IDAs repræsentantskab valgte lørdag eftermiddag enstemmigt Laura Klitgaard til ny formand for Ingeniørforeningen.
Det skete efter ugers intense og dramatiske forhandlinger, hvor en række formandskandidater har været i spil, og mange forskellige flertalsmuligheder har været afprøvet.
Først natten til lørdag kom det endelige flertal på plads, da Laura Klitgaard blev tilbudt formandsposten, idet hun skiftede liste fra Innovation, Trivsel og Moderne ledelse til De Privatansatte.
Efter at hun var blevet lykønsket med blomster af den tidligere formand, Thomas Damkjær Petersen gik Laura Klitgaard på talerstolen:
»Tusind tak, allesammen! Det har været en nervepirrende periode for mange af os, inklusive mig selv. Og jeg kan også godt mærke, at jeg er lidt rørt. Jeg er meget taknemmelig for, at I har peget på mig i enighed, og at vi er kommet dertil i dag, for det har været en lang rejse,« sagde hun og tilføjede med henvisning til forhandlingsforløbet:
»Det kan vi godt gøre bedre en anden gang, og det vil jeg gøre mit til. Jeg går til den her opgave med stor ydmyghed, og jeg ønsker ikke noget mere, end at vi kan samles og gøre et godt stykke arbejde for IDA, og det er det vigtigste også for mig. Dem af jer, som kender mig, ved, at de personlige egenskaber, jeg står for, er, at jeg vitterlig gerne vil samle og have alle med, og det vil jeg gøre mit allerbedste for.«
Samlende figur
Ivan Lilleng fra Senioringeniørlisten, der også var blandt kandidaterne til formandsposten, betegnede forhandlingerne som »komplicerede, hektiske og måske også voldsomme at se på«, men konkluderede, at det nu handler om at samarbejde:
Valget til IDAs hovedbestyrelse blev et fredsvalg, og den kommer de næste tre år til at bestå af: Laura Klitgaard, formand, De Privatansatte Aske Nydam Guldberg, Ingeniør og TeknologiListen Bo Skovgaard Christensen, Ingeniør og TeknologiListen Lisa Sørensen, Ingeniør og TeknologiListen Anders Bjerg Frederiksen, Fagforeningslisten Lars Jensen, Pensionistlisten Nicolai Schiørring, Senioringeniørlisten Jacob Bom Madsen, De Privatansatte Morten Thiessen, De Privatansatte Juliane Maria Neiiendam, Innovation, Trivsel og Moderne ledelse Morten Brok Gentsch, Innovation, Trivsel og Moderne ledelse Olavur Thorup, Atomkraft Ja tak! David Hansen, Yngrelisten Hamdi Abdi Ashur, Yngrelisten Andreas Baltzer Skov, IDA STEM StudentsDen nye hovedbestyrelse
»Jeg kender Laura fra seks års samarbejde i hovedbestyrelsen. Hun er dygtig og har blik for fællesskabet. Vi tror på, at hun er en samlende figur. Vi tror, at hun har fået det bedste frem i os og i foreningen,« sagde han.
Mere kontant var Susan Hørlyck Münster, der er valgt til repræsentantskabet for listen Bæredygtig Ledelse, i sin kritik af formandsforhandlingerne, hvor hun efterlyste en større vilje til at gå efter en bred konstituering:
»Jeg anerkender, at selvfølgelig handler det om at skaffe sig flertal, og derfor er det kommet til at handle meget om, hvem der kunne tælle til flest, og det var så dem, der sidder med magten. Jeg synes, det er beskæmmende at være vidne til, og jeg synes også, at dagen i dag viser med al tydelighed, hvor usundt det sådan set er for vores forening,« sagde hun og påpegede, at den kommende hovedbestyrelse har et stort stykke arbejde foran sig med at få samlet tropperne og få skabt et godt samarbejde.
Vil afhjælpe mangel på højtuddannede
35-årige Laura Klitgaard er civilingeniør i arkitektur og byggeledelse og arbejder som bygherrerådgiver i Cowi, hvor hun også beskæftiger sig med certificering af bæredygtigt byggeri. Hun har været medlem af IDAs repræsentantskab og hovedbestyrelse siden 2016
Ifølge en pressemeddelelse fra IDA peger den nyvalgte formand på den markante mangel på højtuddannet arbejdskraft som en kritisk opgave for IDA at afhjælpe.
»De helt afgørende samfundsomvæltninger lige nu med den grønne omstilling og digitaliseringen af store dele af velfærden kræver masser af teknisk kunnen, som vores medlemmer besidder og kan levere på,« siger Laura Klitgaard.
»Min vigtigste opgave bliver at afværge de røde advarselslamper og sikre, at politikernes gode intentioner også reelt omsættes til flere uddannede inden for it-, ingeniør- og naturvidenskabelige fag, så Danmark fortsat er et godt land at leve i om 10-20-30 år, når store generationer vil forlade arbejdsmarkedet, og manglen på kloge hoveder og hænder ventes at vokse,« udtaler hun.
Læs også: Kandidat til IDAs formandspost: »Et af mine fokuspunkter er, at man skal trives i arbejdslivet«
En ny stemme i repræsentantskab og hovedbestyrelse de næste tre år bliver listen Atomkraft ja tak! Louise Dahlerup Fazlagic fra listen takkede både for de mange stemmer (10 pct.) og for modtagelsen i IDA.
»I forhold til debatten, som vi har afstedkommet og faktisk også vil understøtte fremover, handler det også om at lade fakta tale, hvad angår alle de klimakrise-løsninger, vi finder i den grønne omstilling. Her skal man ikke kun tale for én teknologi, men som teknologer og ingeniører lade videnskaben tale. Vi ser frem til en stor og forhåbentlig givtig dialog og samarbejde,« sagde hun.
Læs også: Atomkraftliste brager ind i IDAs repræsentantskab
IDAs afgående formand, Thomas Damkjær Petersen, som har siddet de maksimale to valgperioder, konstaterede i sin beretning, at han forlader en organisation i medvind. Medlemstallet har rundet 140.000, og man er dermed godt på vej mod ambitionen om 175.000 medlemmer i 2025.
Både medlemmernes tilfredshed og loyalitet er i top, og i juni sidste år blev IDA kåret til Danmarks bedste fagforening blandt de 11, der indgik i et brancheindeks udarbejdet af konsulenthuset Loyality Group.
»Jeg vil gerne takke alle, som har været med til at gøre IDA til Danmarks bedste fagforening. Vi rider på en medlemsbølge, og det skal fortsætte. Tak for seks år, der har løftet IDA i anseelse,« sagde Thomas Damkjær Petersen og modtog stående applaus for sine seks år som formand for Ingeniørforeningen, IDA.
Læs også: Afgående formand: IDA har haft realpolitisk indflydelse på Christianborg
