Las Vegas: Nu bliver strøm trådløs

Laser eller elektromagnetiske signaler - det kan meget vel blive valget for forbrugerne, når de i fremtiden skal anvende trådløs overførsel af strøm til eksempelvis højtalere, køkkenmaskiner, værktøj, mobiltelefoner eller den bærbare.

På den netop afholdte elektronikmesse i Las Vegas, CES, havde flere leverandører bud på trådløs overførsel af strøm. Selve ideen med trådløs overførsel af strøm er ikke ny, men blev allerede udtænkt af el-geniet Nikola Tesla i 1891. Siden har det været småt med egentlige implementeringer af teknologien, men nu ser det dog ud til, at deciderede produkter er på vej på markedet.

Blandt de mere kuriøse producenter er PowerBeam, der bruger en laserstråle til at opvarme en solcelle, som på en afstand af 10 meter vil være i stand til at generere 1,5 watt, og som ifølge selskabet kan skaleres til at producere mere effekt.

Et andet eksempel på trådløs overførsel af strøm er PowerCast, der på udstillingen i Las Vegas fremviste lysende fliser og LED-ornamenter, der suger elektromagnetisk energi ud af de omgivende radiobølger. En særlig antenne placeret i nærheden sørger for opsamlingen af energien.

Selskabet forestiller sig dog først og fremmest denne teknologi anvendt i forbindelse med lavt energiforbrug som eksempelvis i forbindelse med trådløse chips i ZigBee-standarden.

Magnetfelter oplader el-værktøj

Langt mere kraft er der så i eCoupleds løsninger, der ved hjælp af magnetfelter er i stand til at oplade el-værktøj, mens det ligger i eksempelvis håndværkerens bil. Denne teknologi er allerede adopteret af elektronikselskabet Bosch, der har placeret teknologien i en række testbiler for at afdække interessen hos først og fremmest en række store forsynings- og industrivirksomheder.

eCoupled har også udstyret et køkkenbord med deres trådløse energioverførsel, så det er muligt at betjene køkkenmaskiner direkte på køkkenbordet uden at skulle sørge for at sætte apparaterne i stikkontakten.

Mobiler oplades på måtter

Når det gælder mobiler, pda'er og eksempelvis trådløse controllers til spillekonsoller har WildCharge udviklet en måtte, der, når apparaterne placeres på måtten, vil oplade dem. Selskabet oplyser, at teknologien også vil være i stand til at oplade en bærbar computer.

Ifølge Forbes kommer måske det mest lovende bidrag fra WiTricity, der bruger princippet "stærkt koblet magnetisk resonans" til trådløs energioverførsel.

Frem for at deltage i selve CES havde WiTricity ifølge Forbes lejet en suite på hotellet Venetian, hvor de blandt andet viste, hvordan en LCD-skærm fik strøm fra en spole gemt bag et maleri. En anden spole var i stand til at få en iPod til at oplade, blot musikafspilleren var inden for to meter af spolen.

WiTricity anvender forskning, der er udført af MIT-fysiker Marin Soljacic, der blandt også har inspireret Intel til forsøg med trådløs energioverførsel. WiTricity forventer dog ikke at have produkter på markedet får i 2010.

Se eCoupled forslag til brug af trådløs strøm i et køkken:

Dokumentation

Historien om trådløs strøm - fra Tesla til Witricity

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

syns nu heller ikk det virker som en så pokkers god ide. slet ikke i almindelige hjem, "slipper for at sætte en håndmixer i stikkontakten" nu bliver det vist for amerikansk hvis man ikke orker at sætte et stik i.

man skal jo passe på med hvad man forudser, men ummiddelbart med det fokus der er på optimering og at spare på energien så har jeg altså lidt svært ved at se at trådløst strøm for alvor bliver kommercielt.

alle de udviklings penge de poster i kunne bruges bedre, however, synes det med laserstrålen lyder interresant, kunne være nyttigt hvis det kan trække store effekter i offshore industrien (men mon ikke det vil være mange år ud i fremtiden, hvis det da overhovedet nogen sinde kommer til at lade sig gøre)

 • 0
 • 0

Var der ikke nogen der lavede det for nogen år siden ved at have spoler til at vibrere med samme frekvens og kunne få en lampe til at lyse et par meter væk? og tænk på hvad folk der normalt er bange for lidt stråling fra en mobiltelefon ville være hvis det kom dem for øre at man sendte endnu flere ting rundt i luften

 • 0
 • 0

Uden forskning bliver det i hvertfald aldrig energi-effektivt, og jeg kan da se mange fordele ved trådløs overførsel af strøm, fremfor at skulle trække kabler.

"Nu bliver det vist for amerikansk"?

Nu bliver det vist for tungt og miljørigtigt.

/Tim

 • 0
 • 0

Hvorfor i al verden skulle det være "for amerikansk" med et trådløst køkken, når kontorer og alle mulige andre teknikaliteter gøres trådløse. Netop i et funktionelt køkken er der brug for nem rengøring, mulighed for umiddelbar drift uden at det flyder med ledninger og kabler, uafhængighed af (for få) stikdåser, nem rengøring etc. etc. Om trådløs el i de her former er en løsning, dunno, non-ing her, men det er i hvert fald ikke "amerikansk".

 • 0
 • 0

Nu er trådløs overførsel af strøm vel ikke helt nyt? Jeg har da ihvertfald set en elektrisk tandbørste, som kunne oplade uden direkte forbindelse. Men selvfølgelig kan teknikken udvikles og det fører nok til mere energieffektivt værktøj fordi der altid vil være et tab ved overførslen.

Noget andet er de helbredsmæssige konsekvenser af trådløs overførsel over større afstande (>0,2 - 1 m). Jo større energimængder, der overføres jo større kunne man formode at risikoen var, ligesom en laserstråle i "fri dressur" måske heller ikke er særlig sundt for synet.

 • 0
 • 0

så kan man blive strømtyv.

nå pjat.

er vel ikke svært lave en modtager der hiver alle frekvenser ind der er i nærheden og omdanner dem til strøm. så skal den bare lades op første gang og selvfølgeligt laves så den kan hive mere strøm ind den den selv forbruger, så lade battreier op

 • 0
 • 0

den kan så tilføjes solceller så behøver den ikke lades op fra strømkilde først :)

 • 0
 • 0

Hvorfor i al verden skulle det være "for amerikansk" med et trådløst køkken, når kontorer og alle mulige andre teknikaliteter gøres trådløse.

Det kan der være noget om. Men hvis det virkelig var så handy, men en trådløs røremaskine, så havde man nok også lavet en med et batteri, akkurat som med skruemaskiner of hækklippere.

Og når al det nye batteriteknologi der er i gryderne disse år giver udbytte, så kan det da også sagtens ske, og jeg vil give dig ret i, at kunne man undgå el-udtag i køkkenet, så var det da at foretrække.

 • 0
 • 0

Jeg kan se alt mulige gode grunde til at forske i trådløs el. Tænk blot på et ledningsfrit kontor, især hjemmekontoret. Det vil være en drøm, hvis vi kunne slippe for alle de ledninger overalt.

Hvad med trådløse lamper. Også her vil det være dejligt at slippe for ledninger. Det vil både være praktisk og se bedre ud.

Jeg vil også kunne slippe for at skulle købe nye opladere til min mobiler, hver gang jeg skifter model, hvis de kunne lave en smart fælles trådløs oplader. Det samme gælder mobilopladere i bilen - så skal den også kunne virke til GPS'en, så jeg slipper for at have flere opladere......jeg kunne blive ved....

Der er sikkert også er hav af muligheder inden for industrien....

 • 0
 • 0

Den her slags "videnskab" gør mig rasende!

Som det er allerede er blevet sagt, er det håbløst ineffektivt - det er total spild af strøm, og går på den vis i den stik modsatte retning af hvor vi burde være på vej hen.

Laserstråler? Hvordan er det bedre end en ledning? Du bryder jo forbindelsen hvis du stiller dig imellem laser og solcelle - og du brænder dig sikkert også, hvis styrken er høj nok. Det er en så åbenlys dårlig idé, at opfinderen burde modtage en Darwin award.

Nå men så lad os fylde hele huset med radiobølger og magnetfelter? Genialt - lad os se hvor hurtigt vi kan give hele familien og deres kæledyr kræft, og onkel Bob med sin pacemaker får vi hurtigt skaffet af vejen. Fantastisk idé! Fantastisk DUM!

Paradigmet "kan man, så skal man" praktiseres åbenbart stadig af tidens forskere - man går direkte fra idé til prototype, uden at nogen som helst spørger, hvad FORMÅLET lige var. Det er åbenbart ikke vigtigt. Vi kan, så derfor gør vi det.

De forskere der står bag udviklingen af disse teknologier skulle skamme sig - de har tydeligvis viden, udstyr og penge nok til at udvikle ny teknologi, der er teknisk imponerende... men er åbentlys kun interesserede i at dække kunstige behov, selv på bekostning af livsnødvendige behov, som de kunne have brugt deres talenter til at dække...

 • 0
 • 0

Til dem der synes, at sikkerhed i køkkenet var et tungtvejende argument:

Må jeg minde om en lille opfindelse, i åbenbart har glemt alt om - genopladelige batterier!

Trådløs strøm er en total overflødig opfindelse, også i køkkenet. Og et genopladeligt batteri må uden tvivl være mange gange mere effektivt end en solcelle eller radiobølger...

Man kunne jo også bare se sig for, og være forsigtig, når man arbejder med elektriske instrumenter i køkkenet - det er nok en god idé under alle omstændigheder, så blenderen ikke snupper en finger. Men nej, lad os bare fjerne alle tænkelige årsager til at bruge hjernen - i køkkenet og alle andre steder! Gah!

 • 0
 • 0

Noget andet er de helbredsmæssige konsekvenser af trådløs overførsel over større afstande (>0,2 - 1 m). Jo større energimængder, der overføres jo større kunne man formode at risikoen var, ligesom en laserstråle i "fri dressur" måske heller ikke er særlig sundt for synet.

Interessant emne - Ved implementering af en ICD enhed - Implanterbar Cardioverter Defibrillator - får man besked på at man kun må opholde sig i nærheden af butikkers dør-scannere i kort tid eller at man skal holde god afstand til eks. Induktions varmeplader - for ikke at tale om mobiltelefoner - de skal være mere end 60 cm væk for ikke at forstyrre driften af ICD'en - og måske udløse stød i utide.

Og i disse tilfælde er det jo hverken Watt eller KiloWatt effekt overførelse der er tale om !

 • 0
 • 0

Interessant emne - Ved implementering af en ICD enhed - Implanterbar Cardioverter Defibrillator - får man besked på at man kun må opholde sig i nærheden af butikkers dør-scannere i kort tid eller at man skal holde god afstand til eks. Induktions varmeplader - for ikke at tale om mobiltelefoner - de skal være mere end 60 cm væk for ikke at forstyrre driften af ICD'en - og måske udløse stød i utide.

OK, måske en effektiv måde til at komme af med onkel Bob...? ;o)

Se tidligere indlæg v. Rasmus Schultz

 • 0
 • 0

Jeg synes lige at det skal indskydes at kun ca. 70% af ladestrømmen ender i batteriet. Når du herefter forsøger at trække strømmen ud igen har du atter engang en effektivitet på ca. 70%.Dvs at ca. 70%*70% = 49% af den strøm du hælder på dine batterier kan du trække ud igen. Denne effektivitet kan også opnåes ved trådløs strøm se

http://www.comon.dk/nyheder/Tradloes-stroe...

Dine genopladelige batterier er alstå ca. lige så ineffektive som den trådlåse strøm. Desuden er dette overførselssystem pt kun en prototype, hvilket betyder at der sikkert kan optimeres veldigt på teknologien. Hvis dine betænkeligheder er mht. effektiviteten skyldes miljøhensyn vil jeg minde dig om/oplyse dig om at genopladeligebatterier indeholder tungmetaller, som både er miljøskadelige, og en begrænset resurce, som ikke altid bliver genbrugt. desuden indholder mange genopladelige batterier svolvsyre som er noget grimt stad at få på huden og som hurtigt ødelægger elektronik hvis det lækker. Ved at montere en modtager til trådløs strøm kan man yderigere forhindre at de ineffektive engangsbatterier benyttes.

Med hensyn til sikkerhed er det magnetisk felt der skal til at drive et fladskærmstv ca. på størrelse med Jordens magnetfelt. Hvis du er bange for at leve i det, vil jeg råde dig til at bygge en stålkasse omkring din bolig. Pt tror jeg at der er flere der dør af stød fra stikkontakten, end der vil være som dør af kraft, eller pacemaker svigt fra denne teknologi.

Jeg er elendig til at huske at sætte min mobiltelefon i laderen, hvilket betyder at den altid er løbet tør for strøm når jeg skal bruge den. Hvilket også gør sig gældende for min Mp3 afspiller når den tænder sig selv i min lomme. Hvis de var forsynet med en modtager til trådløs strøm ville de blive ladet hver gang den kommer i nærheden af en kilde (hver gang jeg er indenfor på et nogenlunde civiliseret sted), og vil således altid være opladet (hvis den da stadig har et batteri). Jeg vil gerne sidde udenfor at og arbejde på en dejlig sommerdag hvor solen skinner, men dette kan kun lade sig gøre de 1-2timer batteriet i min barbære holder, da jeg ikke altid går rundt med en forlængerledning. Med trådløs strøm til min computer opnår jeg desuden ingen falder i ledningen hvorved de eller min computer kommer til skade. Ved at eleminere forlængerledningen undgåes desuden at denne bliver skåret over når der benyttes en elektrisk plæneklipper, ok det sker sjældet, men det sker. Vil du holde i en plæneklipper der er ved at klippe en 220V ledning over? Vi arbejder pt på et projekt med at skabe belysning i et fortelt. I denne sammenhæng mener vi at det ville være fortrindeligt hvis man kan undgå at skulle trække ledninger hver gang forteltet sætte op eller tages ned, hvorfor trådløs strøm ville være fortræffeligt til at løse denne problemstilling. Desuden er det let implementerbart i de allerede solgte telte (forklaringen på at jeg er inde på dette forum). Det giver også brugeren en fleksibilitet således at lampen kan placeres der hvor han/hun finder det belejligt.

Et af problemerne med at lave elbiler er at de skal indeholde mange batterier for at få en bare nogenlunde rækkevidde. Disse batterier er meget tunge hvilket betyder at der skal bruges meget energi på at drive bilen. (læs meget ineffektiv teknologi). Desuden betyder den ekstra vægt at de slår hårdere, ved kolission med personer eller andre genstande. Yderligere et problem er at bilerne ikke kan sælges, fordi de har en begrænset rækkevide og opladning af dem tager meget længere tid en tanktning af en benzinbil. Forestil dig at elbiler kan forsynes med trådløs strøm, fx fra en indbygget spole i gadebelysningen eller at de lades når de holder for rødt. Herved kan batteriene i bilen formindskes betyderligt, og man vil være ude over de ovennævte problemer. Måske, hvis du vil lade forskerne forske videre, vil det en dag blive muligt at drive fly med trådløs strøm. Dette betyder at de i mindre grad vil være flyvende bomber, som eksplodere når de harvarer, tænk på de mennesker hvis liv måske kan blive reddet (langt flere end dem der får kraft ved teknologien). Skibe drives råolie, der sviner enormt, fordi det er svært at forbrænde ordentligt, og tænk på konsekvenserne når det springer læk og der løber olie ud i havet. Hvis fly og skibe kunne drives med trådløs strøm ville enorme miljøpåvirkninger kunne reduceres hvis de blev drevet af trådløs grøn strøm. Dette vil have en positiv effekt på den globale opvarmning og vil rede mange menneskeliv.

I dag er det ikke tilladt selv at instalere en ny stikkontakt, fx i forbindelse med udbygning, eller i et hjem fra den tid hvor der ikke var mange elapparater, og som derfor har for få stikkontakter. Ved du hvad det koster at få en elektriker ud? Desuden skal der i forbindelse med instalationen fræses et spor i væggen der derefter skal pudses op igen, der skal tapseres og males, alt i alt et stort stykke arbejde, der kan elemineres med trådløs strøm.

Som du kan se har jeg ikke vanskeligt med at se formålet med trådløs strøm, og hvis du ikke kan se det, så vær mere kreativ! Trådløs strøm har været en drøm siden Edisons tid. Personligt støder jeg på steder hvor jeg ønsker mig trådløs strøm jævnligt.

 • 0
 • 0

Den her slags "videnskab" gør mig rasende!

Det er der slet ingen grund til. Da jeg var 11 år lavede jeg et krystalapparat, det kunne modtage Kalundborg langbølgesender med effekt nok til at en lille hølttaler kunne høres i hele rummet, ca 0,5 mW. Jeg boede på Stevns ca 90 km fra senderen, men havde en antenne på 20 meter. Mobiltelefoner bruger efterhånden meget lidt strøm og kan måske vedligeholdes med en enkelt sender i et område på flere hundrede kvadratkilometer. En mobiltelefon bruger i dag meget lidt energi i modtagestilling i forhold til hvad f.eks. en tørretumbler bruger. Ca 5 uW i forhold til tøretumblerens 1,5 - 2 kW. Hvis man ikke snakker hele tiden kan telefonen oplades af overskudsenergien. Andre småapparater mp3 spillere, GPS m.v. kan forsynes på samme måde uden at feltstyrken behøver blive højere end fra Kalundborgsenderen i 20 km afstand. De 60 år kalundborgsenderen var tændt har vist ikke gjort sønderligt skade på grund af feltstyrken.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten