Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Lars Løkke trumfer Klimarådet: 1 million el- og hybridbiler i 2030

Illustration: koson/Bigstock

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lover, at der om 12 år vil køre en million el- og hybridbiler rundt på de danske veje.

Dermed er han klar til at gøre op med de nuværende bilafgifter, som kun har fået ganske få af den type biler ud på vejene.

Samtidig overgår statsministeren helt usædvanligt ambitionerne fra regeringens Klimaråd, som i sidste uge foreslog en halv million elbiler i 2030 som et passende mål.

Læs også: Skeptisk minister: Giver milliard-tilskud til elbiler mening?

»I 2030 vil være over én million hybrid-, el- eller tilsvarende grønne biler i Danmark. Det er en stor ambition. Som ikke bliver let at nå. Men netop derfor skal vi forsøge,« lyder det i statsministerens åbningstale til Folketinget.

Luft- og klimaplan klar i næste uge

Han lover at tage de første skridt allerede i næste uge. Da vil regeringen præsentere sit udspil til en såkaldt klimaplan, der skal nedbringe udslippet af drivhusgasser fra først og fremmest transport og landbrug.

Læs også: Klimarådet: Derfor er det OK, at danskerne får flere biler

Planen har Lars Løkke Rasmussen nu døbt et »luft- og klimaudspil«. I sin åbningstaler nævner han også luftforureningen i de store byer som en af grundene til, at regeringen nu er klar til at forbyde diesel- og benzinbiler.

Det foreslog Klimarådet i sidste uge, og ved den lejlighed ville klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ikke lægge sig fast på noget årstal. Det gør statsministeren op med.

Læs også: Skeptisk minister: Giver milliard-tilskud til elbiler mening?

»Om 12 år – kun 12 år – vil vi lukke for salget af nye diesel- og benzinbiler. Og om 17 år skal hver eneste nye bil i Danmark være en elbil eller anden form for nuludledningsbil,« siger han i åbningstalen.

Det kan vi her på redaktionen bedst få til at give mening, hvis det fra 2030 til 2035 fortsat vil være tilladt at sælge nye hybridbiler, der også afbrænder fossiler.

Læs også: Leder: Tilskud til elbiler? Lad os først sætte fossilbilen i bakgear

»Diesel- og benzinbiler i Danmark skal være fortid. Fremtiden er grøn – og den er meget tæt på,« lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren om klimaforandringer: Det går ikke

Han og regeringen har fået kritik både herhjemme og af internationale miljøorganisationer for at være fodslæbende i kampen for at bekæmpe klimaforandringer. Det image forsøger Lars Løkke at gøre op med i åbningstalen.

»Danmark kan også være sin indsats bekendt, når det gælder en af de største udfordringer i verden lige nu: klimaet,« siger han:

»Menneskers påvirkning af klodens klima nærmer sig et kritisk punkt. De scenarier, vi længe har talt om, bliver nu gradvist til virkelighed. Vores udledning af klimagasser risikerer at sætte gang i en kædereaktion, som vi ikke kan styre, og som vil ændre livsbetingelserne for vores børnebørn og deres børn. Det går ikke. Jeg ønsker et Danmark, som går forrest og trækker verden i en grønnere retning.«

Emner : Elbiler
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det lyder interessant. På sigt bliver det spændende at se, om det i virkeligheden burde have være døbt »varm luft- og varmere klimaudspil«.

  • 20
  • 0

Hybridbiler er stadig Benzin og dieselbiler. Disse blot med et (lille) ekstra batteri og en større startmotor.

Der vil slet ikke blive produceret biler som ikke er hybridbiler, allerede om få år.

Det gælder om at lovgive om minimums batterikapacitet og minimum elmotorkraft i disse, ellers vil de ikke bidrage til mindre udledninger.

  • 28
  • 6

Ja, den udbredte misforståelse, at hybridbiler er rene, er åbenbart vanskelig at komme til livs. Men særlig Toyota lever højt på denne. HYBRIDBILENS BRÆNDSTOF ER UDELUKKENDE FOSSILT (benzin/diesel/evt. gas). Så forstå det dog kære politikere (og andre vildledte) - og husk derfor også at forbyde nysalg af dem i 2030. Selv tror jeg ikke, at det bliver let at finde en ny fossilbil i 2030, men signalværdien i forslaget skal man ikke kimse af - måske får det danskerne til seriøst at overveje elbil NU.

  • 26
  • 7

HYBRIDBILENS BRÆNDSTOF ER UDELUKKENDE FOSSILT (benzin/diesel/evt. gas).

Ja - altså det er vel Plugin Hybrid man taler om. Men som en anden nævner, så gælder det der om, at sætte minimum kørte km på ren el. Hvis man f.eks. starter med 50km og så efter nogle år 100km og så 200km, så kommer man langt med det.

200km på ren el, så ville det dække 99% af mit kørselsbehov. Og så er næste step jo selvfølgelig den rene elbil, som kan være tættere på end vi aner.

  • 25
  • 1

12år er lige om lidt for en højt beskattet personbil. Den gennemsnitlige middellevetid på en bil er omkring 15år (Så er kun halvdelen af en årgang af nyregistrerede biler tilbage)

Det store spørgsmål bliver hvordan fordelingen bliver mellem pisk og gulerod til at udfase gamle biler før tid.

Der er måske ikke så mange der ved valget af ny (eller nyere) bil idag bekymrer sig om hvad der sker 12år fremme - men de fleste vil bekymre sig om hvad værditabet bliver i den påtænkte ejertid.

  • 4
  • 0

Menneskers påvirkning af klodens klima nærmer sig et kritisk punkt. De scenarier, vi længe har talt om, bliver nu gradvist til virkelighed. Vores udledning af klimagasser, risikerer at sætte gang i en kædereaktion, som vi ikke kan styre, og som vil ændre livsbetingelserne for vores børnebørn og deres børn. Det går ikke. Jeg ønsker et Danmark, som går forrest og trækker verden i en grønnere retning

  • i 2001 fik V 29% af stemmerne, i 2011 26,7%, i 2015 19,5%!:

https://da.wikipedia.org/wiki/Venstre

Klart nok, at ingen (nok så 'potentielle') vælgere må skræmmes bort! :)

(cf.: "Paris er vel en messe værd?"!) https://da.wikipedia.org/wiki/Henrik_4._af...

  • 3
  • 11

HOLD DA OP ENGANG VRØVL Han ved ikke hvad han snakker om Det er sgu skræmmende at vi har sådanne personer til at styre Danmark .. En stor lastbil på batterier Han drømmer .. De kan ikke engang finde ud af at elektrificere togene ,,Hvad med de tusindevis af fly,som der letter og lander hverdag i Danmark Nogle af de store container skibe brænder ca 200 tons havey fuel i døgnet ..Mon ikke det burde være andre steder de starter med at begrænse forureningen .. De store byer i Danmark er i den grad forurenet med røg fra brændeovne .. Hvor der fyres med alskens farligt giftstoffer NEJ- NEJ- NEJ Ingen jordforbindelse what so ever

  • 10
  • 29

Hvordan trumfer man nogen ved blot at lave, et på overfladen, ambitiøst udspil men som i virkeligheden er komplet utilstrækkeligt?

Udspillet er for lidt, for åbent defineret og som mange af jer også mener, ren manipuli og valgflæsk (men havde man forventet andet??)

  • 13
  • 16

Den befolkningsgruppe som hænger forskelligt efter bilen er indtil videre blevet forbigået i tavshed, nærmest som om de ikke eksisterer...

39,5% af danske biler er udstyret med trækkrog og på nuværende tidspunkt er der langt imellem elbiler der kan trække fx 2000 kg, spændende at se om vi kan nå at få et reelt alternativer til diesel og benzin på dette område inden 2030...

  • 13
  • 14

"Ja, den udbredte misforståelse, at hybridbiler er rene, er åbenbart vanskelig at komme til livs."

Reklamens magt, se hvor reklamekronerne ender i øjeblikket. Bilindustrien satser hårdt på deres redningsplanke.

.

"måske får det danskerne til seriøst at overveje elbil NU."

Jeg sætter ikke forhåbningerne højt, de fleste folk er nødt til at se på økonomien før noget andet, så det kommer an på afgifterne

LA vil have samme afgifter på hybrid som elbiler

Sålænge hybridbiler bliver betragtet som værende grønne, forhales udviklingen. Hybridbilerne kommer allerede, og snart så til overflod. Sidste år steg salget til 8208stk, altså knap så mange som hele det samlede antal elbiler fra alle årene herhjemme, (kun 614stk var plug in hybrider) og stigningen er fortsat i 2018, godt hjulpet af afgiftsnedsættelserne og reklamekampanger

Politikerne ser hybridbiler som en god ting; stadig indtægter fra benzin og dieselafgifter, så man slipper for omlægninger

"Men vi gør jo rigtig meget."

  • 12
  • 4

Det er naturligvis fint nok, at udfase benzin- og dieselbiler, og skifte til hybrid- og elbiler i stedet. Rene luft i byens gader er altid velkommen, så endelig, endelig.... Men biler er som bekendt meget mere end drivmidlet. De er også de mange materialer, der bruges ved fremstillingen, ved vedligeholdelsen og ved skrotningen, og de processer er ikke CO2-neutrale. Fremstillingen af batterierne/brændselscellerne eller hvad der nu skal bruges, koster også CO2 og energi i produktionen. Batterier fremstilles af sjældne metaller, som kun findes få steder på kloden, bl.a. Grønland. Det er derfor der så stor interesse for at få fingrene i den grønlandske undergrund, som kineserne udviser. Biler kræver veje og p-pladser, og stedse flere biler kræver endnu flere veje og p-plader. Hvor er der plads til det? Det skal nok lykkes for Ole Birk og asfaltmafiaen at finde områder i Jylland, der endnu ikke er belagt med asfalt, men med tiden vil også det blive sværere og sværere. Og en yderligere fragmentering af landskabet pga. motorvejsbyggeri giver omvejskørsel for de, der færdes udenfor motorvejene. Samtidig lempes afgifterne så flere køber en dyt. Om den kører på el, hybrid eller brint så skal den have asfalt under hjulene, og heller ikke den er CO2-neutral. Det sker samtidig med, at den kollektive trafik systematisk og vedvarende forringes: Dyrere billetter ringere service, påtrængende anlægsprojekter skrottes, togpersonalet fyres osv.

Kort sagt: Der manipuleres med begreberne i ét væk, og Løkkes grønvaskning skal nok skaffe ham en del ekstra stemmer til valget

  • 5
  • 20

@Ib Bahnsen Jeg er grundlæggende meget enig, men håber og tror at udviklingen i DK vil blive den samme som i Norge, hvor salget af plug-in- og ”rene” hybrider nu lige som benzin og diesel går stærkt tilbage. Men vi halter stadig langt (flere år) efter Norge m.fl. Se evt. indlæg og links her: http://www.teslaforum.dk/forum/topic/5723?... #4.

Flere af vores venner har nyligt blindt købt ny fosillbil helt uden at overveje elbilen. Ingen regner økonomi over bilens levetid, men vælger blot ud fra købsprisen – det vil ofte medføre et fejlkøb.

Derfor er det vigtigt at få danske bilkøbere til at forstå, at fossilbilerne er døde inden for få år, og allerede nu er økonomisk fordelagtige ved lidt større kørselsbehov (ca. 30.000 km/år).

For at ”få hul på bylden” vil en klar udmelding om afgiftsfritagelse for de rene elbiler og en udfasning af fossilbilerne (incl. hybriderne) nok være nødvendig.

  • 7
  • 7

Selvfølgelig er det valgflæsk, det er det uanset om det kommer fra højre eller venstre. Alle politikere lever af at dele valgflæsk ud.

Men er det en god idé? Hvis vi køber 250.000 biler om året og en elbil koster 50.000 ekstra, så kunne vi måske få mere CO2-reduktion for pengene ved at købe vindmøller i stedet?

For, en elpatron i fyret er da uhyggelig mange gange billigere end en elbil.

Jeg overvejer da kraftigt en elbil, og kunne da også godt finde på at anbefale elbiler til mange andre, men er der facts der berretiger det? - Eller er det bare tiltalende på samme måde som at tænde lunten på en nytårsraket?

  • 10
  • 2

Og hvis nu strømmen til elbiler og alt muligt andet kunne komme fra thorium reaktorer, istedet for kul og fossilfyrede værker, så var vi godt på vej. Desværre tør ingen af vore skvattede politikere tage ordet Atomkraft i deres kræft.

  • 6
  • 19

der kommer sgu til at mangle elektrikere, med alle de lade stationer der skal sættes op inden 2030 eller skal vi holde i kø nede ved lade/tankstationen, 1 mio biler=1mio ladestandere. bøvs lars.

  • 2
  • 19

der kommer sgu til at mangle elektrikere, med alle de lade stationer der skal sættes op inden 2030 eller skal vi holde i kø nede ved lade/tankstationen, 1 mio biler=1mio ladestandere. bøvs lars.

I utgangspunktet har man i Danmark ca to millioner ladestasjoner (danske hjem). Mine to sønner i Norge har hver sin elbil. De lader 95% hjemme og foreløpig bruker de schuko-kontakt og har ikke brukt ett øre til sine elanlegg hjemme i forbindelse med lading av sine biler.

Men Claus Hortan er kanskje fullstendig uvitende om forskjellige sider knyttet til elbiler (men uttaler seg allikevel)?

  • 16
  • 2

Er der nogen, der kender Danmark's Co2 udledning? Hvor meget udleder vi i %, i forhold til klodens udledning? (og det skal selvfølgelig ikke inkludere, alle fragtskibene der sejler rundt Internationalt)

  • 3
  • 3

Han siger fossil fri. Punktum.

Med forventet 1,8 million biler solgt på de næste 12 år, tror jeg vi roligt kan lægge denne over i valgflæsk afdelingen.

Elbiler er langt fra at være noget man bare lige køber før om måske 5 år.

Folk er med rette bekymrede over forurening og klimaet, og Venstre er bange for at tabe stemmer på deres sorte profil

  • 4
  • 5

Til Redaktionen:

Det kan vi her på redaktionen bedst få til at give mening, hvis det fra 2030 til 2035 fortsat vil være tilladt at sælge nye hybridbiler, der også afbrænder fossiler. Kan I gøre det helt klart for læserne om I ved "hybridbil" i virkeligheden mener "plugin hybridbil" eller på mere dansk: "opladningshybrid"? Særligt på et fagblad er det vigtigt ikke at henfalde til det sjuskede sprogbrug, der hersker i ikke-fagkredse, som desværre gør at mange slet ikke skelner mellem hybridbiler, som kun kan fodres med brændstof (trods stærkt vildledende markedsføring) og så opladningshybridbiler, der med bilistens adfærd kan køre størstedelen af sine km på el fra nettet.

  • 17
  • 1

måske den norske herre kan udpege blot 100 ladestationer her i udkanten af frederiksberg/valby, de nærmeste her er zoo roskildevej, her er det ikke villa'er det hele, men vi kan da selvfølgelig trække en 16A forlængerledning hver dag når vi kommer hjem og ikke ved hvor bilen skal holde den pågældende dag.

  • 6
  • 12

Helt enig.

Det vil sandsynligvis slet ikke være muligt at opdrive nye biler der udelukkende kører fossilt på det tidspunkt.

Tendenserne er helt klare: Hybridbiler vælter frem. Elbilerne er godt i gang med at vise hvordan ketchup effekten virker.

Regeringen er i gang med en total gratis omgang grønvask med dieselolie.

  • 2
  • 7

Elbiler kan stadig ikke løse alle opgaver. Lige så snart der er tale om varevogne, så ligger max kapaciteten på omkring 750 kg i lastevne og omkring 500 kg i trækkapacitet. Ved fuldt læs, så er rækkevidden nede omkring 150 km på en opladning. Det sætter sine begrænsninger for rigtig mange håndværkere.

  • 12
  • 8

måske den norske herre kan udpege blot 100 ladestationer her i udkanten af frederiksberg/valby, de nærmeste her er zoo roskildevej, her er det ikke villa'er det hele, men vi kan da selvfølgelig trække en 16A forlængerledning hver dag når vi kommer hjem og ikke ved hvor bilen skal holde den pågældende dag.

Elbiler behøver ikke være opladet til 450Km hver morgen.

Husk at stemme på partier der vil sikre det bliver muligt at lade op mens man er på arbejde. Husk at stemme på partier der vil sikre 10A ved alle offentlige parkeringspladser samt parkeringshuse/kældre.

Frygt den etablerede energisektor og andre opportunister der vil gøre alt for at skrue prisen på opladning uden for egen matrikel helt vildt op.

  • 5
  • 10

2030 er bare for langt tid væk, og han er for længst pensioneret, i eu, nato, eller som ambassadør på en stillehavsø.

Nej hvis han havde lovet minimum 50.000 nye elbiler på vejene hvert år de næste 12 år, så ville jeg tage ham mere seriøst..

  • 10
  • 5

og brug indtægten til at sænke el-afgifterne til "kun moms", uanset anvendelsen af strømmen.

Så skal vi nok komme igang med at køre i el-bilerne, i hvert vil vi køre mindre i de fossilt drevne. Vi bruger omkring 5 * 10^9 liter benzin +diesel om året. Så en afgift på f. eks. 6 kr/liter oveni de eksisterende ville give 25-30 mia. kr som kunne bruges til at sænke elafgiften og holde elbiler fri for registreringsafgift temmelig længe, også selvom forbruget burde falde noget af sådan en stigning. Det er jo hele meningen med det her, at forbruget af fossiler falder!

..Men det ville jo være at sætte handling bag ordene. Det er klart nemmere bare at love noget på kommende folketings vegne, hr. statsminister!

  • 8
  • 9

Elbiler er jo kun et grønnere alternativ hvis strømmen de oplades med er fremstillet på en klimavenlig måde. Det er ikke mange dage om året at Danmark har overskud af sol/vind strøm, så hvad er planen kære politikere? Hvor skal strømmen komme fra om blot 12 år? Og kan distributionsnettet også klare opgaven?

  • 10
  • 8

Batterier fremstilles af sjældne metaller, som kun findes få steder på kloden, bl.a. Grønland.

Jeg er efterhånden godt træt af af den form for kommentarer, når vedkommende ikke gider at sætte sig ind i hvad der egentlig bruges af sjældne metaller og råstoffer i dag.

Hele den moderne verden er afhængig af sjældne metaller og råstoffer ( her tænker jeg ikke på olie). Du finder ikke meget i denne verden af nye teknologiske produkter der ikke kræver noget sjældent metal eller råstof.

Prøv at se denne video, som omhandler nogle af de sjældne stoffer. Dog er vel ved en fejl lithium også nævnt, men det kan endda udvindes af havvand.

"Super Elements BBC Documentary 2017 Rare Earth Metals Documentary Super Materials" https://youtu.be/GOBKa4vxAOE

  • 6
  • 2

Vi skal finde 30-50% mere el, hvis vi alle skal køre i elbiler. Hvor skal vi finde den? Skal vi så droppe varmepumperne for at få strøm til bilerne? eller...?

Eller business as usual - vi importere bare strømmen fra tysk brunkul.

For mig lyder Løkkes plan som udfasning af bilismen. Jeg vil savne benzinen, bilen og motorcyklen, men gør det gerne for planeten.

  • 4
  • 10

As Uldrich points out, driverless EVs could significantly cut the number of short-haul flights. Instead passengers might choose to travel overnight in a driverless vehicle – something like a hotel room on wheels – instead of going through all the rigmarole of getting to and from airports.

And if all this isn’t green enough for you. EVs could make the world even greener – literally. Just think of all those car parks, garages and even roads we’ll no longer need. “It’s not just going to redefine the transportation industry,” says Uldrich, “it’s going to redefine our urban areas. In the future the number of garages and parking lots, the surface area that we will need to dedicate to vehicles, will plummet, which will open up our cities to more parks and more greenery. We will be able to begin redesigning our neighbourhoods, our cities and our physical infrastructure, so yes, it’s going to be big.

  • 1
  • 3

Vi skal finde 30-50% mere el, hvis vi alle skal køre i elbiler. Hvor skal vi finde den?

Hvordan kommer du til at vi skal bruge 30-50% mere el?

I Tyskland regner de med at hvis alle personbiler kommer på el vil det betyde 10-15% mere el. Om de så har indregnet den besparelse på mindre forbrug ved at nogle olieraffinaderier skal lukkes og der skal bruges mindre el til benzin og diesel pumper samt der skal pumpes mindre råolie, ved jeg ikke, for der vil der selvfølgelig komme en besparelse..

Men problemet kunne vel løses ved at der hvert år frem til 2040 installeres 2-3% mere vedvarende energi.

  • 9
  • 1

Ladeinfratruktur og fælles ladestandarder, feks til folk der bor i lejlighed, vil være kritiske faktorer når/hvis Danmark skal blive en elbilnation. Elbiler bliver først rigtig grønne når ladeinfratrukturen tillader at man kan udnytte perioder med rigelig vind- eller solenergi. Integrationen af elbiler i en kraftigt variende elforsyning er en vigtig udfordring som Danmark er i en god position til at tage fat på. Det er på mange punkter en anden situation end den i Norge. Jeg forestiller mig noget med (kraftigt) variable elpriser for opladning. Ja hvorfor ikke ligefrem mulighed for gratis strøm i perioder. Samt at opladning ved butikker eller parkeringspladser generelt bare skal foregå ved at man tilslutter et ladestik, hvorefter resten styres via en app.

  • 13
  • 1

Så en afgift på f. eks. 6 kr/liter oveni de eksisterende ville give 25-30 mia. kr

For de fleste vil der ikke være andet at gøre end at betale ved kasse et. Derfor vil transportomkostningerne i Danmark stige, hvilket vil betyde mindre mobilitet og dermed en dårligere økonomi.

Hvis ikke det var fordi bilismen blev beskattet med 2-3 gange de udgifter staten har på bilismen, så var det måske en god ide at lægge nogle afgifter på. Den mulighed spillede politikerne sig dog af hænde for flere årtier siden.

Nu er der kun en farbar mulighed, at sænke afgifterne for CO2 neutrale biler, hvilket kommer til at koste statskassen penge.

  • 3
  • 5

Der er omkring 2,5 millioner biler i Danmark, så vidt jeg kan se på nettet, har de en gennemsnitsalder på 8,8 år. For at dette skal gå op skal der handles omkring 290.000 nye biler om året. Dvs. 3-4 års totale salg skal være el- eller hybridbiler for at nå målet om 1.000.000. Da vi har 12 år til det, så kan vi naturligvis også nøjes med 84.000 el- eller hybridbiler om året, de næste 12 år... Ved udgangen af 2017 var der næsten 9.000 elbiler i Danmark...

De sidste par år har Lars Løkke gjort hvad han kunne for at stoppe salget totalt, men nu vil han pludselig have at 25% af alle nye biler de næste 12 år skal være el- eller hybridbiler...

Jeg ville ønske at han mente det alvorligt. Det ville være godt for miljøet. Men jeg har på fornemmelse at efter valget, så vil han påstå at den startmotor, der er i alle biler, var den elmotor han tænkte på...

  • 15
  • 4

Nu er der kun en farbar mulighed, at sænke afgifterne for CO2 neutrale biler, hvilket kommer til at koste statskassen penge.

Nu er det ellers et af LA,s ønsker at få fjernet registringsafgiften.

Men de ville hellere have at et par af deres vælgere kunne købe en billigere Lamborghini, fremfor at elbiler var fritaget for afgift.

Hvis vi havde holdt fast i den gamle ordning, så havde vi haft et meget højere salg af elbiler i Danmark nu.

  • 8
  • 4

Det er mere konstruktivt med lidt beregninger istedet for gætteri. Jeg har regnet lidt på konsekvenserne af elbiler. Der bliver solgt ca 5.500 mio / 5.5 mia L motorbrændstof om året i dk Kilde: TV2 (2011 tal) Der bliver kørt ca 50 mia km. Kilde: vejdirektoratet. Hvis man forestiller sig at alt transport bliver elektrificeret med køretøjer der i gennemsnit kører 5 km pr Kwh, (200 Wh/km) giver det et energiforbrug på 10mia Kwh svarende til 10.000 Gwh Nuværende elforbrug i DK forbrug i 2017 35.000 Gwh kilde: Dansk energi. Hvis ALT transport bliver elektrificeret vil det give en forøgelse i elforbruget på ca. 28 % Hvis vi I 2030 har 1 mio biler der måske står for halvdelen af de kørte km vil det øge vores elforbrug med ca. 14 %. Det vil sænke vores CO2 udledning betragteligt. 1 L brændstof udleder i gennemsnit 2,5 Kg CO2 ved afbrænding. 2 750 mio l brændstof bliver til 6.875 mio tons CO2. Elbiler der kører 5 km pr. Kwh udleder 38 g pr km. (2017 tal – det bliver bedre i fremtiden. I 2017 udledte 1 Kwh i DK 190 g CO2) Det svarer til en udledning på 950 mio tons. En besparelse på 5.9 mio ton. Vores samlede udledning af CO2 i 2015 var ca. 35 mio tons. Hvis vi kører halvdelen af alle km i elbiler vil det reducere vores samlede udledning til ca 29 mio tons svarende til en reduktion på knapt 17 %.

  • 10
  • 2

jeg ser altid fremtiden dvs 12 år ud i fremtiden ved og kikke 12 år baglæns, og vurdere hvor vi var dengang. og hvor vi er nu, og det vil give et nogenlunde billed af hvor vi er om 12 år hvis man lægger den udvikling vi har set i 12 år til. som ny udvikling, i de næste 12 år.

for 12 år siden i 2006 kunne vi stadig købe billedrørs tv. ja klap telefonen, var det yppigste vi hade udvikling på mobiltelefon siden. og en standard internet forbindelse var på 512 /256 megabit/s ADSL mens vi var få med en hastighed over 1-2 gibabit/s idag er standard. 50 gigabit pr sek. og vi er få som har med fiber 300/300.

Elbiler var med primært blybatterier, med max 100-120 kms rækkevide. og en ladetid, på mere end 8 timer. men vi hade lige fået farveskærm på mobilos. og et kamera der var lidt mere end bare til pynt. selv om det nok mest var til pynt,

jeg så en artikkel på ekstrabladet hvor en camping lars brokkede sig over hvordan han nu kunne trække sin campingvogn til. harzen ( harzen har jeg så tillagt camping lars)

Vi har en tendens til at overse hvor meget verden faktisk udvikler sig på et årti. og med det et hul i vores forståelse af hvad vi vil kunne om de 10-12 år ude i fremtiden, for 12 år siden hade ingen hørt om en smartphone den var ikke på andet end tegnebrættet. idag ejer ALLE en smartphone. og de billigste er ikke dyre end, de billigste telefoner var det i 2006 hvis vi medregner inflationen,

https://ekstrabladet.dk/nationen/camping-l...

med det sagt så ser jeg ikke, turen til "harzen" med et 1700 kg hus på hjul bag på bilen som et kriterium. der hverken gør elbilerne mere eller mindre anvendelige for fremtiden.

  • 13
  • 3

@kasper friis

2030 er bare for langt tid væk

Enig, hvad han skulle foreslå:

  1. Stop afgifts nedsættelse for diesel-biler, så der ikke bliver solgt alle disse mikro-diesel-biler men næsten ingen registreringsafgift.
  2. Hæv afgift på diesel en smule. Aftal med nabolande om gradvis forøgelse af diesel-afgifter over de næste 5 år.
  3. Indfør miljø-zoner i indre København og Århus, så kun elbiler og elstik-hybridbiler må køre der på hverdage i åbningstid.
  4. Parkering ved boliger og firmaer skal have mulighed for opladning.
  • 3
  • 3

Det er bevist at der medgår lige så meget strøm til at producere benzin/diesel man kan kører en km, som til at køre en km elektrisk. Så når mængden af produceret brændstof reduceres så er der strøm til at kører på.

  • 2
  • 2

Elbiler behøver ikke være opladet til 450Km hver morgen.

Men hvad vejer et fuldt opladet batteri kontra et halvtomt ?

Altså , Koster det noget extra at køre rundt med et fyldt kontra et tomt . Ved godt at batteriet formentligt har bedst af at arbejde mellem 20% og 80% så man kunne vælge af køre hjemmefra med 80% medmindre man ved at man har behov for mere den dag.

Elbilers brugsmønster passer bedst til dem der kan lade hjemme/arbejde eller kun kører meget lidt. Og bliver det en vane at sætte stikket i hver gang man parkerer så er tidsforbruget nok meget sammenlignligt med de 5 min (plus eventuelle omveje) det tager at tanke en fossilbil hver 700-1000km.

  • 2
  • 3

Hvad vil der ske med elnettet i en mindre by, når alle 2000 beboere sætter deres el-bil til opladning?

Deres biler vil sandsynligvis blive ladt op. Det vil jo primært foregå aften/nat. Der kan lidt prisjustering om natten jo nok få folk til at sætte timeren, så den ikke lige lader i madlavningstiden. Og skulle der være kapacitetsproblemer, så vil man nok løbende i de næste 12 år udbygge nettet efter behov.

  • 2
  • 2

Men 12 år er ingen ting i bilers udvikling, det skal jo være en 1:1 løsning, for at vi ikke går ned på både økonomi og samfunds udvikling.

-1. Hvad skal alle håndværkerne gøre? Jeg har endnu ikke set nogle varevogne i hybrid? og da slet ikke der må slæbe 3500kg på krogen, og skal de så til at lade op ude hos kunderne, fordi lige meget hvordan man vender og drejer det, så vil så stor vindmodstand og vægt suge strømmen ud af batterierne. (hvis vi snakker rent el)

-2. 12 år til at lave infrstruktur til opladning? Hvad med alle dem i lejligheder? Skal alle p-pladser så have en ladestation? Hvem skal betale det gilde?

-3. er lidt ligesom 1'eren, biler med trækkrog der faktisk må trække de trailere vi har på landet? Hvor er de? Producenterne gider pt. ikke lave biler der må trække noget som helst. Og DK er jo ikke noget producenterne gider at kæmpe for, vi er da alt for små. (og jo jeg ved godt at Tesla X må trække er det 2300kg, men igen den elblender koster jo ca 1mio! ikke realistisk for hr og fru dk)

-4. Ikke om jeg ville turde købe en brugt hybrid, det er en alm bil med meget ekstra der kan gå i stykker! Pænt nej tak det dem. Og jeg er ikke den eneste der har det sådan, godt man ikke skal sælge sådan en brugt.. :/

Hvorfor prøve at presse en teknologi ned over landet, der ikke er klar til dagligt brug? Ja ja alle de grønne i kbh jubler, men lur mig, om de gør det, når de skal finde en ladestation et sted og vente en halv time på at kunne komme på arbejde :D

Og jeg ville da gerne have en elbil, hvis den kunne det jeg har brug for, og det ikke tog evigheder at lade den op, min gamle Touran kører alligevel kun lidt over 600km på en tank, med min kørsel. Så der er elbilerne jo oppe, men jeg kan så ikke trække min trailer, og det tager evigheder at lade dem op, fix opladningstiden, så er jeg skam frisk :)

Skal man forcere en teknologi, der ville give mening med den infrastruktur vi har nu, så skal vi da brint vejen. Men igen hvad dk gør er lidt ligegyldigt, hvis ikke verdens største bil producenter går den vej :)

  • 6
  • 11

Hvad vil der ske med elnettet i en mindre by, når alle 2000 beboere sætter deres el-bil til opladning?

Der vil ske det at prisen falder. Elnettet bliver udnyttet dobbelt når elbilerne lader om natten, hvor der ellers er minimalt forbrug. Dermed skal der betales mindre bidrag til nettet målt per kWh.

Hvis du er bange for at nettet ikke kan klare det, så prøv at regne efter. Hvis en gennemsnitlig billist dagligt kører 40 km og elbiler kører 5 km per kWh, så skal der lades 8 kWh i gennemsnit. Hvis det fordeles på nattetimerne mellem midnat og 06:00, så har du en ladeeffekt på lige over 1 kW. Eller 3A 400V per husstand. Det er slet ikke noget problem.

  • 15
  • 2

-1. Hvad skal alle håndværkerne gøre? Jeg har endnu ikke set nogle varevogne i hybrid? og da slet ikke der må slæbe 3500kg på krogen, og skal de så til at lade op ude hos kunderne, fordi lige meget hvordan man vender og drejer det, så vil så stor vindmodstand og vægt suge strømmen ud af batterierne. (hvis vi snakker rent el)

Der er som sagt 12 år til, der er kommet ret mange plug in hybrider til på det sidste år alene, om et år eller 2, vil plug in hybrider være en mulighed på de fleste større bilmodeller, og varevogne kommer da også med..

-2. 12 år til at lave infrstruktur til opladning? Hvad med alle dem i lejligheder? Skal alle p-pladser så have en ladestation? Hvem skal betale det gilde?

Der behøver vel ikke stå en oplader for hver plads, en ladestander kan vel godt have 2 eller for den sags skyld 4 kabler i, så må nogen af dem bare være lidt længere for at nå..

Hvorfor prøve at presse en teknologi ned over landet, der ikke er klar til dagligt brug?

Fordi det er sådan man kommer nogen steder, hvis ingen presser i den rigtige retning sker der ingenting, pisk og gulerod har altid været måden man drejer folket i den rigtige retning, medmindre du mener vi skal forbruge fossile brændstoffer for evigt?

  • 11
  • 1

@kasper friis: Jeg håber da at du har ret med Hybriderne, selv om jeg ikke tror, at der er mange der vil kaste sig ud i en brugt hybrid. Mht. lade standere, så er issuet jo at der skal en helvedes masse til, og det må de være nemmere at ombygge tankstationerne om til brint stationer.

Og nej jeg har intet problem med el-bilerne i sig selv, batteri teknologien er der bare ikke endnu til dagligt brug uden en masse tids bøvl. Og vi vel udvikle os, og ikke gøre det mere besværligt.

Jeg er bare bange for, at man bare presser på uden at tænke på, at vi er mange der ikke prioritere/har råd til at køre i nye biler, men køber ældre brugte i stedet.

  • 2
  • 13

Baldur:

Hvis du er bange for at nettet ikke kan klare det, så prøv at regne efter. Hvis en gennemsnitlig billist dagligt kører 40 km og elbiler kører 5 km per kWh, så skal der lades 8 kWh i gennemsnit. Hvis det fordeles på nattetimerne mellem midnat og 06:00, så har du en ladeeffekt på lige over 1 kW. Eller 3A 400V per husstand. Det er slet ikke noget problem.

Hej Baldur

Du er ikke den eneste, der leverer dette regnestykke, som jo klart viser, at vi ikke har et problem med at lade bilerne op, hvis det bliver gjort på en begavet måde. Det er jo ikke så meget ekstra strøm, der skal til.

Men det siger et aller andet sted også, at det måske ikke lige er elbiler, der har potentiale for at batte mest? Hvis i stedet for (eller sammen med) forbyder al opvarming med fossiler, ville det så ikke batte (meget) mere? Ud med olie og gasfyr og fossilfyrede (inkl importeret "bio"masse) fjernvarmeværker og ind med varmepumper med lagertanke og lige så begavet strømstyring.

Bare en strøtanke - her hvor alle synes at have skyklapperne justeret ind på elbiler.

mvh Flemming

  • 2
  • 3

Men det siger et aller andet sted også, at det måske ikke lige er elbiler, der har potentiale for at batte mest? Hvis i stedet for (eller sammen med) forbyder al opvarming med fossiler, ville det så ikke batte (meget) mere? Ud med olie og gasfyr og fossilfyrede (inkl importeret "bio"masse) fjernvarmeværker og ind med varmepumper med lagertanke og lige så begavet strømstyring.

Bare en strøtanke - her hvor alle synes at have skyklapperne justeret ind på elbiler

Ganske enig.

Vi har verdens rekord i el-afgifter. Regeringen har valgt en lille, men general sænkning af disse. Der burde i stedet have været indført fleksible el-afgifter som funktion af sol+vind.

Al el-afgift burde falde som PSO betaling, også erhvervslivet, og øremærkes til udbygning af sol+vind+HVDC (+ evt støtte til opgradering af distributionsnet/husstandsbatterier)

De høje afgifter giver os verdens bedste udgangspunkt til at vise vejen til fleksibelt elforbrug.

  • 6
  • 2
  • 3
  • 1

Det vil være dumt nu hvor der er indført ekstra betaling for strøm mellem kl 17 og 20. Folk kan godt finde ud af at indstille den til at vente med at lade indtil det er billigt.

Så man kan ikke bruge bilen mere efter man er kommet hjem fra arbejde?

"Undskyld mor, vi kan ikke komme i aften, bilen er ikke ladet endnu efter vores tur hjem fra arbejde, indkøb og hente/køre børnene,. Jeg har sagt til dig vi kun kan køre lange afstande lørdag- og søndagmorgen..."

Synes mange har alt for nemt ved at opgive deres frihed ...

  • 4
  • 16

Håber det bliver starten på udviklingen af bio-basserede brændstoffer. Jeg tanker gerne bio-diesel på den gamle Volvo i mange år endnu. Også selv om det koster et par kroner ekstra

Det er så rigtig uheldigt, da biodiesel er langt værre for miljøet end fossil diesel: https://ing.dk/artikel/biodiesel-naesten-d...

Derudover er det selvfølgelig ligeså slemt for lokalmiljøet.

Så af to onder bør du vælge fossil diesel.

Derudover synes jeg man som tænkende menneske har en vis forpligtigelse til i det mindste at undersøge konsekvenserne af sine valg (så kan man altid lave det valg man vil bagefter)

  • 5
  • 0

.......at i 2030 er Lars løkke forsvundet arenaen og kan derfor ikke stilles til ansvar for hvorledes den tranformation til el skal ske. Køber man en ICE bil i 2029 kan man forvente at den holder mindst 15 år....hvad så?

  • 1
  • 5

Vores samlede udledning af CO2 i 2015 var ca. 35 mio tons. Hvis vi kører halvdelen af alle km i elbiler vil det reducere vores samlede udledning til ca 29 mio tons svarende til en reduktion på knapt 17 %.

Så spørger jeg igen, hvor skal den strøm komme fra? Hvor skal de vindmøller stå, der skal producere strømmen til elbilerne? En elbil på kulkraft giver ikke nogen reduktion i CO2 udslip Og det er jo ikke kun biler, vi vil have over på strøm.

2 % af EU's energiforbrug dækkes i dag af vind- og solkraft. Der er meeeeget lang vej til mål.

  • 5
  • 9

Nej, for et kulkraftværk har en virkningsgrad der ikke kommer over 40%

Jo. 1/3 divideret med 40% giver stadig pænt under 100%, så en BEV, der kører på ren kulkraft bruger stadig mindre energi end en ICE. Det er utroligt, at man skal blive ved med at argumentere imod denne myte!

Desuden er virkningsgraden for et moderne kulkraftværk ikke 40%, men over 50%. Det er endda før man medregner, at spildvarmen fra kulkraftværket kan bruges som fjernvarme. Medregner man dette, er den totale virkningsgrad over 90%. Dette forbedrer yderligere regnestykket for en BEV.

Og for en ICE skal man i øvrigt også huske at medregne det kæmpe energispil, der er ved at pumpe olien op af jorden, transportere den til land, raffinere den, transportere den ud til tankstationerne og pumpe den over i bilerne. Hvis vi bare stoppede med at bruge fossile brændsler til transport, så ville vi have rigeligt med energi til at forsyne alle elbiler med el. Plus at vi sparer på CO2-udledningen.

Desuden er denne diskussion om elbiler, der kører på kul, efterhånden temmelig irrelevant, da de færreste elbiler kører udelukkende på kulkraft. Energimikset i den el, der kommer fra stikkontakten, er kun en mindre del baseret på kul. Der er i øvrigt ingen, der interesserer sig for kulkraft længere, da det er en sort energiform, der er på vej ud til fordel for mere grønne teknologier, især vedvarende energi som sol og vind.

  • 8
  • 2

Jo. 1/3 divideret med 40% giver stadig pænt under 100%, så en BEV, der kører på ren kulkraft bruger stadig mindre energi end en ICE. Det er utroligt, at man skal blive ved med at argumentere imod denne myte!

Vi kan da godt rode lidt mere rundt i de tal kul laver 95 kg CO2 pr. GJ benzin lave 73 kg CO2 pr. GJ Og hva' så. Vi kan vel blive enige om, at fremtidens elbiler IKKE skal køre på kul.

Så igen, igen, igen. Hvor skal strømmen komme fra??? Er i bange for at sige svaret højt?

  • 2
  • 11

Så igen, igen, igen. Hvor skal strømmen komme fra???

Den skal dels komme fra besparelser fra den strøm, der ikke længere skal bruges til at fremskaffe, raffinere og transportere fossile brændsler. Dels fra en gradvis udbygning med vedvarende energi (primært sol & vind) i takt med at der bliver behov for det, når vi får flere elbiler. Det burde ikke være noget problem. Små, gamle vindmøller, der er udtjente kan skiftes ud med større, moderne og mere effektive møller. Et par ekstra havmølleparker hist og her. Og så er der mig bekendt flere millioner hustage, hvor der umiddelbart er plads til solceller, uden at det vil give nogen synderlig gene for nogen.

Hvis vi samtidig arbejder på energibesparelser og effektiviseringer, intelligent styring og flytning af elforbrug til tidspunkter, hvor der er rigeligt med el samt lagringsteknologier (varmelagre, batterier og evt. kemisk lagring i kunstigt fremstillede, flydende brændstoffer), så er det begrænset, hvor meget ekstra elkapacitet, vi får brug for at udbygge.

Hvor svært kan det være? Vi har alle teknologierne, så det er jo bare: Sæt i værk!

  • 8
  • 3

Jeg takker mange gange, for både tommelfingre op og ned ;-) Men mit spørgsmål var ikke ledende, eller med bagtanke! Måske en Journalist på Ing har svaret liggende i en skuffe?

  • 0
  • 0

Næ, strømmen skal komme fra vindmøller, vindmøller, vindmøller og nogle solceller i forbindelse med vores naboers "batterier", hvor svært kan det være, hvis man da ikke lige har a skyklap på. Vindmøller og solceller er de billigste metoder til at producere el energi.

Ja I Danmark er vi heldige at have Norge og Sverige som naboer, hvor vi kan eksportere den overskydende el og de kan enten spare på vandet i deres vandkraftværker, eller eventuelt endda bruge pumper til at fylde deres lagre op med.

Lige nu er vi selvfølgelig i den uheldige situation at også Schleswig-Holsten også producerer meget vindenergi når vi gør det i Danmark. Det er ikke altid men ofte sådan. Når man så tænker på at Schleswig-Holsten har installeret flere gigawatt vindmøller end vi har i hele Danmark, giver det et problem indtil Tyskland bliver færdig med deres forbindelser til det sydtyske. Det hjælper lidt at ved årsskiftet 21 22 bliver lukket for det sidste a kraftværk i Schleswig-Holsten. Samt selvfølgelig at de i 2020 får en direkte forbindelse til Norge.

Schleswig-Holsten vil frem mod 2025 producere næsten doppelt så meget vedvarende energi end de gør nu. Grunden er ganske enkelt fordi det er den største job motor dernede.

  • 5
  • 1

Men det siger et aller andet sted også, at det måske ikke lige er elbiler, der har potentiale for at batte mest? Hvis i stedet for (eller sammen med) forbyder al opvarming med fossiler, ville det så ikke batte (meget) mere?

Du har selv leveret svaret i din første parentes.

Det er meningsløst at lade være med at gå efter een forbedring, blot fordi der er en anden forbedring, man også kunne udføre.

Kun i situationer, hvor begrænsede ressourcer eller begrænset tid tvinger en til at vælge, giver det mening at stille det op på den måde. Jeg kender ikke til, at vi har nogle begrænsede ressourcer, der tvinger os til at vælge mellem, om vi vil have boligopvarmning eller transport over på vedvarende energi.

  • 8
  • 0

Nu er det jo ikke enorme mængder energi der skal bruges om året på at have 1.000.000 elbiler kørende i Danmark...

Efter hvad jeg lige kunne finde på nettet, så kører en gennemsnits dansk bil 55 km i døgnet. En gennemsnits elbil bruger 150-200 W/km (jeg sætter den til 175 W/km) og i et gennemsnitsår er der 365 døgn...

Dette får jeg til 3,5 TWh/år eller noget der svare til 10 % af vores nuværende elforbrug... Dette ligger helt klart inden for Energistyrelsens analyseforudsætninger for 2018: https://ens.dk/service/fremskrivninger-ana...

En havmøllepark på 800 MW, med en kapacitetsfaktor på 0,5 producerer ligeledes 3,5 TWh/år... Og dem er der vist planlagt 3 af, men naturligvis har vi også 25% fossil elproduktion som skal væk... https://energinet.dk/El/Miljoedeklaratione...

  • 8
  • 0

Der er 240 km på batteriet nu hvor jeg er kommet hjem fra arbejde. (Måske er det ikke realistisk den har ikke kørt så langt endnu) Det er en Renault Zoe.

Laderen har indbygget mobildata, relæ, elmåler mv. så man kan flytte opladningen til et smart tidspunkt. Jeg har brug for at lade ca. 4 timer pr uge. Den lader med 11 kW eller 50 km/t her hjemme. Det er nok med een opladning om ugen med 19 km til arbejde. (Jeg har kørt i en anden Zoe før også)

Jeg prøver at lade op når det blæser mest. Prøv at lej en elbil fra fx E.On Sixt, så ved i meget mere om hvordan det er. (Ja, der er en udfordring med hurtigladning i Zoe, det går ikke så hurtigt)

  • 7
  • 0

Selvfølgelig er det er forsøg på at komme S i forkøbet med en gratis plan. Der mangler dog planer for at udfase den fossile energi fra lastbiler, fly og skibsfarten. Når valget er ovre så kører det hele som sædvanlig, også efter 2030. Klimasagen er så enkelt, at alle kan være med. Det hele er kogt ned til et enkelt punkt, alle de øvrige faktorer behøver man ikke at beskæftige sig med. At klimamodellørerne regner forkert er der beviser for, ja selv IPCC har kunnet se den var gal! Derfor har de da også neddroslet de mulige scenarier noget. Ingen dommedagsprofetier i 1930-erne, hvor der smeltede mere is i Arktis end man ser i dag. Hvorfor, ja det lukker klimaeliten øjnene for.

  • 4
  • 9

En havmøllepark på 800 MW, med en kapacitetsfaktor på 0,5 producerer ligeledes 3,5 TWh/år... Og dem er der vist planlagt 3 af, men naturligvis har vi også 25% fossil elproduktion som skal væk...

Hvis vi virkelig skal være bekymret over hvor al den el skal komme fra, så skulle man måske kigge på hvad de fremtidige datacentre vil bruge af el.

Rapport: Datacentre vil stå for en tredjedel af Danmarks elforbrug | Ingeniøren https://ing.dk/artikel/rapport-datacentre-...

  • 3
  • 0

Hvis vi virkelig skal være bekymret over hvor al den el skal komme fra, så skulle man måske kigge på hvad de fremtidige datacentre vil bruge af el.

Datacentre er jo blot et eksempel på, hvad strømmen også skal bruges til. I runde tal har Danmark 10% af EU's vindressourcer til 1 % af befolkningen (alt efter hvem og hvordan der regnes osv.). Vi skal netop have datacentre og meget anden energitung virksomhed til Danmark. Hvor ellers? I Kina?

  • 4
  • 0

Datacentre er jo blot et eksempel på, hvad strømmen også skal bruges til. I runde tal har Danmark 10% af EU's vindressourcer til 1 % af befolkningen (alt efter hvem og hvordan der regnes osv.). Vi skal netop have datacentre og meget anden energitung virksomhed til Danmark. Hvor ellers? I Kina?

Måske Norge eller Sverige hvor de har rigeligt med vandkraft, men det kan selvfølgelig være et problem at finde plads til dem i det bakkede landskab ;-)

Nej lidt alvorligt, hvis vi nu lavede regler, så det var nemmere at genbruge den varme de producerer, så kunne vi også der spare en masse energi.

Men af en eller anden grund synes vores politikere ikke at det er en ide.

  • 3
  • 0

For nyligt er elselskaberne begyndt at differentiere strømprisen så prisen er højere i tidsrummet 16-18 angiveligt for at lette spidsbelastningen. Hvis det er tilfældet hvordan vil det så gå når rigtigt mange vil lade deres biler - formentlig alle om natten ?

Hvorfor ikke bruge elbiler med brændselsceller og få vindmøllerne til at producere brint når belastningen er lav? Brint der kan tankes på bilerne på et øjeblik. Samtidigt slipper vi for de tusindvis af ladestandere der skal ud over landet (ja - der er rigtigt mange der bor i lejlighed og ikke har en stikkontakt i carporten) samt hele batteriproblematikken? Lithium er en begrænset resource og heller ikke noget nemt håndterbart materiale.

  • 0
  • 8

For nyligt er elselskaberne begyndt at differentiere strømprisen så prisen er højere i tidsrummet 16-18 angiveligt for at lette spidsbelastningen. Hvis det er tilfældet hvordan vil det så gå når rigtigt mange vil lade deres biler - formentlig alle om natten ?

To netselskaber har indført differentieret netpris fra 17-20 i vintermånederne. Konstant og Radius. De 40-50 andre netselskaber har ikke gjort det...

Opladning af elbiler forventer at svare til omkring 10 % af det aktuelle årsforbrug eller det der svare til en forøgelse af det private forbrug på 30%, men hvis du har ret i at opladningen kommer til at ske om natten, så bliver belastningen fordelt ud over 6-8 timer i stedet for kogespidsen på 2-3 timer...

En andel af disse køretøjer vil være virksomhedsejet og oplader derfor ved virksomheden om natten, de belaster ikke nettet ved private og i større boligområder vil opladningen ske på store p-pladser og i p-huse i forbindelse med boligerne eller ved indkøbscentre, de vil heller ikke belaste det nuværende elnet til private. En andel har ikke mulighed for hjemmeopladning og vil bruge lynladerne. Alt i alt er det min overbevisning at de fleste lavspændingsnet i forbindelse med private boligområder, vil kunne klare denne øget belastning, så længe opladningen ikke sker i kogespidsen. Nogen steder vil det naturligvis være nødvendigt med forstærkninger men jeg ser det ikke som et generelt problem.

  • 5
  • 0

For nyligt er elselskaberne begyndt at differentiere strømprisen så prisen er højere i tidsrummet 16-18 angiveligt for at lette spidsbelastningen. Hvis det er tilfældet hvordan vil det så gå når rigtigt mange vil lade deres biler - formentlig alle om natten ?

Det vil gå rigtigt godt, da vi har rigelig ubenyttet kapacitet i elnettet om natten. Især da efter at man er ved at have fået skiftet alle gadelamper til LED. En dansk personbil kører i gennemsnit 55 km/dagen, modsvarende et elforbug på cirka 8 kWh for en middelklasse elbil. Dvs. at for at kunne oplade natten over, så vil hver elbil kun bruge en effekt på i snit under 1 kW.

Med udvikling af V2G (vehicle to grid) teknolog, vil mange nok vælge at lade lidt mere end kørselsbehovet, og så bruge el fra bilens batterier i de spidslastperioden om aftenen hvor strøm fra elnettet er dyr. Elbilerne vil altså på mange områder faktisk hjælpe til med at begrænse behovet for udbygning af elnettet.

Hvorfor ikke bruge elbiler med brændselsceller og få vindmøllerne til at producere brint når belastningen er lav?

Fordi vi derved spilder 2/3 af energien hver gang en elbil kører, på grundet af spildet ved konvertering el til brint, kompression af brint og tilbagekonvertering af brint til el i bilen. Istedet giver det meget bedre økonomisk og miljømæssig mening at gennem vindenergi centralt (måske i form af brint), og så lave elektricitet ud fra denne centrale lagring de få procent af tiden, hvor elbilerne har behov for at lade i perioder, hvor der ikke umiddelbart er VE tilgængelig.

Brint der kan tankes på bilerne på et øjeblik.

Hvilket er uden betydning, da opladning for den helt overvældende hovedpart sker mens bilen alligevel står parkeret. Med brintbiler SKAL du hen og tanke hver gang du har kørt 400 km.

Samtidigt slipper vi for de tusindvis af ladestandere der skal ud over landet

Det er vel ikke et større problem at have ladestandere i gadebilledet end f.eks. gadelygter.

samt hele batteriproblematikken? Lithium er en begrænset resource og heller ikke noget nemt håndterbart materiale.

Lithium har vi i let udnytbare reserver i rigelige mængder, og det er ikke spor svært håndterligt. Så her er du simplethen forkert informeret.

  • 3
  • 1

For nyligt er elselskaberne begyndt at differentiere strømprisen så prisen er højere i tidsrummet 16-18 angiveligt for at lette spidsbelastningen. Hvis det er tilfældet hvordan vil det så gå når rigtigt mange vil lade deres biler - formentlig alle om natten ?

Strømmen vil formentlig blive billigere, da elnettet bliver udnyttet bedre. Om natten bliver der brugt mindst strøm og vi har ofte overskud af el fra vindmøllerne om natten. Så det vil passe rigtig fint ind i systemet, hvis vi får flere elbiler, der lader om natten.

Hvorfor ikke bruge elbiler med brændselsceller og få vindmøllerne til at producere brint når belastningen er lav? Brint der kan tankes på bilerne på et øjeblik.

Det er jo ikke sådan, at en elbil med brændselesceller ikke har noget batteri. Batteriet bliver bare opladet med strøm fra brændselscellerne med brint som energikilde. Der er et kæmpe energitab i processen med at producere brint, transportere den rundt til tankstationer, komprimere den, pumpe den og konvertere den tilbage til el igen - ca. 2/3 af energien går tabt her. Det giver meget mere mening, både ud fra et rent energiperspektiv, men også ud fra et økonomisk perspektiv, at bruge strømmen direkte til at oplade batterierne.

Det er muligt, at man kan tanke en brintbil op på 5-10 min., men det kræver, at man først kører et smut forbi brinttankstationen. Og hvor er der lige sådan en i nærheden? Der er allerede i dag flere ladestationer end tankstationer og alle folk har en stikkontakt derhjemme, så det tager kun 10 sekunder at oplader elbil (5 sekunder for at sætte stikket i om aftenen og 5 sekunder for at tage stikket ud igen om morgenen - resten af tiden står bilen jo alligevel parkeret).

Samtidigt slipper vi for de tusindvis af ladestandere der skal ud over landet (ja - der er rigtigt mange der bor i lejlighed og ikke har en stikkontakt i carporten)

Folk, der bor i lejligheder, har rigtignok ofte ikke særlig nem adgang til el til deres elbil på bopælen (det vil være upraktisk med en forlængerledning hængende ud af vinduet fra 3. sal, 50 m ned ad fortovet og tværs over vejen, hvor der lige var plads til parkere den dag). Her er der stadig et stykke arbejde med at installere tilstrækkeligt mange ladestandere i parkeringsområder i boligområder. Det burde dog ikke være et uoverstigeligt problem, hvis der ellers er politisk vilje til at løse det.

I England er man f.eks. ved at installere strømudtag i alle lygtepælene. Det virker som en god løsning, da man som regel kan finde en lygtepæl at parkere i nærheden af, hvis elbilen har brug for opladning. Det er ikke nogen stor eleffekt, man kan trække ud af disse strømudtag, men da det er tiltænkt opladning om natten i boligområder, så er der mange timer til opladningen og derfor kræves der heller ikke særlig stor effekt. Suppleret med et passende antal Type 2 ladere og hurtigladere, så burde dette kunne løse nærmest ethvert behov.

Lithium er en begrænset resource og heller ikke noget nemt håndterbart materiale.

Det er heldigvis ikke korrekt. Der er masser af lithium i både havvand og i jordskorpen, som er relativt nemt at udvinde. Det er en myte, at det er svært at skaffe lithium. Det er faktisk ikke mere sjældent end f.eks. bly.

Det er heller ikke specielt vanskeligt at håndtere lithium. Og nu vi snakker om håndtering, så er det altså heller ikke helt uproblematisk at håndtere brint. Det er en flygtig gas, som er meget let, fylder utrolig meget og kræver sindssygt tætte beholdere, slanger osv., da molekylerne er så små, at de diffunderer ud igennem selv de mindste, mikrospopiske huller. I praksis er man nødt til at opbevare den under meget højt tryk, hvilket kræver en del pumpearbejde. Det er naturligvis altsammen noget, der kan håndteres, men det er bestemt heller ikke hverken trivielt eller risikofrit. Brint er en af de mest højeksplosive gasarter, der findes. #Hindenburg

  • 3
  • 0

Det lyder interessant. På sigt bliver det spændende at se, om det i virkeligheden burde have være døbt »varm luft- og varmere klimaudspil«

- i UK ser man åbenbart anderledes på sagen:

Bad news if you want to go green but don’t have thousands of pounds to spend on a car – the Department for Transport has cut a grant for new electric and hybrid cars making them even more expensive...

https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/ele...

  • 0
  • 0

så er det altså heller ikke helt uproblematisk at håndtere brint. Det er en flygtig gas, som er meget let, fylder utrolig meget og kræver sindssygt tætte beholdere, slanger osv., da molekylerne er så små, at de diffunderer ud igennem selv de mindste, mikrospopiske huller.

Problemet er at brinten diffunderer gennem metal, uanset om der er huller eller ej. Og ikke bare diffunderer den gennem metallet langs prænserne mellem de enkelt krystalkorn i metallet. Nej den diffunderer gennem selv det krystalinske metalgitter. Brint er rigtigt svært at holde indespærret. Dermed ikke sagt at det er umuligt, men det er bestemt ikke ukompliceret.

  • 3
  • 0

Det virker en smule mistænkeligt, at de netop nu har skruet op for den grønne retorik. Personligt ser jeg det som et politisk udspil, der virker som en rygdækning til den grønne linje. Når vi når 2030 kan Venstre se tilbage og sige, at de i hvert fald havde intentionerne, og det var deres vision for fremtiden. Hvis du ikke er enig, kan du skynde dig at sælge din bil: www.bilhandel.dk/saelg-bil Kan det virkelig passe at, diesel- og benzinbiler på vej mod afgrunden?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten