Laser lærer soldater at ramme i kampøvelser

Illustration: Morten Egedal

»Vi ligger lige her,« siger sergenten, da vi er på vej ind i den sneklædte, danske vinterskov. Militærudstyret er spredt under presenninger i skovbunden, men ellers er det svært at fornemme, at der skulle være en deling sergentelever i nærheden.

»Hvor er de? Har de efterladt udstyret?«

Sergenten kigger først spørgende tilbage, men indser hurtigt, at kamuflagen og skyttegravene er så effektive, at jeg ikke har opdaget de 30 soldater, der er spredt foran os.

Den eneste lyd, der bryder stilheden, er den sagte regn, der falder mellem bladene i den tidlige martsmorgen. Men kort efter brager skuddene med løst krudt mellem træerne.

På denne øvelse kan geværerne dog andet end at sige bang. Både M/10 geværer og M60 lette maskingeværer er udstyret med det såkaldte Laser Duel System (LDS), så soldaterne kan skyde på ‘fjenden’ med laserstråler. Bliver man ramt, giver udstyret lyd, og ens laservåben bliver inaktivt.

»150 meter ude – 20 meter venstre for rødbladet træ!« råber en sergentelev fra en skyttegrav. Hans gruppe gentager sætningen og retter våbnene mod en gruppe træer.

Fjenden, der er en anden deling sergentelever, forsøger at angribe over en mark, men bliver hurtigt skudt ned. Mellem de ramte soldater løber en kampdommer, der kan vække de angribende til live igen, men det nytter ikke meget. De er kun oppe få sekunder, før de igen er ramt af en salve laserstråler.

Laserstrålen er usynlig og ufarlig at få i øjnene, og udstyret genererer data, der bagefter kan bruges til analyse. Det gælder f.eks. oplysninger om placering, hvem der skød hvem, og hvor mange skud der blev affyret.

En dosis virkelighed

Efter øvelsen samler premierløjtnant Kira sin deling til feedback. De forsvarede succesfuldt deres stilling, men mistede en del soldater i kampen.

»Hvorfor døde I?« spørger hun.

»Jeg synes måske, det var lidt for sjovt at stå og fyre løs, så jeg kom ikke i dækning – og så fik de mig,« svarer en af eleverne – og den erkendelse er central for udstyrets rolle i øvelsen, mener premier­løjtnanten:

»Den store forskel er, at de selv erkender, hvad der er gået galt. De erkender, at det ikke nytter noget at stå forkert, og de erkender, at de skal støtte deres kolleger – ellers bliver de skudt, og så dør de, og så taber vi.«

»Vi siger det jo til dem, de forstår det måske, men erkender det ikke. De får ikke oplevelsen af at blive ramt, hvis vi ikke bruger de her veste,« siger hun, og oversergent Martin er enig:

»Det hjælper især, når soldaterne er udsatte. De mærker virkelig, at de hurtigt bliver skudt, hvis de ikke bevæger sig ordenligt,« siger han.

Ud over at tilføje realisme fungerer LDS som motivation for soldaterne, forklarer premierløjtnant Kira:

»Der er klart noget tiltalende for succesfølelsen i soldaten. Når man skyder, vil man godt ramme. Soldaterne kan se, at deres ild er effektiv. De sigter på en fjende og får faktisk nedkæmpet ham,« siger hun.

Laser med begrænsning

Der er dog også en række tekniske problemer ved at skyde med laser, erkender premierløjtnant Kira:

»LDS’en virker ikke så godt på forskellige områder. Det er meget skrøbeligt. Strålen bliver afbrudt meget let. Laseren kan ikke skyde gennem mange småting, som et projektil bare ville gå igennem. Småkviste, grene, blade, højt græs og nogle gange sne stopper alt sammen laseren,« siger hun, og oversergent Martin fortæller om lignende problemer:

»Laseren kan blive afspejlet, hvis den rammer vand. Det gælder allerede, hvis der er for kraftig dis, regn eller sne.«

Der skal heller ikke meget mudder til at blokere en sensor, og soldaterne bliver hurtigt frustrerede, hvis modstanderen ikke dør af skud, som de mener ramte.

»Det nytter ikke noget, at soldaterne tror, at de er udødelige, hvis bare de udnytter skrøbeligheden i LDS,« siger premierløjtnanten, der dog samtidig understreger, at de tekniske problemer ikke er alvorlige nok til, at man fravælger udstyret.

»Det er faktisk værre, at det er meget tidskrævende op til en øvelse,« siger hun og fortæller, at det tager halvanden times forberedelse at få gjort udstyret klart og fordelt.

Legetøj til forsvaret

LDS minder om paintball, laser-tag eller lignende legetøj, som civile kan prøve, men det er kun med til at understrege, hvor effektivt LDS er, mener premierløjtnanten:

»Det ligner måske legetøj, men hvor er inspirationen til legetøjet kommet fra? Vi bruger det jo også lidt som motivation. De bliver grebet af virkningen bag LDS, og så går de mere investeret ind i øvelsen. Når vi afholder øvelser uden LDS, kan vi se, at de lever sig mindre ind i det, for de kan alligevel ikke skyde dem,« siger hun.

Forsvaret bruger ud over laser også paintball-lignende systemer, så de danske soldater bliver trænet til at være opmærksomme på konsekvensen af deres beslutninger i skarpe situationer, oplyser forsvarets pressetjeneste.

Forsvaret har bedt om ikke at få offentliggjort fuldt navn på soldaterne, der indgår i artiklen, hvorfor de kun fremstår med rang og fornavn.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Forsvaret bruger også FX-ammunition som minder mere om paintball... Ud over at det slår hårdere, så man kan mærke at man bliver ramt i det kraftige tøj...

Ulempen ved FX frem for LDS er at rækkeviden er kort og præsisionen er begrænset, man skal også have sikkerhedsudstyr på... Fordelen er at man mærker når man bliver ramt... Personligt syntes jeg at FX gav en bedre øvelse, vi havde tit problemer med LDS-udstyret...

  • 3
  • 0

Det er muligvis ikke sigteteknikkerne, man ønsker at træne, men er der ikke noget med, at en kugle bevæger sig på en noget anderledes måde end en laserstråle? Eller det simulerer udstyret måske? Det kan jeg ikke læse mig til.

Jeg havde på et tidspunkt en svaghed for WWII Flight simulators, og der handlede det absolut ikke om at sigte direkte mod det fjendtlige fartøj, men foran det, medmindre man havde manøvreret sig ind i den berømte six-o-clock position. Helt umuligt var det at ramme et angribende fartøj fra agterskyttepositionen under drej.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten