  • 0

50 procent større risiko?, damn! - og dertil kommer så stressfaktoren ved at være vidende om det, for den er vel ikke medtaget? - det kan vel hurtigt øge risikoen med flere procent

Jamen det er altid den lille mand på gulvet det går ud over... og at strække hals er heller ikke løsningen for giraffer har da også problemer med kredsløbet

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten