Lastbiler fra Østeuropa overfylder de danske rastepladser

Illustration: Scania

Hver dag kører der godt 6.000 lastbiler ind i Danmark med råvarer til de danske virksomheder og varer til butikkerne. Men de mange lastbiler kræver også mange parkeringspladser - faktisk flere end de 1.300 parkeringspladser, der i dag findes langs de danske motorveje.

Det skriver Jyllands-Posten.

De mange lastbilchauffører har selvsagt brug for steder til at forrette deres nødtørft, steder, hvor de kan tage et bad, og steder, hvor de kan overholde reglerne for køre- og hviletid.

Men kampen om pladserne er blevet så stor, og pladsen er blevet så trang, at lastbilerne holder i rækker helt ud til motorvejen.

Østeuropæiske lastbilchauffører camperer på rastepladser

Hvor de danske chauffører kan køre hjem, står mange udenlandske chauffører uden den mulighed, og de er derfor afhængige af at kunne køre ind på en rasteplads og overnatte. Jyllands-Posten bemærker, at der særligt er tale om østeuropæiske chauffører, ‘der lever som nomader på de danske rastepladser’.

Og det er et problem, de kan nikke genkendende til i transportbranchen (DI) og i Vejdirektoratet. Trafikdirektør i Vejdirektoratet Niels Tørslev fortæller til Jyllands-Posten, at de er i gang med en større analyse.

»Vi skal have klarhed over, hvor stort problemet er, og hvorvidt rastepladserne udelukkende bliver brugt til at overholde køre- og hviletidsreglerne, eller om de også bruges til at vente på vognmandens næste ordre,« udtaler han til Jyllands-Posten.

Flere parkeringspladser

Direktør hos ITD, organisationen for den danske vejgodstransport, Carina Christensen opfordrer Vejdirektoratet til at gøre noget ved problemet hurtigst muligt.

»Når der er vækst, kommer der også flere lastbiler. Derfor skal kapaciteten udvides, så chaufførerne kan få holdt hvil og komme på toilettet,« siger hun til Jyllands-Posten.

Og det er Venstres Transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, enig i.

»Rastepladserne skal ikke laves om til campingpladser. Det skal stoppes. Evt. ved at indføre betaling for at holde i flere dage. Vi skal også have udvidet kapaciteten. Det skal vi drøfte med transportministeren efter ferien,« siger han.

Overvejer at indfører betaling

Kristian Pihl Lorentzen understreger, at han tager problemet meget alvorligt og vil have stoppet udviklingen med, at rastepladserne bliver omdannet til mindre campingpladser. Han påpeger, at formålet med rastepladserne er at give chaufførerne mulighed for at holde korte hvil, hvorfor han foreslår en form for tidsbegrænsning og eventuel betaling for dem, der parkerer i lang tid.

Men hos Dansk Industri er man ikke nødvendigvis enig i, at det er den rigtige løsning:

»Der mangler generelt rastepladser til lastbiler i Danmark, og det skyldes mangel på investeringer,« siger direktør for DI Transport Michael Svane.

Han peger samtidig på, at restriktioner på området blot vil flytte lastbilerne til andre områder.

Illustration: Scania
Emner : Politik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Naturligvis mener Venstre politikkere at der skal betaling til, fra de velhavende østeuropæiske chaufføre, der er for nærige til at indlogere sig på de mange 3 stjernede motorvejshoteller her i Danmark.

Venstre politikkere og deres vælgere, er nærige egoister der kun tænker med tegnebogen og er blottet for empati, og tydeligvis også for sund fornuft.

En lille anekdote:

En Sjællandsk kommune, fik Venstre ledelse, og besluttede bla.a at nu skulle der bom på genbrugspladserne og kun gives adgang til komunens egne borger, med sygesikringskortet som adgangskort. I løbet af kort tid flød kommunen med affald, som det var 5-10 gange dyrere at samle op. Håndværkere, vognmænd og lokalt ansatte , fra nabokommuner, var nemlig ikke villige til at køre hjem med affaldet, genereret i kommunen.

Morale: Venstre tåbelige forslag, vil give øget svineri, når lasbilerne parkere alle mulige andre steder. Øget slid, på veje og p-pladser, der ikke er bygget til store lastbiler. Mere kriminalitet og hærværk, mod lasbilerne, deres chaufføre og mere politiarbejde. Sidst men ikke mindst, så er det lastbilernes kunder der kommer til at betale mere for fragten.

Så en betalingsløsning blive MEGET dyrere end indtægten fra p-afgiften.

Som sædvanlig tænker Venstre kun få minutter ud i fremtiden, fordi de hellere vil leve i fortiden, mens de tæller deres penge!

  • 19
  • 27

Jeg kender lidt til den verden indefra - og kan ikke forstå "problemet".

Jeg bor i Estland, og en af mine venner kører også rundt i Skandinavien i 2-3 måneder ad gangen. Derefter er han hjemme i samme tid. Men - han tjener godt på det, fordi han arbejder for et firma der får ham til at køre hele tiden. Hver dag han skal vente er rent tab, hvorfor jeg ikke kan forstå hvorfor det kan betale sig for andre at vente i flere dage. Derfor kommer han sent om aftenen, og kører tidligt om morgenen.

Desuden undgår han de pladser hvor der er mange lastbiler, men finder dem hvor han kan være i fred, og det har han vist ikke noget problem med. Han bryder sig ikke om at overnatte ved logistikcenteret, da der er kameraovervågning. På rastepladserne er der privatliv.

Jeg tror problemet ligger i dårlig planlægning for alt for stor konkurrence.

  • 6
  • 6

velhavende østeuropæiske chaufføre, der er for nærige til at indlogere sig på de mange 3 stjernede motorvejshoteller her i Danmark.

Min kammerat for et fast beløb pr dag i diet, og en rimelig en fordi han arbejder meget. Andre firmaer her omgår det og betaler mindre, og lader chaufførene selv betale for "fridage", hvorfor de ikke har råd til det. Deres diet er ca halvdelen af hvad et hotel koster, og "er en del af lønnen". Det problem skulle være udbredt i sydøst, ikke i Nordøsteuropa.

Dem der arbejder for firmaer med ordentlige forhold bruger faktisk de faciliteter der er langts vejene ind imellem.

  • 5
  • 5

Jeg glemte at flere af debatørene her er ironi resistente.

"Naturligvis mener Venstre politikkere at der skal betaling til, fra de velhavende østeuropæiske chaufføre, der er for nærige til at indlogere sig på de mange 3 stjernede motorvejshoteller her i Danmark."

Dette betyder at østeeuropæiske chaufører IKKE er velhavende og at de IKKE er for nærige.

  • 6
  • 17

Udenlandske lastbiler betaler allerede i dag vejafgift i Danmark. Beløbet afhænger af lastbilens størrelse og udstødningsklassifikation. Med andre ord betales der allerede for brug af motorveje og rastepladser, men noget kunne tyde på at man ikke har tilpasset kapaciteten til det antal billetter man har solgt.

  • 10
  • 7

At der ikke står danske lastbiler på rastepladserne, skyldes vel at de har deres eget depot i landet.

At det for det meste er vogntog/chauffører fra fattigere EU lande er også forståeligt, hvem har ellers lyst til at arbejde som langturschauffør i dag med de lønninger og forhold der tilbydes.

Dét forhold kunne man have skrevet en intelligent artikel om. Desværre blev det kun til fraser om "østeuropæere" (underforstået: romaer i lastbiler osv. á la Ekstra Bladet / BT)

Sørgelig "journalistik", med et indskrænket og xenofobisk verdensbillede.

  • 8
  • 4

Hvis vi antager at godstransporten er den samme, så vil der vel være det samme antal lastbiler på vejene og på rastepladserne, mere eller mindre. Hvorfor transport via jernbane ikke kan svare sig er et helt andet problem.

  • 1
  • 6

Det er da skægt, at Venstre ønsker brugerbetaling på rastepladserne, men ikke på at køre ind i København og venstrefløjen ønsker brugerbetaling på at køre ind i København men er i alle andre sammenhænge imod brugerbetaling.

Brug nu de par hundredetusinde kroner på lidt flere parkeringspladser på rastepladserne når de næste gang alligevel skal udvides. Det skal de jo hele tiden, siden 2010 er motorvejstrafikken steget med 25%.

Og lad os komme videre.

Der er jo ingen logistikvirksomheder eller chauffører som er interesseret i at holde stille, det tjener de jo ikke penge på. Så mon ikke problemet begrænser sig selv.

Kilde: http://www.vejdirektoratet.dk/DA/om-os/nyh...

  • 4
  • 5

Et par ture gennem Tyskland vil hurtigt kunne overbevise selv den mest tvivlende om at det ikke kun er et Dansk problem. Rastepladserne er også i Tyskland totalt fyldte med østeuropæiske lastbiler når man prøver at finde en plads til sin feriebil om aftenen. Jeg har også ofte oplevet at de lader deres lange trailere holde helt ud i både til og frakørslerne på de små ubemandede rastepladser, med eller uden katastrofeblik, utroligt farligt især ved regnvejr. Problemet er helt sikkert EU reglerne, som nu har sikret at lastbiltransport nu næsten helt er overtaget af østeuropæiske firmaer. EU har sikret benhård konkurrence på området. Men EU har ikke efterfølgende sikret at de tidl. EU medlemmers transportselskabers regler for behandling personale og sikkerhed på materielet er blevet en del af den konkurrence. Kortsagt har EU reglerne blevet direkte årsag til et problem som vi kun se overfladen af på rastepladserne. De østeuropæiske chaufører er også en sikkerhedsrisiko på vejene da deres aflønning reelt er en "akkord-løn".

  • 6
  • 1

Interessant at man får minusser for komme med den viden man har.

Jeg tror problemet ligger i dårlig planlægning for alt for stor konkurrence.

Lad mig uddybe - hvis de havde opgaver hele tiden ville de jo ikke "campere" på rastepladserne. Så ville de køre mere. Konkurrencen er nok hård, og når andre underbyder så skal andre vente på en tur, med andre ord - markedet er mere en mættet. Der er for mange af dem. Hvis der var færre af dem ville de køre i stedet for at vente, og kun være på pladserne om natten.

Samtidig ville de give mening at have billige alternativer, som ville være et tilbud til de kunder. Det ville også kunne afhjælpe problemet.

Der var en historie i avisen for nogen tid siden en polsk (?) lastbil i Sønderjylland, der havde holdt der i 1-2 uger, og ventede på at nogen kom fra Polen for at reparere hans lastbil. Jeg kan ikke forstå hvorfor man ikke får den lastbil lavet på det lokale værksted med det samme, så dan igen kan komme ud og tjene penge. Det andet må jo være rent tab. Der er et eller andet i det jeg bare ikke kan forstå.

Min kammerat for bilen repareret med det samme, netop så han komme komme ud at køre igen hurtigst muligt.

  • 3
  • 0

Det eksplorede antal af udenlandske lastbiler på danske veje skyldes mig bekendt, at cabotagereglerne er blevet væsentlig lempede og mangler kontrol. Den løntrykkende effekt, der truer danske vognmænd med dansk registrerede vogne, er en borgerlig regering næppe interesseret i at stramme op på. Desværre

  • 10
  • 0

Men EU har ikke efterfølgende sikret at de tidl. EU medlemmers transportselskabers regler for behandling personale og sikkerhed på materielet er blevet en del af den konkurrence.

Mig bekendt har det også en skive at køre efter, samt de lokale regler med hvilke dage og tidspunkter de må køre. Det bliver bare ikke overholdt.

Selv danske firmaet gør det, hvor de sender folk ud på alt for lange ture, hvor de kører i 20 timer i træk. Der var en dokumentar om problemet på DR for nylig, som jeg ikke lige kan finde lige nu.

De østeuropæiske chaufører er også en sikkerhedsrisiko på vejene da deres aflønning reelt er en "akkord-løn".

Hvilket igen ikke er lovligt - de skal have en løn og en diet. Men hvor der er høj arbejdsløshed går folk med til meget og accepterer forringede forhold.

  • 5
  • 0

De årlige vedligeholdelsesudgifter til det danske vejnet ligger på 6 til 8 mia. kr. Lastbiler slider 10.000 til 100.000 gange så meget på vejen som en personbil. Derfor kan hovedparten af den årlige vedligeholdelsesudgift henføres til lastbiltrafikken. Politikerne hævder, at de ønsker at overføre godstransport fra vej til bane og skib. Det ville fremmes hvis lastbilerne blev pålagt de sande omkostninger ved vejsliddet i stedet for de nuværende lave beløb under 500 mio.kr. Til sammenligning betaler personbilerne alene 10 mia. kr. i årlig vægtafgift. Det burde være omvendt.

  • 17
  • 2

Var der nogen der sagde vejskat og godstog??

Det er jo ikke kun parkeringspladser der er et problem. Det er i dagtimerne efterhånden sådan, at lastbiltrafikken på bl.a. den jydske motorvej er så tæt, at det stort set er umuligt at bruge højre vognbane. Samtidig skabes der konstant laaaaaannnnggge køer på grund af de konstante elefantvædeløb.

Da Danske vognmænd i sin tid overtog DSB-gods skyndtede sig at vedtage, at det ikke kunne betale sig at køre gods på skinner i DK - Det kunne i hvert fald ikke betale sig for vognmændene, det siger sig selv.

Jeg bor nogle få hundrede meter fra banen mellem Aalborg og Århus. Da vi for 15 år siden flyttede her til, kørte der 2 - 3 daglige godstog på banen. Da Danske vognmænd overtog godstrafikken kørte der 0.

Der er imidlertid så småt ved at kome lidt gang i trafikken igen, men absolut i det små.

Hvis skal løse problemet med lastbilerne - og dermed i øvrigt også gøre noget ved de tilhørende miljøproblemer, er vi nødt til at have en væsentlige del af trafikke tilbage på skinner.

Et eksempel er de mange hundrede lastvognstog der hver dag kører gennem Danmark til og fra bl.a. færgerne i Hirtshals og Frederikshavn. En vejafgift kombineret med billige huckepack godstog (containere, trailere og hele lastbiler løftes eller kører op på specielle godsvogne).

En anden mulighed er, at etablere billige, faste, daglige tog af samme type mellem 3 - 4 terminaler fordelt over landet.

Problematikken kalder på en gennemgribende politisk indsats på transportområdet, og ikke på toiletautomater eller lignende på de danske rastepladser.

  • 9
  • 2

Var der nogen der sagde vejskat og godstog??

Ja, helt enig, hvis man kunne få det tilbage til banen.

Udover viljen til det er der et helt andet problem - der er nedlagt så mange baner at det faktisk ikke altid kan betale sig at køre det på tog - der er for langt til banen, og så skal lastbilen til igen - måske i begge ender - og så et vi tæt på at det faktisk er lettere at køre hele vejen med lastbil. Dertil komme logistiske problemer.

Så drømmen om at få ting tilbage til banen kan blive svær, for den korte trafik. Dertil kommer at en lastbil kan køre igennem flere steder.

Det kan nok lade sig gøre med, men uden politisk ønske om at udvide banen og have godsanlæg og personale til det, så er det svært.

  • 4
  • 2

Grunden til at lastbilerne holder på rastepladsen er køre/hviletidsreglerne. Og når den økonomiske aktivitet stiger med flere transporter stiger også antallet af timer der skal ekspederes på rastepladserne. Og det er klart bedre at chaufførerne benytter rastepladser end at de pga pladsmangel er nødt til at køre fra motorvejen og ud på de små veje og byer for at finde en parkering. Så den eneste fornufte løsning er at udvide pladserne med mere kapacitet.

  • 3
  • 2

De østeuropæiske chaufører er også en sikkerhedsrisiko på vejene da deres aflønning reelt er en "akkord-løn".

Hvilket igen ikke er lovligt - de skal have en løn og en diet.

Sonnich - når man kan lave en chauffør aflønning incl. diesel og ad-blue i Rumænien og Bulgarien, så er der lang vej hjem til noget lovligt med diæter og ventepenge. Skandalen omkring manglende NOx bekæmpelse er et udslag af dette.

Problemet er at det ganske enkelt er for billigt at have lastbilerne til at holde og vente på rastepladserne.

Carbotage-reglerne løses ved at sende lastbilen syd for grænsen - så kan den vende tilbage til Danmark og køre 3 danske indenrigskørsler - mener de østeuropæiske vognmænd. Turen udenrigs skal være en international transport hvis reglerne skal overholdes. Det er en regel, der er umulig at overvåge, da en trailer ser ens ud med/ uden last.

  • 3
  • 0

Det er rigtigt, at banetransport på kortere stræk næppe er hverken praktisk eller miljømæssigt forsvarligt. Det er dog, for mig at se, i nogen grad et spørgsmål om teknologi. Eks. en eller anden form for omladningsautomatik hvor man på kortere distancer bruger containere der mere eller mindre automatisk omlades fra lastbil til togvogne. En teknologi der på en måde allerede er i brug på vognmandscentralerne hvor selvkørende palleløftere fordeler godset mellem lager og porte.

Overordnet er det som nævnt primært et spørgsmål om politisk vilje til at trænge igennem over for en af Danmarks og europas største lobbyer - vognmændene!! Der er næppe tvivl om, at den samfundsmæssige økonomi og miljøgevinsterne er ganske store .... og så løser vi jo samtidig det stigende problem med rastepladser og trafikpropper.

  • 2
  • 0

@Karsten Henneberg

Findes allerede meget smartere med hele trailere der kommer på en nedbygget jernbanevogn

Der er også Modalohr systemet med svingbare togfladvogne hvor lastbil trailere kan køres direkte på togvognen og kun lastbil-trailer transporteres. Det er brugt på en linje mellem Bettembourg (Luxembourg) og Perpignan i Syd-Frankrig siden 2007. Sidste år åbnede også en terminal i Calais i Nord-Frankrig.

Luxembourg har i denne måned (2017-07-07) åbnet ny tog terminal med 4x større kapacitet til Modalohr vogne og op til 16 tog dagligt, desuden 4 spor til containertog og kranløftede lastbils-trailere.

Bemærk kun ~5% trailere er bygget til at blive kran-løftet som Carlsbergs trailere.

Luxembourg kan få det til at fungere, men DK kan ikke finde ud at flytte flere lastbiler væk fra vejene.

  • 2
  • 1

JamenJamen!! Karstens eksempler er fremragende - det netop huckepack. Det har faktisk eksisteret i ganske mange år. Især Schweiz har gjort brug af det gennem de lange tunneller. Ja, for alle større lastvognstog har der faktisk været pligt til abenytte dem. Så vidt jeg ved, er der nu forbud både i Østrig og Schweiz mod større lastvognstog. Den engelske kanal er et andet godt eksempel.

Når jeg nævner, at det kunne være en ide også at kunne loade mindre eller andre enheder, er det bl.a. fordi langt størstedelen af de vogntog der kører på vejene kører med kombineret gods, containere osv. Det ville være smart at kunne forenkle systemerne.

Faktisk var hedengangne DSB Gods langt forud for deres tid, da de opfandt deres combicontainer (husker ikke hvad den hed)

Der er overordnet næppe nogen tvivl om, at banetransport er på vej tilbage, Men det ville ikke være nogen skade at støtte udviklingen.

De udskældte/latterliggjorte, nye godsterminaler i Hirtshals og Esbjerg er måske nok ikke hver især tænkt ordentligt igennem. Men især terminalen i Hirtshals er faktisk ganske visionær når man tager de mange daglige færger i betragtning.

  • 4
  • 0

Jo der skal holdes ind ret ofte og i længere tid. Køre- hviletidsreglerne i FOrordning 561/2006 byder flere ting der skal overholdes. F.eks. skal chaufførerne afholde 45 timer uafbrudt hvil hver uge. Dette kan hver anden arbejdsuge sættes ned til 24 timers uafbrudt hvil, mod at de resterende 21 timer der mangler af de 45 timer afholdes senest 3 uger senere.

Således kommer man altså ikke udenom de gennemsnitlig 45 timers uafbrudt hvile pr. arbejdsuge, man kan blot henlægge dem lidt forskudt. Men resultatet bliver det samme.

Oven i det skal der som udgangspunkt afholdes 11 timer dagligt hvil, der kan sættes ned til 9 timer 3 gange om ugen.

For at det ikke skal være løgn så er der også et max. på 90 køretimer på en 2 ugers periode. Altså et gennemsnit på 45 timers køretid pr. uge. Dette skan skrues op til 56 timer på 1 uge, mod at der så kun er 34 timers køretid i den anden uge, enten før eller efter, for at blive under de max. 90 timer på 2 uger.

Det kan blive til ret mange timer på rastepladser, når man benytter billige og fattige chauffører der har deres hjem 2000km væk, mens de er indsat i fast trafik på vore breddegrader.

Havde man nu brugt lokale chauffører fra vore breddegrader, så kunne man enten ret nemt bytte chauffør, når div. timer var opbrugt. Havde man brugt lokale chauffører vil man også forvente at ugehvilene ville blive afholdt hjemme og at lastbilen ville blive parkeret, enten på vognmandens plads eller hjemme i indkørslen hos chaufføren.

Det er de konkrete fakta der skaber overbelægningerne på rastepladserne.

  • 1
  • 0

Ole, gider du ikke godt holde op med at genoplive gamle tråde blot for at poste et link til en artikel.

I det her tilfælde er dit link jo ikke engang relevant for den artikel, du poster under. Det er altså ikke nok, at ordet "rasteplads" indgår i begge artikler.

  • 14
  • 1

Kan man oprette en ny tråd, fremfor at være artikelarkæolog på gamle afdøde tråde og forsøge dem genoplivet, når "nyheden" ikke har noget med den oprindelige tråds emne at gøre. Der er forskel på på polsk lasvognsovenatning og ammoniakdampe på rastetoiletterne......ikke sandt.

  • 5
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten