Landmænd skyder på fremtidens haglbyger
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Landmænd skyder på fremtidens haglbyger

De haglbyger, som i de seneste uger har hærget Fyn og Jylland, er kun et forvarsel på, hvad vi kan vente, hvis temperaturen i atmosfæren fortsat stiger. De massive Cumulonimbusskyer, også kendt som armbolteskyer, kan nemlig vokse sig endnu større ved højere temperaturer og skabe hagl, der er større end tennisbolde.

De seneste uger er det gået hårdt ud over biler, havestuer, drivhuse og landmændenes marker. Forsikringsselskabet Almindelig Brand oplyser, at omkring 600 bilejere har fået haglskader, der løber op i omkring 8 til 10 millioner kroner. Også 200 landmænd har fået banket deres korn helt fladt, skriver Ritzau.

Konsulent i Forsikringsoplysningen Christian Skødt erindrer ikke, at han nogensinde har oplevet et haglvejr give så mange skader.

Seniorklimatolog John Cappelen oplyser til Berlingske, at der er grund til at frygte lignende oplevelser i fremtiden.

»Hvis atmosfæren bliver varmere og varmere, og stratosfæren forbliver kold, så vil der være mere energi til stede. Det giver kraftige byger, og med de kraftige byger vil der opstå hidsigere regnbyger og hidsigere haglbyger samt muligvis flere skypumper og tordenbyger. Forudsigelserne siger, at vi ikke får flere kraftigere nedbørshændelser om året, men de, der kommer, bliver kraftigere. Der kommer simpelthen mere vand ud af dem,« siger John Cappelen.

Ifølge John Cappelen minder et hagl om et løg, fordi det består af lag, som tilføres haglet hver gang det stiger til vejrs i skyen. Så jo mere energi, der er i skyen, jo større er sandsynligheden for, at haglet bliver stort.

Sølviodid fra fly lammer haglbygerne

Både i udlandet og herhjemme er landmænd begyndt at tage kampen op mod haglbygerne. Især i Kina og USA bruger man fly til at kaste sølviodid ud over haglbygerne, således at regndråberne fortættes omkring partiklerne og falder ned som almindeligt nedbør.

Trods de høje omkostninger ved at bruge flyvemaskiner, så kan det hurtigt betale sig, når haglvejr kan ødelægge marker for store millionbeløb.

Dansk frugtavler skyder mod haglbygerne

Herhjemme findes der også eksempler på landmænd, som er gået til angreb på haglbygerne, fordi bygerne fik bankbogen til at se sort ud.

Sidste år investerede frugtavler Niels Mortensen fra Vejstrup på Fyn i en belgisk kanon, der sender trykbølger op i 8-10 kilometers højde for at omdanne bygerne til sommerregn, skriver Fyns Stiftstidende.

Når en tordenbyge nærmer sig, retter Niels Mortensen kanonen mod tordenbygen, der producerer et brag i 100 decibelstørrelsen. Eksplosionen skabes af en gaseksplosion i bunden af en fire meter høj trakt.

Niels Mortensen har investeret 500.000 kroner i kanonen, fordi han i 2005 mistede en millioner kroner på et haglvejr, der smadrede hans æbler.

Lignende kanoner mod haglvejr findes i lande som Italien, Frankrig og Belgien.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først