Laser på spring til at erstatte radiokommunikation i rummet


Kommunikation i rummet går sjældent særligt hurtigt, og hastigheden måles som regel i kilobytes og ikke gigabytes. Begrænset båndbredde og lange distancer giver ikke meget kapacitet, når hovedparten af kommunikationen foregår med radiosignaler.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Frekvensen skal være indenfor det område, som kan håndteres af lasere. Infrarød er ikke et problem. Men, vil det hjælpe på, at få lyset igennem atmosfæren og dårligt vejr?Det afhænger ret meget af hvor lave frekvenser man udnævner til "lys" :-)
Der er problemer med LIDAR's og dårligt vejr. Her er det ikke lykkedes at løse det ved hjælp af infrarødt lys.
En MASER - en mikrobølge laser vil måske kunne bruges. Men, mikrobølgeområdet lader sig ikke fokusere så godt som lys, og både båndbredden data kan overføres med, samt muligheden for at ramme en specifik antenne reduceres. Og dermed også båndbredden.
Hastigheder måles ikke i kilobytes eller megabytes. Man har ikke hurtige hastigheder. Man accelerer ikke hastigheder.
Ja.praksis er OFDM også påvirket af støj og båndbredden der kan anvendes.
F.eks. kan WiFi 802.11a vælge imellem PSK, QAM, 16QAM og 64QAM.
Med 64QAM har hver vektor 64 mulige positioner, og kan derfor overføre 6 bit ad gangen.
Ved dårligt signal forhold må man nedgradere til at sende færre bits pr. vektor.
Shannon-Hartleys angiver så den højest teoretisk mulige båndbredde som kanalen kan transmittere uden bitfejl.
I praksis er OFDM også påvirket af støj og båndbredden der kan anvendes.Re: Teoretisk?</p>
<p>Amplitudemodulation, er ikke den mest effektive måde at modulere et signal</p>
<p>Jeg tænkte nu mere på modulationsformer hvor udgangseffekten ikke er konstant, såsom de forskellige typer ofdm
Jeg tænkte nu mere på modulationsformer hvor udgangseffekten ikke er konstant, såsom de forskellige typer ofdm. Amplitudemodulation, er ikke den mest effektive måde at modulere et signal
Ved amplitudemodulation skabes sidebånd. Dette svarer til, at frekvensen varierer indenfor et interval. Amplitudemodulation, er ikke den mest effektive måde at modulere et signal. Der findes andre typer modulation, der kan få flere data igennem uden at bruge så stor båndbredde.Signalbåndbredden er måske begrænset af laserlysets bølgelængde, men det må være muligt at benytte amplitudemodulation, og så kan jeg ikke se at der skulle være nogen teoretisk øvre grænse for båndbredden.
Shannon-Hartleys formel for teoretisk maksimal databåndbredde indeholder parametrene (signal-) båndbredde, signalniveau og støjniveau.“Den teoretiske båndbredde på laser er en terabyte i sekundet.”
Signalbåndbredden er måske begrænset af laserlysets bølgelængde, men det må være muligt at benytte amplitudemodulation, og så kan jeg ikke se at der skulle være nogen teoretisk øvre grænse for båndbredden.
Er der ikke allerede masser af båndbredde på et link, når man kan transmittere TV fra f. eks. Astra, hvor modtagerne (seerne) har bittesmå paraboler?
En fordel er selvfølgelig at man har svært ved at lure på signalet, eftersom det i princippet kun fokuseres på modtageren, og ikke distribueres som radiobølger.
Er muligt at bruge laser i dårligt vejr? Vil laserkommunikation med sattelitter kunne bruges i Danmark, med almn. dansk vejr?
Det afhænger ret meget af hvor lave frekvenser man udnævner til "lys" :-)
Er muligt at bruge laser i dårligt vejr? Vil laserkommunikation med sattelitter kunne bruges i Danmark, med almn. dansk vejr?
Hvad er kilden på dette udsagn?
“Den teoretiske båndbredde på laser er en terabyte i sekundet.”