Larm fra trafikken slår ihjel: Millioner udsættes for farlig trafikstøj – og flere kommer til

Plus24. januar 2020 kl. 05:005
Larm fra trafikken slår ihjel: Millioner udsættes for farlig trafikstøj – og flere kommer til
Vi bliver syge og dør for tidligt af larm fra trafikken Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Stigende trafik på især motorveje udsætter flere danskere for støj, som forskerne stadigt mere entydigt kobler til sygdomsrisiko.
Artiklen er ældre end 30 dage

Op mod 500 danskere dør hvert år for tidligt på grund af trafikstøj, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kalder for det næststørste miljø­problem efter luftforurening.

Dødstallet er vurderet af Miljø­styrelsen, og værst står det til omkring Aalborg, Aarhus og Odense samt i Københavns forstæder. Her udsættes op mod halvdelen af beboerne dagligt for støj i et omfang, der øger risikoen for farlige sygdomme som diabetes, blodpropper og kræft.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
27. januar 2020 kl. 13:44

I Aalborg "håndterer" kommunen det ved at arbejde for endnu mere motorvej tæt op af boligområder i det vestlige Aalborg og Nørresundby - i stedet for at arbejde for at udvide og forbedre støjafskærmingen om den eksisterende E45 gennem den centrale-østlige del af byen. Motorvejen vest for, som etableres som en forlængelse af E39 mod Hirtshals (en af de mindst trafikerede motorvejsstrækninger i DK) vil kun aflaste E45 med 17 %, jf. Vejdirektoratets beregninger, og føres gennem sårbare naturområder. Et ekstra rør ved limfjordstunnelen (E45) ville kunne øge kapaciteten med 50-100 %. Trods danmarksrekord i indsigelser i forbindelse med den offentlige høring af VVM'en i 2011, og at et stort flertal af befokningen i det nordjyske er imod, fastholder borgmester og regionsrådsformand, at linjeføringen skal fastholdes. Det ville være dejligt, hvis Ingeniøren, ville spørge dem om hvorfor de gør det - særligt i lyset af de konsekvenser af støj, der redegøres for i jeres artikel.https://nordjyske.dk/plus/stoejekspert-derfor-skal-aalborg-droppe-vestmotorvej/6dde7664-5bd3-4f85-bc14-64f6fc393dad

4
24. januar 2020 kl. 10:13

Et trafikdrab er bare meget lettere at se. Samtidig vil der være et gigantisk efterslæb hvis man skulle til at tage anbefalingerne for støjgrænser alvorligt. Det er mange km motorvej, hovedvej, omfartsvej mm. der skal støjdæmpes, tit med støjskærme som ikke er nogen billig ting.

Ser man på Miljøstyrrelsens støjkort er det tydeligt at problemet ikke engang er helt afdækket. For mit vedkommende bor vi på den side af motorvejen hvor der ikke er lavet støjmålinger og dermed ser det ud til at der ikke er noget problem. Derfor kan vi heller ikke se effekten af at vores lille villavej bliver brugt som en 3. ringvej udenom Århus.

3
24. januar 2020 kl. 10:04

Mange flere dør af trafikkens forurening end der dør i trafikken.

Løsningen på begge dele er at sætte hastigheden ned på motorvejene rundt om København, da langsommere kørsel giver mindre støj, mindre forurening og mindre konsekvens når der er ulykker. Motorring 3 burde være max 90 km/t, ikke 110

{ja, jeg ved godt der findes andre dele af Danmark end København - men det er der hvor flest biler er tæt på bebyggelse}

2
24. januar 2020 kl. 09:52

Med under 200 dræbte i trafikken pr. år men +500 dræbte af trafikstøj kunne ovenstående artikel tyde på at fokus bør flyttes fra Rådet for Sikker Trafik til Rådet for Nedbringelse af Trafikstøj ... for det er vel ikke sådan at død på vejen er mere værd end død ved siden af vejen ... ?

... jeg kender godt svaret ?

1
24. januar 2020 kl. 09:20

Jeg skulle nu heller ikke nyde noget af at bo tæt på en trafikeret vej, men det skal blive spændende at se hvordan det vil lykkes 'forskerne', Ingeniøren og lobbyorganisationerne at få tørret støjen af på brændeovnene, sådan som det på forbløffende vis er lykkedes med forureningen i mange år ..... vel sagtens i en fælles forståelse af at trafikken alligevel er hinsides enhver form for kontrol ....