Lasere skal bringe bredbånd til Månen

20. juli 2013 kl. 08:00
Lasere skal bringe bredbånd til Månen
Illustration: ESA.
To nye satellitter vil ved hjælp af lasere øge dataoverførselshastighederne dramatisk i både rummet og i kommunikationen ned til Jorden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den europæiske rumfartsorganisation ESA og den amerikanske søsterorganisation Nasa opsender om kort tid satellitter, der vil være udstyret med avanceret laserudstyr til kommunikation, der kan mangedoble de eksisterende dataoverførselshastigheder i rummet og ned til Jorden. Det skriver Nature.

ESA's nye Alphasatellit vil være udstyret med lasere, der kan anvendes til kommunikationen mellem satellitter, så Alphasat anvendes som hub for data for andre satellitter i kredsløb om Jorden.

Alphasat vil være geostationær og på den måde kunne overføre data fra rummet konstant og ved en højere bitrate end satellitter i lavere kredsløb. Videnskabelige satellitter indsamler hvert år petabytes af data, hvilket sætter overførselsmulighederne til Jorden under pres.

Ny måleinstrumenter og HD-kameraer sætter yderligere pres på mængden af data, der skal overføres, hvilket gør datatransmissionsmulighederne til flaskehalse. Med det laserudstyr som Alphasat har med til kommunikation mellem satellitterne, vil man kunne transmittere data med en hastighed på 1,8 gigabit i sekundet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: 2013 bliver et travlt rumår

Selv om Alphasat er udstyret med lasere til kommunikation anvender den stadig radiobølger til kommunikationen med Jorden, hvilket gør signalet indifferent i forhold atmosfæriske forstyrrelser på vej til Jorden.

Alphasat Illustration: ESA.

Nasas nye satellit til overvågning af Månen (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE)) derimod vil være udstyret med lasere, der med speciel moduleringsteknologi vil være i stand til at trænge gennem Jordens atmosfære og give datatransmissionshastigheder på 622 megabit per sekund, hvilket er mere end seks gange, hvad der er muligt med radiobølger, når signalet afsendes fra Måne-afstand.

Det amerikanske system er dog afhængig af klart vejr, hvorfor modtagestationen er placeret i ørkenen i New Mexico, og anlægget har to alternative modtagestationer i Californien og på Gran Canaria.

ESA's Alphasat sendes op den 25. juli, mens LADEE vil blive opsendt i begyndelsen af september.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger