Lastbil spilder sennepsgas på fynsk motorvej

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Torsdag middag afspærrede politiet Fynske Motorvej af i flere timer og skabte kilometer lange kødannelser, fordi en lastbil har spildt sennepsgas på vejen i forbindelse med en punktering.

Sennepsgas er nemlig et ekstremt farligt stof, der mest er kendt som kemisk våben. Derfor blev Jørn Christensen, der er lektor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet, meget overrasket over at høre den nyhed.

»Jeg var ét stort spørgsmålstegn. Det er meget svært at få til at hænge sammen, at der kører lastbiler med sennepsgas rundt på danske veje,« fortæller han.

Ifølge en pressemeddelelse fra Fyns Politi er man i gang med oprydningen, og området er spærret af, men der er tale om den mindst farlige form for sennepsgas. Og det er en formulering, som Jørn Christensen studser over:

»Jeg er meget nysgerrig på, hvad der er blevet spildt. Når der siges sennepsgas, så tænker jeg som kemiker på ét bestemt stof.«

Der findes dog flere varianter af stoffet, der minder om sennepsgassen. Ifølge Jørn Christensen kan svovlmolekylet i sennepsgassen udskiftes med nitrogen, og det giver en såkaldt kvælstofssennepsgas. Stoffet er stadig giftigt, men er blandt andet blevet brugt til kemoterapi, da det stadig slår det meste omkring sig ihjel.

»Nogle af de forbindelser, som vi kalder kvælstofssennepsgasser, kan man gøre til et salt. I saltform er det lettere at håndtere og bruges blandt andet som kemiske byggeklodser, da det kan forlænge molekyler.« siger Jørn Christensen.

Kendt fra krigsførelse

Sennepsgassen har fået et blakket ry af at være et kendt som kemisk våben. Blandt andet var det sennepsgas, Saddam Hussein brugte i folkedrabet mod de irakiske kurdere. Og sennepsgassen kom igen på dagsordenen, da det blev anvendt i den syriske borgerkrig i 2016.

»Jeg er ikke bekendt med eksempler, hvor almindelig sennepsgas bliver brugt til fredelige formål,« fortæller Jørn Christensen.

Når dampene fra sennepsgassen kommer i kontakt med huden, giver det store blærer, der brister og bliver til store sår, der heler langsomt. Og indåndes dampene, vil det give store skader på lungerne.

»Hvis ikke man dør af det, så bliver man i hvert fald meget syg, meget længe,« siger Jørn Christensen.

Kræver heldragter ved oprydning

Men selv hvis der er tale om kvælstofssennepsgas i saltform og ikke om det kemiske våben, så mener Jørn Christensen stadig, at der er god grund til at være på vagt, og udvise forsigtighed omkring udslippet på Fyn.

»Hvis det er saltformen, der er spildt, så kan det skylles væk, selv om det er en løsning, der nok ikke er så god for vandløb og grundvand. Hvis der derimod er tale om dampene fra kvælstofssennepsgas eller sennepsgas, så er der behov for at oprydningen foregår i heldragter og man holder sig på lang afstand,« siger han og understreger, at den akutte giftighed aftager ret hurtigt.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor kommer det fra ?Hvad hedder firmaet der kører med det? Hvem er modtageren ? Hvad skal han bruge det til ?

 • 11
 • 3

Medierne sjusker virkeligt her i mangel af deres fravær på fakta!

Ingen jeg har talt med forstår hvorfor man ligger og køre rundt med en "krigsgas" som sennepsgas for, og så på offentlig vej? Alle henviser til den sennepsgas der blev brugt i krig, ingen aner hvad den ellers kan bruges til eller er.

Informationsniveaut anno 2019 er godt nok noget upræcist og mangelfuldt!

 • 17
 • 1

Jeg kan så sige at det eneste normale brug af den slags kemikalier jeg har kunnet finde er til kemotherapi og til forskning (genforskning mm), og ingen af de to anvendelser vil på nogen måde kræve tankvognsmængder af det.

Så nej, jeg kan heller ikke se at det har nogen som helst god grund til at være på nogen europæisk endsige dansk motorvej i de mængder. Især ikke hvis der virkelig er tale om Yprite, og ja navnet kommer fra den belgiske by Ypres... :-(

 • 6
 • 0

Nu er jeg lettere forvirret!

Vi har 3 tilstandsformer (+ plasma). Men se citatet nedenfor:
At kalde det sennepsgas er ifølge Jørn Christensen misvisende: Der er tale om giftige dampe. Stoffet forekommer nemlig i flydende form, da kogepunktet er meget højt.

Det tolker jeg som en forstøvet væske - og netop ikke en gas. Dampe er gas, indtil de fortættes på en kølig flade og bliver til dråber!

 • 2
 • 0

Det er da godt, at det er i Danmark - hvad var det sket, hvis det var Iran, Iraq, eller Libyen??? Så havde det været en "international" begivenhed.

 • 5
 • 0

Hvis det virkligt var sennepsgas, kom Anders Samuelsen til at stå ret i EU og FN.

Det kunne jo tænkes at sennepsgas bruges til noget fornuftigt i den kemiske industri... Hvorfor skulle det ellers få et “farligt stof” nummer?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten