Landsdækkende dobbelt Wimax-net snart en realitet

17. maj 2010 kl. 07:2013
Det midtjyske energiselskab Elro har allerede sat 470 master i drift i det nye Wimax-net. Resten er klar i år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Elro er i fuld gang med at etablere et dobbelt Wimax-net, der skal dække det meste af Danmark. Selskabet har allerede sat 470 master i drift, og resten, der tæller lidt over 100 master, bliver klar senere i år. Nettet giver både private og erhvervsliv adgang til fleksible bredbåndsforbindelser.

Det dobbelte består i, at nettet anvender både IEEE 802.16d og 802.16e-standarderne. De to standarder er beregnet på henholdsvis professionelt og privat brug og giver en fleksibel opkoblingsmulighed for både private og virksomheder, der ellers ikke er dækket af eksisterende løsninger.

IEEE 802.16d kræver en lille antenne, som typisk monteres udendørs på en mur eller taget. Standarden leverer en symmetrisk opkobling, hvilket betyder, at upload- og downloadhastighederne er ens.

IEEE 802.16e kan derimod klare sig med en indendørs antenne, men forbindelsen er asymmetrisk, således at downloadhastigheden typisk er større end hastigheden for upload. Samtidig er der indbygget hand-over, således at det er muligt at skifte fra mast til mast uden at miste forbindelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da opkoblingerne er trådløse, betyder det, at nye kunder kan få en forbindelse fra dag til dag, mens eksisterende kunder kan flytte rundt på deres udstyr mellem forskellige geografiske lokationer, samtidig med at der meget hurtigt kan skrues op og ned for båndbredden.

Dette gør sig også gældende for private, der for eksempel kan tage den lille modtagestation med i sommerhuset, hvorefter de har den sædvanlige bredbåndsforbindelse. Da den private opkobling også giver mulighed for tilkobling af en fastnettelefon, kan man også tage denne med sig - og dermed ringe til meget lavere takster, end tilfældet er med mobiltelefoner.

Elro, der markedsfører sig under navnet Skyline, har allerede sat 470 master i drift, men mangler endnu omkring 110 master - primært på Sjælland. Disse master bliver sat i drift i indeværende år.

Elro har valgt en kombination af fiberkabler og radiokæder til backhaul, samtidig med at nettet er opbygget som en kombination af ringe og et mesh-netværk, der gør nettet redundant. Typisk anvender Elro en fiberforbindelse for hver syvende til ottende mast, mens de øvrige master forbindes med hinanden ved hjælp af radiokæder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Elro har valgt at opbygge sin egen infrastruktur samt at leje sig ind på langtidskontrakter på sorte fibre for ikke at være afhængig af konkurrenternes prismodeller.

Hver antenneposition er opbygget af seks antenner, tre antenner til 802.16d og tre til 802.16e. Hver antenne dækker 120 grader, således at der samlet set er dækning hele vejen rundt om masten.

Wimax anvender spektrum omkring 3,5 GHz, mens LTE (Long Term Evolution) anvender spektrum omkring 2,5 GHz.

Søren Møller, teknisk bredbåndschef hos Elro, og hjernen bag nettets opbygning og design, forventer dog, at de to standarder på længere sigt vil smelte sammen, da han ser mulighed for, at LTE vil skifte til 3,5 GHz på grund af øgede krav om båndbredde.

»Da standarderne minder meget om hinanden og anvender samme modulation, vil det kunne lade sig gøre at anvende software til at kontrollere en fælles radio for de to standarder,« siger Søren Møller til Ing.dk.

Udrulningen af et landsdækkende net giver også ekstra fordele til professionelle kunder, der får mulighed for at binde forskellige knudepunkter sammen uden at skulle skifte mellem forskellige netværksleverandører.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
17. maj 2010 kl. 22:20

[/quote] Er du tidligere Clearwire, og bor du i København? [/quote]

Nej, jeg bor ved Hadsten/Århus. Og det skal retfærdigvis med, at jeg bor ret tæt på en sendemast. Med hensyn til hvem jeg har talt med, så har jeg glemt det, da det er ½ år siden. Men jeg har været meget overrasket over at der faktisk er nogen der tager telefonen med det samme når man ringer til dem. Det er jo ikke hverdagskost, selv i Jylland (-:

12
17. maj 2010 kl. 19:53

[quote]- hertil kommer så det totale fravær af support

Jeg har haft Skyline 5/5 i ca. 15 måneder med meget få problemer, fin support, og kan ikke genkende de meget negative tilkendegivelser. [/quote]

Det er tilsyneladende tidligere Clearwirekunder, der har problemer. Er du tidligere Clearwire, og bor du i København? Hvis det er tilfældet, vil du så godt oplyse mig navn på den kontaktperson, du har været så heldig at få fat i. Claus

11
17. maj 2010 kl. 14:44

- hertil kommer så det totale fravær af support

Jeg har haft Skyline 5/5 i ca. 15 måneder med meget få problemer, fin support, og kan ikke genkende de meget negative tilkendegivelser.

10
17. maj 2010 kl. 13:58

Jeg bor 15 km fra ELRO i randers og kan ikke få det uden en kæmpe mast, så noget må der jo være galt.
Desuden er ELRO et el selskab, er det ikke dem der står for at levere fibernet? hvis det er det er man vist fanget mellem 2 stole hos ELRO hvor man satsede stort på skyline lige før fibernet feberen brød ud i dk. skyline vs fibernet. på trods af den horrible pris fibernet koster, er jeg ikke i tvivl om at jeg vil foretrække fiber.

Mon ikke det er Energi Midt, du tænker på? De har i hvert fald rullet masser af fiberkabler ud omkring Viborg.

Jeg har iøvrigt haft Skyline i lidt under et halvt år, har haft brug for supporten en enkelt gang, hvor jeg ventede et minuts tid, inden jeg kom til en yderst kompetent supportmedarbejder, der i løbet af no time klarede problemet for mig. Prismæssigt kan jeg heller ikke beklage mig. Ejheller med hensyn til hastighederne. Det kører, som det skal.

9
17. maj 2010 kl. 12:22

Clearwire

Ja det er godt nok gået grueligt galt for dem med supporten efter købet af Clearwire.

Det har vi også kunne mærke som gamle kunder da den eksterne kunderservice de har hyret vist bedst kan betegnes som et kø system. Har ellers oplevet at kunderservicen er gået fra "tilstrækkelig" til "ganske god"

Men jeg har kørt 4/2mbit i godt et år uden større nedbrud (men ikke helt problemfrit - men det var det heller ikke med ADSL på kobberet). Nu hvor de har sat priserne ned har jeg så øget hastigheden til 8/2.

Mhs til leveret hastighed måler jeg stabilt 6 / 1.8 med TPspeedStat

Med ADSL kan kobbere ikke trække mere end 1024/512 kbit

Jeg er endda også så heldig at der er 3g dækning herude. I et vindue i den rigtige side af 1.salen kan jeg på 3's netværk hente 1024/1024kbit mens tdc's net er langsommere.

Så vi har reelt ikke noget alternativ hvis vil have megabit bredbånd.

500meter hende ad vejen og 5meter lavere kan skyline ikke levere. Vi har 7km til deres mast men ligger højt i landskabet og med antennen i ca 8meter over jorden (kote ~58meter over havet) har vi masser af signal. At jeg så har måtte tage toppen af 3 træer for at få signal er en lille pris.

Men havde jeg været uheldig at det var en nabos træer der forhindrede signalet kunne det jo i praksis også have været umuligt her ...

Kobber/fiber er sikkert rentabelt i tættere bebyggede områder, men vi er nogle på landet der er glade for at elro valgte at satse på wimax og har forpligtiget sig til at blive "landsdækkende"

8
17. maj 2010 kl. 12:07

Jeg bor 15 km fra ELRO i randers og kan ikke få det uden en kæmpe mast, så noget må der jo være galt. Desuden er ELRO et el selskab, er det ikke dem der står for at levere fibernet? hvis det er det er man vist fanget mellem 2 stole hos ELRO hvor man satsede stort på skyline lige før fibernet feberen brød ud i dk. skyline vs fibernet. på trods af den horrible pris fibernet koster, er jeg ikke i tvivl om at jeg vil foretrække fiber.

7
17. maj 2010 kl. 11:38

Jeg kan se masten - men da de var ude for at måle til en forbindelse fandt de ud af at jeg skal have en 12 m. høj mast for at få et begrænset signal ind..... Mon ikke der kommer nogle bedre løsninger i fremtiden?

6
17. maj 2010 kl. 11:14

Mit .16d Skyline har virket perfekt i ca. 1 år - men nu er jeg jo heller ikke gl. clearwire kunde, da jeg bor på Fyn. Jeg får de 10/5 Mbps, som jeg betaler for.

5
17. maj 2010 kl. 10:39

Det er noget rigtig snavs med Skyline:

  • de første 14 dage efter skiftet fra Clearwire var vi uden forbindelse og måtte gå på bibliotek hver dag

  • Priserne de fakturerer er højere end dem, der står oplyst på deres hjemmeside

  • Hastigheden er langt under det, der betales for. Se måling på dette link https://speedtest.ookla.com/result/814060826.png. det er en 4MB download forbindelse

  • hertil kommer så det totale fravær af support

M.v.h Claus

4
17. maj 2010 kl. 09:19

Sindssyg dårlig kundeservice.

Men hvis de får det op og køre, så har jeg svært ved at se den store nødvendighed for at udrulle bredbånd til udkantsdanmark.

2
17. maj 2010 kl. 08:10

En snert af kritisk journalistik kunne have klædt denne artikel/annonce. Man kunne eksempelvis have boret i faktuel båndbredde og udbredelse, for lur mig om der ikke er mange sommerhusområder, hvor de dækker knap så godt.

1
17. maj 2010 kl. 07:33

Hvilke hastigheder kan man forvente sig over tid. Jeg kan se på deres hjemmeside at 10mb er max pt. Så er de jo allerede overhalet af 3g.