Landmænd sprøjter med Roundup kort før høst for at modne korn
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Landmænd sprøjter med Roundup kort før høst for at modne korn

Ukrudtsmidlet Roundup, der indeholder giftstoffer til at dræbe flerårige ukrudtsarter, bliver i stigende grad brugt af landmænd til et helt andet formål, nemlig at modne kornet hurtigere.

I dag er det tilladt at sprøjte afgrøder med Roundup indtil 10 dage før høst, og planteavlskonsulent Torben Bach Hansen fra Agri Nord vurderer over for DR Nordjylland, at omkring 10 procent af arealet med korn bliver sprøjtet kort før høst, mens op mod 25 procent af arealet med raps bliver sprøjtet.

Flere landmænd og planteavlskonsulenter har det seneste år udtrykt skepsis over for brugen af Roundup før høst og bryder sig ikke om tanken om, at man fodrer svin med korn, der lige er blevet sprøjtet med giftstoffet. Men landmænd, som Søren Laustsen, der er formand i planteavlsudvalget i Sønderjysk Landboforening, ser ingen problemer, fordi produktet er godkendt af myndighederne.

»Det tiltaler mig ikke at sprøjte med Roundup på marker, der snart skal høstes. Men jeg sætter min lid til, at det er okay, når nu det er godkendt. Og Roundup er jo heller ikke et middel, som er særligt belastende,« siger Søren Laustsen til P4 Syd.

Roundup bliver især brugt til at sikre en ensartet modning af landmandens korn, så produktet er nogenlunde ens. Brugen kort før høst er også en sikkerhed for landmanden i forhold til at holde ukrudt på afstand. Skulle høsttidspunktet flytte sig, fordi regnen vælter ned, så kan landmanden sove mere roligt, fordi han allerede har sprøjtet mod nyt ukrudt og dermed er klar til høst, så snart solen titter frem.

Miljøstyrelsen har godkendt glyphosat til brug på afgrøder, og sprøjtefristen på 10 dage er sat, så eventuelle spor i afgrøderne ikke overstiger grænseværdierne. Mange opkøbere af korn til brød, gryn og malt vil dog ikke bruge produkter, der er sprøjtet kort før høst. Steen B. Jørgensen, der er repræsentant for foreningen Frie Bønder - Levende Land i Syd- og Vestjylland, bryder sig heller ikke om tanken.

»Jeg tror ikke, at Roundup er så uskadeligt, som mange vil gøre det til,« siger han til P4.

Enhedslisten: Forbyd det!

Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, kalder landmændenes praksis dybt uansvarlig og vil have ministeren til at gribe ind.

»Anvendelsen af sprøjtegifte udgør en tikkende bombe under vores drikkevand, så når landmænd nu anvender Roundup til at sikre, at kornet modner hurtigere, er det dybt uansvarligt, og det bør der øjeblikkelig sættes en stopper for,« siger Per Clausen til Ritzau.

Han påpeger, at forskellige regeringer har forsøgt at nedbringe anvendelsen af sprøjtegifte i over 10 år for at beskytte drikkevandet, naturen og miljøet.

»Når landmændene nu ikke bare bruger sprøjtegifte til at bekæmpe ukrudt, men også for at tvangsmodne kornet, forklarer det meget godt, hvorfor indsatsen indtil nu ikke er lykkedes,« siger Per Clausen.

»Jeg vil nu bede miljøministeren om øjeblikkeligt at gribe ind, så vi kan få sat en stopper for, at sprøjtegifte bruges til at fremme modningsprocessen i kornet,« siger miljøordføreren.

»Men jeg sætter min lid til, at det er okay, når nu det er godkendt. Og Roundup er jo heller ikke et middel, som er særligt belastende,«

Man må jo også gerne tænke lidt selv. Det viker bare en anelse naivt, at tænke sådan...

  • 23
  • 5

I artiklen: "Ukrudtsmidlet Roundup, der indeholder giftstoffer til at dræbe flerårige ukrudtsarter".
Hvilket stof i Roundup er et GIFTSTOFFER. Er det fyldt med arsenik eller lignende.

Det er for øvrigt noget vrøvl, at det "kan dræbe flerårige ukrudtsarter" det virker på alle planter med grønne blade, ikke kun ukrudt og ikke kun flerårige.

Man får helt dårlig samvittighed, når man læser artiklen, tænk at når man fjerne Bjørneklo, Skvalderkål og Japansk Pileurt så DRÆBER man, der er mange mordere i dette land. Personligt har jeg altid ment, at jeg bare fjernede disse planter fra steder, jeg ikke ønskede dem, fordi de var ukrudt. Ligesom en mælkebøtte, der er ukrudt i min have, men en smuk blomst når den står i en vejgrøft.
Til gengæld kan vi så glæde os over, at vi ikke får brød af dansk korn, der måske kan være sprøjtet med Roundup. Dansk korn er på grund af gødningsrestriktioner så dårligt, at det ikke kan bruges til bagning, så det importerer vi. Måske fra Østeuropa og de er da kendte for at være ekstremt miljøbevidste, eller?

  • 9
  • 20