Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Laser-skydende myggehegn skal sikre mod zika

Illustration: Intellectual Ventures

Et af de mere kuriøse forslag til, hvordan vira som zika og malaria kan holdes ude af vigtige områder som hospitaler, kommer fra den amerikanske virksomhed Intellectual Ventures.

De har i årevis arbejdet på et såkaldt ‘fotonisk hegn’, der kan omgive eksempelvis en klinik, detektere myg, der flyver mellem stolperne i hegnet og så brænde deres vinger af med en laser.

Det fungerer ved hjælp af lys fra LED-pærer på stolperne. Pærerne lyser til den næste stolpe, hvorfra lyset kastes tilbage. Her opdager et kamera, at et insekt er på vej gennem lysfeltet, og en mild laser aktiveres.

Prototypen fra Intellectual Ventures indeholder LED-dioder, kamera og to typer laser. Illustration: Intellectual Ventures
Myggehegnet skal eksempelvis kunne opstilles foran klinikker og andre steder med behov for beskyttelse mod myg. Illustration: Intellectual Ventures

Læs også: Laboratorieforsøg: Europæiske myg kan sprede zika-virus

Den kan måle størrelsen af insektet, se om der skulle være uskyldige forbipasserende i nærheden og endda måle myggens vingeslagsfrekvens og køn. Ifølge selskabet selv kan det fotoniske hegn adskille myg fra eksempelvis humlebier og sommerfugle.

Hvis der er tale om en hunmyg af den rigtige art, vil disse blive ramt af en kraftigere laserstråle, der på kun en tiendedel af et sekund brænder myggen kraftigt nok, til at den ikke kan formere sig.

I nogle tilfælde rammer laseren myggen med så meget energi, at eksempelvis dens vinger brænder af.

Læs også: WHO: Zika-virus er en global trussel

Intellectual Ventures arbejder på at tilpasse energiniveauet, så der ikke spildes energi på at brænde myggenes vinger af, når det ikke er nødvendigt, fremgår det af nedenstående video fra selskabet.

Det fotoniske hegn er ikke den første ‘myggezapper’, der er blevet foreslået, men det er første gang, at opfindelsen er nået så langt som til prototypestadiet. Ud over hegnet har Intellectual Ventures arbejdet på en håndholdt version og en version, der brugte en drone til at søge efter myggene.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tja - hvis udviklingen for en mygge-zapper, går ligesom udviklingen af cd-afspilleren, så kan vi alle have sådan en hængende i soveværelsesloftet, på størrelse med en cykellygte, om 8 - 10 år.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten