Laura Klitgaard er ingeniørernes nye formand

7. maj 2022 kl. 14:3024
Laura Klitgaard er ingeniørernes nye formand
Laura Klitgaard lykønskes af sin forgænger på posten, Thomas Damkjær Petersen, efter at være blevet valgt til ny formand for Ingeniørforeningen, IDA lørdag eftermiddag. Illustration: Benita Marcussen / IDA.
Efter et intenst og dramatisk forhandlingsforløb, der strakte sig ud på natten til lørdag, faldt formandskabalen endelig på plads på IDAs repræsentantskabsmøde.
Artiklen er ældre end 30 dage

IDAs repræsentantskab valgte lørdag eftermiddag enstemmigt Laura Klitgaard til ny formand for Ingeniørforeningen.

Det skete efter ugers intense og dramatiske forhandlinger, hvor en række formandskandidater har været i spil, og mange forskellige flertalsmuligheder har været afprøvet.

Først natten til lørdag kom det endelige flertal på plads, da Laura Klitgaard blev tilbudt formandsposten, idet hun skiftede liste fra Innovation, Trivsel og Moderne ledelse til De Privatansatte.

Efter at hun var blevet lykønsket med blomster af den tidligere formand, Thomas Damkjær Petersen gik Laura Klitgaard på talerstolen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tusind tak, allesammen! Det har været en nervepirrende periode for mange af os, inklusive mig selv. Og jeg kan også godt mærke, at jeg er lidt rørt. Jeg er meget taknemmelig for, at I har peget på mig i enighed, og at vi er kommet dertil i dag, for det har været en lang rejse,« sagde hun og tilføjede med henvisning til forhandlingsforløbet:

»Det kan vi godt gøre bedre en anden gang, og det vil jeg gøre mit til. Jeg går til den her opgave med stor ydmyghed, og jeg ønsker ikke noget mere, end at vi kan samles og gøre et godt stykke arbejde for IDA, og det er det vigtigste også for mig. Dem af jer, som kender mig, ved, at de personlige egenskaber, jeg står for, er, at jeg vitterlig gerne vil samle og have alle med, og det vil jeg gøre mit allerbedste for.«

Samlende figur

Ivan Lilleng fra Senioringeniørlisten, der også var blandt kandidaterne til formandsposten, betegnede forhandlingerne som »komplicerede, hektiske og måske også voldsomme at se på«, men konkluderede, at det nu handler om at samarbejde:

Den nye hovedbestyrelse

Valget til IDAs hovedbestyrelse blev et fredsvalg, og den kommer de næste tre år til at bestå af:

  • Laura Klitgaard, formand, De Privatansatte

  • Aske Nydam Guldberg, Ingeniør og TeknologiListen

  • Bo Skovgaard Christensen, Ingeniør og TeknologiListen

  • Lisa Sørensen, Ingeniør og TeknologiListen

  • Anders Bjerg Frederiksen, Fagforeningslisten

  • Lars Jensen, Pensionistlisten

  • Nicolai Schiørring, Senioringeniørlisten

  • Jacob Bom Madsen, De Privatansatte

  • Morten Thiessen, De Privatansatte

  • Juliane Maria Neiiendam, Innovation, Trivsel og Moderne ledelse

  • Morten Brok Gentsch, Innovation, Trivsel og Moderne ledelse

  • Olavur Thorup, Atomkraft Ja tak!

  • David Hansen, Yngrelisten

  • Hamdi Abdi Ashur, Yngrelisten

  • Andreas Baltzer Skov, IDA STEM Students

»Jeg kender Laura fra seks års samarbejde i hovedbestyrelsen. Hun er dygtig og har blik for fællesskabet. Vi tror på, at hun er en samlende figur. Vi tror, at hun har fået det bedste frem i os og i foreningen,« sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere kontant var Susan Hørlyck Münster, der er valgt til repræsentantskabet for listen Bæredygtig Ledelse, i sin kritik af formandsforhandlingerne, hvor hun efterlyste en større vilje til at gå efter en bred konstituering:

»Jeg anerkender, at selvfølgelig handler det om at skaffe sig flertal, og derfor er det kommet til at handle meget om, hvem der kunne tælle til flest, og det var så dem, der sidder med magten. Jeg synes, det er beskæmmende at være vidne til, og jeg synes også, at dagen i dag viser med al tydelighed, hvor usundt det sådan set er for vores forening,« sagde hun og påpegede, at den kommende hovedbestyrelse har et stort stykke arbejde foran sig med at få samlet tropperne og få skabt et godt samarbejde.

Vil afhjælpe mangel på højtuddannede

35-årige Laura Klitgaard er civilingeniør i arkitektur og byggeledelse og arbejder som bygherrerådgiver i Cowi, hvor hun også beskæftiger sig med certificering af bæredygtigt byggeri. Hun har været medlem af IDAs repræsentantskab og hovedbestyrelse siden 2016

Ifølge en pressemeddelelse fra IDA peger den nyvalgte formand på den markante mangel på højtuddannet arbejdskraft som en kritisk opgave for IDA at afhjælpe.

»De helt afgørende samfundsomvæltninger lige nu med den grønne omstilling og digitaliseringen af store dele af velfærden kræver masser af teknisk kunnen, som vores medlemmer besidder og kan levere på,« siger Laura Klitgaard.

»Min vigtigste opgave bliver at afværge de røde advarselslamper og sikre, at politikernes gode intentioner også reelt omsættes til flere uddannede inden for it-, ingeniør- og naturvidenskabelige fag, så Danmark fortsat er et godt land at leve i om 10-20-30 år, når store generationer vil forlade arbejdsmarkedet, og manglen på kloge hoveder og hænder ventes at vokse,« udtaler hun.

Læs også: Kandidat til IDAs formandspost: »Et af mine fokuspunkter er, at man skal trives i arbejdslivet«

En ny stemme i repræsentantskab og hovedbestyrelse de næste tre år bliver listen Atomkraft ja tak! Louise Dahlerup Fazlagic fra listen takkede både for de mange stemmer (10 pct.) og for modtagelsen i IDA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»I forhold til debatten, som vi har afstedkommet og faktisk også vil understøtte fremover, handler det også om at lade fakta tale, hvad angår alle de klimakrise-løsninger, vi finder i den grønne omstilling. Her skal man ikke kun tale for én teknologi, men som teknologer og ingeniører lade videnskaben tale. Vi ser frem til en stor og forhåbentlig givtig dialog og samarbejde,« sagde hun.

Læs også: Atomkraftliste brager ind i IDAs repræsentantskab

IDAs afgående formand, Thomas Damkjær Petersen, som har siddet de maksimale to valgperioder, konstaterede i sin beretning, at han forlader en organisation i medvind. Medlemstallet har rundet 140.000, og man er dermed godt på vej mod ambitionen om 175.000 medlemmer i 2025.

Både medlemmernes tilfredshed og loyalitet er i top, og i juni sidste år blev IDA kåret til Danmarks bedste fagforening blandt de 11, der indgik i et brancheindeks udarbejdet af konsulenthuset Loyality Group.

»Jeg vil gerne takke alle, som har været med til at gøre IDA til Danmarks bedste fagforening. Vi rider på en medlemsbølge, og det skal fortsætte. Tak for seks år, der har løftet IDA i anseelse,« sagde Thomas Damkjær Petersen og modtog stående applaus for sine seks år som formand for Ingeniørforeningen, IDA.

Læs også: Afgående formand: IDA har haft realpolitisk indflydelse på Christianborg

24 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
24
10. maj 2022 kl. 20:49

Hej Henning Petersen

Idet "møllepolitikken" er udstukket af folketingetkan man ikke klandre IDA for at bedrive politik på dette område.</p>
<p>Så hvis Folketinget synes at dimittendsatsen skal sættes ned, kan man ikke klandre IDA for at agitere mod dette?</p>
<p>Det giver jo ingen mening.

Måske ikke, men nu er det et eksempel du har fundet på. Lad os holde fokus og tale om "møllepolitikken".

Tidligere har du udtryk din irritation som:

Men jeg er irriteret over, at en såkaldt fagforening er blevet til et politisk parti, hvor medlemmerne finansierer venstreorienteret politisk pression, og hvor man tvangsbetaler til avisen Ingeniøren, som er fyldt med klima- og miljøartikler, og ville være meget tynd, så fremt det ikketeknologiske og ikkeingeniørrelevante klimastof blev fjernet.

Ovenstående tolker jeg som at du er irriteret over, at IDA agerer som et politisk parti, hvor medlemmerne finansierer, det du betragter som venstreorienteret, politisk pression.

Nu er det sådan at "møllepolitikken" ikke er en politik IDA har fundet på, men blandt andet af en ikke specielt venstrefløjssnakkende Anders Fogh og IDA omfavner "møllepolitikken" fordi det er godt for danske ingeniører og maskinmestre.

18
9. maj 2022 kl. 20:36

At kun 20% mobiliserer en stemme har nok også noget at gøre med manglen på nærhed fra bestyrelsen, for mig virker bestyrelsen meget langt væk, og jeg synes det var svært at få et over hvad de enkelte kandidater og lister stod for, det kom meget sporadisk, og ikke ensartet, ikke godt for en ingeniør der har andet at se til ;-)

Jeg har dog stemt, og gjort min pligt og opsøgt så meget viden som muligt.

Om man kan lide "Atomkraft, ja tak"-listen eller ikke, så synes jeg det er lidt barnligt at udtale en sådan kommentar:

Det der ikke er ligemeget er om Atomlisten har evnet at hijacke IDA som talerør og blåstemplende organ for deres landskadelige virksomhed. Så spørgsmålet er om Laura har solgt ud til Atomlisten. Er konstitueringsaftalen offentlig tilgængelig.

Hvorfor skulle fortalere for atomkraft dog være landsskadelige? Det største problem med listen var måske det meget ensidige fokus, og ikke så meget andet at byde på - men jeg kan ikke se det landsskadelige i at forske i kernekraft som en mulighed. Det kan da trods alt give beskæftigelse til mange ingeniører.

16
9. maj 2022 kl. 20:31

Det der ikke er ligemeget er om Atomlisten har evnet at hijacke IDA som talerør og blåstemplende organ for deres landskadelige virksomhed

Jeg har sagt det samme i et par år nu - dog med fortalerne for kørselsafgifter, CO2-skatter og anden venstrefløjssnak, istedet for a-kraftfortalerne.

For mig er begge dele lige slemt, i kraft af at jeg som IDA-medlem skal tvangsbetale showet, og i en eller anden grad lægge navn og rygte til.

At atomerne nu kan skændes med møllerne, er fint, idet det så måske kan blive tydeligt hvilket cirkus IDA er blevet til.

15
9. maj 2022 kl. 20:00

Nu er vi måske ikke så mange der interesserer os for foreningspolitisk fnidder, men alligevel ville det måske være hensigtsmæssigt om Ingeniøren hurtigt bragte en artikel om forhandlingsforløbet og den konstitueringsaftale der til sidst kom ud af det?

For umiddelbart skulle man tro at det var godt at alle lister er med, men når der alligevel synes at ulme noget utilfredshed i krogene, så burde det vel frem i lyset, om ikke andet så for at undgå et indtryk af lukkethed?

14
9. maj 2022 kl. 19:39

Hej Christina Kiær

Til alle jer der mener at det er utroværdigt at Laura skiftede liste. Spørg listen Innovation Trivsel og Moderne Ledelse om hvorfor de pludselig ikke ville støtte deres egen kandidat, da hun for 14 dage siden blev tilbudt formandsposten første gang. Jeg kan helt ærligt godt forstå Lauras valg om at skifte.

Demokrati er en kontaktsport, selvfølgelig skal man søge magten, hvilket ikke nødvendigvis pænt at se på.

Om det er IDA det ene eller IDA det andet kan cirka 80% af IDAs medlemmer ikke mobilisere nok interessere til udføre en valghandling, så det er vel lidt ligemeget.

Det der ikke er ligemeget er om Atomlisten har evnet at hijacke IDA som talerør og blåstemplende organ for deres landskadelige virksomhed. Så spørgsmålet er om Laura har solgt ud til Atomlisten. Er konstitueringsaftalen offentlig tilgængelig.

LadFaktaTale og lad os se.

13
9. maj 2022 kl. 18:01

Den reelle skurk er Senioringeniørlisten, som underskrev en aftale for at støtte David Hansen fra Yngrelisten til formandsposten for 3 uger siden, en aftale med 36 ud af 65 mandater og 8 lister bag, og derefter stak kniv i ryggen til de 7 andre lister natten før afstemningen. Der er ingen ære i politik og ingen ære hos Senioringeniørlisten.

12
9. maj 2022 kl. 17:46

Det er et meget nemt svar. De allerede havde underskrevet en aftale med en meget bedre formandskandidat med en aktuel vision for IDA. Men Laura var kun interesseret i hendes egne personlige ambitioner i sted for at støtte hendes egne liste.

11
9. maj 2022 kl. 10:24

Til alle jer der mener at det er utroværdigt at Laura skiftede liste. Spørg listen Innovation Trivsel og Moderne Ledelse om hvorfor de pludselig ikke ville støtte deres egen kandidat, da hun for 14 dage siden blev tilbudt formandsposten første gang. Jeg kan helt ærligt godt forstå Lauras valg om at skifte.

10
9. maj 2022 kl. 09:53

Jeg undrer mig over at IDAs medlemmer kan acceptere sådan en åbenlys kynisme og sælgen ud af standpunkter

IDA har ingen generalforsamling, men kun deres eget "Folketing", repræsentantskabet.

Mulighederne for at stille sig på en talerstol, og rent faktisk få et eventuelt udtryk for utilfredshed frem, f.eks. ved at lade de utilfredse tilstedeværende række hånden op, er såvidt jeg ved, ikke tilstede.

Standardsvaret på kritik af tingene er "lav din egen liste, og stil op".

Ikke mærkeligt at 5 ud af 6 medlemmer ikke engang gad at stemme.

9
9. maj 2022 kl. 08:51

Først natten til lørdag kom det endelige flertal på plads, da Laura Klitgaard blev tilbudt formandsposten, idet hun skiftede liste fra Innovation, Trivsel og Moderne ledelse til De Privatansatte.

Så den nye formand blev formand ved at skifte "parti"?! Jeg undrer mig over at IDAs medlemmer kan acceptere sådan en åbenlys kynisme og sælgen ud af standpunkter. Det ser man ikke engang i kommunalpolitik, hvor mange magtkampe også normalt udkæmpes med helt utilstedelige og uværdige midler.

8
9. maj 2022 kl. 06:36

Hej Henning Petersen

</p>
<p>Som jeg ser det, er der lige nu både en traditionel fløj for vedvarende energi, samt en ny(-indvalgt) "atomkraft ja tak"-fløj.

Nu pointerede du selv;

Det er et kampvalg, mellem politiske (med fuldt overlæg bruger jeg ordet "politiske") fløje, der ser IDA som en politisk platform, og ikke en fagforening.

Siden Anders Fogh i 2007 annoncerede visionen om et fossilfrit samfund har udfasning af fossile brændstoffer og VE været den politiske diskurs givet af folketinget. En energiforsyning uden atomkraft har været en kurs givet af folketinget de sidste 40 år. Så den fløj du omtaler som "en traditionel fløj for vedvarende energi" er en fløj der forholder sig teknisk fagligt til den givne politik. Hvorimod atomkraftlisten har en selvstændig, i strid med folketingets retning, aktivistisk politisk holdning, man søger at bruge IDA til at promovere.

Så der er kun èn politisk fløj, der ser, eller rettere ønsker at bruge, IDA som en politisk platform.

7
8. maj 2022 kl. 15:43

Det kunne være rart om bestyrelsen blev lidt mindre rød, og rent faktisk ville arbejde for medlemmerne også.

Historien omkring barsel har været frygtelig, det virker som om at det er dem der har fået de børn de skal have, og dem der endnu ikke har fået børn der har valgt at der skal være tvangsfordeling, og det fejrer den røde bestyrelse så som en sejr. Det er lidt ærgerligt man fejrer tvangsfordeling når en alternativ mulighed kunne være lige fordeling, men frit valg for at overføre.

Jeg håber på en mere realistisk politisk linje, men når der skal være politik allerede i konstitueringen kan jeg da få mine bange anelser.

5
8. maj 2022 kl. 09:42

Først natten til lørdag kom det endelige flertal på plads, da Laura Klitgaard blev tilbudt formandsposten, idet hun skiftede liste fra Innovation, Trivsel og Moderne ledelse til De Privatansatte.

En konstituering som ikke holder sig tilbage i forhold til borgmestervalg i visse kommuner.

Det er ikke kønt

  • og det er ikke måden at man får en højere valgdeltagelse.
4
8. maj 2022 kl. 09:42

Formand ved at skifte liste, det er dybt utroværdigt!

2
7. maj 2022 kl. 21:53

»Jeg anerkender, at selvfølgelig handler det om at skaffe sig flertal, og derfor er det kommet til at handle meget om, hvem der kunne tælle til flest, og det var så dem, der sidder med magten. Jeg synes, det er beskæmmende at være vidne til, og jeg synes også, at dagen i dag viser med al tydelighed, hvor usundt det sådan set er for vores forening,«

Det er et kampvalg, mellem politiske (med fuldt overlæg bruger jeg ordet "politiske") fløje, der ser IDA som en politisk platform, og ikke en fagforening.

Sjovt også at læse om stående applaus fra repræsentantskabet - et lukket selskab der hylder sig selv. Mere 1922 end 2022.

1
7. maj 2022 kl. 16:00

Så må det vise sig om Laura har solgt ud til atomkraftlisten.