Landsdækkende dobbelt Wimax-net snart en realitet
Elro er i fuld gang med at etablere et dobbelt Wimax-net, der skal dække det meste af Danmark. Selskabet har allerede sat 470 master i drift, og resten, der tæller lidt over 100 master, bliver klar senere i år. Nettet giver både private og erhvervsliv adgang til fleksible bredbåndsforbindelser.
Det dobbelte består i, at nettet anvender både IEEE 802.16d og 802.16e-standarderne. De to standarder er beregnet på henholdsvis professionelt og privat brug og giver en fleksibel opkoblingsmulighed for både private og virksomheder, der ellers ikke er dækket af eksisterende løsninger.
IEEE 802.16d kræver en lille antenne, som typisk monteres udendørs på en mur eller taget. Standarden leverer en symmetrisk opkobling, hvilket betyder, at upload- og downloadhastighederne er ens.
IEEE 802.16e kan derimod klare sig med en indendørs antenne, men forbindelsen er asymmetrisk, således at downloadhastigheden typisk er større end hastigheden for upload. Samtidig er der indbygget hand-over, således at det er muligt at skifte fra mast til mast uden at miste forbindelsen.
Da opkoblingerne er trådløse, betyder det, at nye kunder kan få en forbindelse fra dag til dag, mens eksisterende kunder kan flytte rundt på deres udstyr mellem forskellige geografiske lokationer, samtidig med at der meget hurtigt kan skrues op og ned for båndbredden.
Dette gør sig også gældende for private, der for eksempel kan tage den lille modtagestation med i sommerhuset, hvorefter de har den sædvanlige bredbåndsforbindelse. Da den private opkobling også giver mulighed for tilkobling af en fastnettelefon, kan man også tage denne med sig - og dermed ringe til meget lavere takster, end tilfældet er med mobiltelefoner.
Elro, der markedsfører sig under navnet Skyline, har allerede sat 470 master i drift, men mangler endnu omkring 110 master - primært på Sjælland. Disse master bliver sat i drift i indeværende år.
Elro har valgt en kombination af fiberkabler og radiokæder til backhaul, samtidig med at nettet er opbygget som en kombination af ringe og et mesh-netværk, der gør nettet redundant. Typisk anvender Elro en fiberforbindelse for hver syvende til ottende mast, mens de øvrige master forbindes med hinanden ved hjælp af radiokæder.
Elro har valgt at opbygge sin egen infrastruktur samt at leje sig ind på langtidskontrakter på sorte fibre for ikke at være afhængig af konkurrenternes prismodeller.
Hver antenneposition er opbygget af seks antenner, tre antenner til 802.16d og tre til 802.16e. Hver antenne dækker 120 grader, således at der samlet set er dækning hele vejen rundt om masten.
Wimax anvender spektrum omkring 3,5 GHz, mens LTE (Long Term Evolution) anvender spektrum omkring 2,5 GHz.
Søren Møller, teknisk bredbåndschef hos Elro, og hjernen bag nettets opbygning og design, forventer dog, at de to standarder på længere sigt vil smelte sammen, da han ser mulighed for, at LTE vil skifte til 3,5 GHz på grund af øgede krav om båndbredde.
»Da standarderne minder meget om hinanden og anvender samme modulation, vil det kunne lade sig gøre at anvende software til at kontrollere en fælles radio for de to standarder,« siger Søren Møller til Ing.dk.
Udrulningen af et landsdækkende net giver også ekstra fordele til professionelle kunder, der får mulighed for at binde forskellige knudepunkter sammen uden at skulle skifte mellem forskellige netværksleverandører.
