Landmænd om MRSA-screening af avlsgrise: Bedre at leve i lykkelig uvidenhed
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Landmænd om MRSA-screening af avlsgrise: Bedre at leve i lykkelig uvidenhed

Det vil være alt for dyrt at teste de danske avlsgrise for MRSA. Det kan betyde, at kunderne stopper med at købe fra smittede besætninger, og det har landbruget ikke råd til.

Sådan lyder det fra landmændenes organisation, Landbrug & Fødevarer, som derfor mener, at myndighederne helt skal holde sig fra at screene avlsbesætningerne.

I sidste uge meddelte fødevareminister Dan Jørgensen (S) og sundhedsminister Nick Hækkerup (S) på et samråd i Folketinget, at de vil gennemføre en ny risikovurdering af smitten med svine-MRSA.

Læs også: Professor: 25-40 procent dør, når først svine-MRSA er kommet i blodet

Med egne ord hilser landbrugsorganisationen den beslutning velkommen. Men de danske svineavlsbesætninger bør myndighederne holde sig fra at screene, selv om screeningen er en del af den nye risikovurdering, mener organisationen.

I et nyhedsbrev til medlemmerne begrunder Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, sin holdning med, at der ikke findes nogen faglig begrundelse for en screening for MRSA. Men det handler også om økonomi.

»Vi risikerer, at vores kunder stopper med at købe gener fra de besætninger, der er testet positive. Det vil koste rigtig mange penge,« siger direktør i Videncenter for Svineproduktion Claus Fertin.

Læs også: MRSA-eksperter: Ny kurs mod svine-smitte skal følges op

Han mener ikke, at det er muligt at fjerne MRSA-bakterien fra avlsbesætningerne, og derfor bør vi helt holde os fra at undersøge det.

Så er det bedre at leve i lykkelig uvidenhed?

»Ja. Jeg ved, at det kan lyde kynisk og være svært at forstå, men vi har alligevel ikke viden til at fjerne bakterien. Vi kan højst bremse udviklingen,« siger Claus Fertin.

Landbrug & Fødevarer har en forventning om, at MRSA-smitten er ganske udbredt i de danske avlsbesætninger. Dem er der 26 af i Danmark.

Det kan betyde, at kunderne stopper med at købe fra smittede besætninger, og det har landbruget ikke råd til.

Argumentet er helt sygt i min verden - og temmelig uansvarligt overfor kunderne. Skal vi så også holde op med at måle forurening i grundvandet, "drivhus" gasser i atmosfæren, osv, osv.? Der er sikkert mange brancher som gennem tiden har måtte lide under at pøblen (mig inklusive) ikke bryder sig om at blive syge eller dø uden relativt vægtige grunde.

Vi vil sikkert også kunne tjene milliarder på at grave verdens atomaffald ned i den danske muld, og hey, hvis vi nu ikke leder efter forurening, så går det nok...

Landbrug & Fødevarer er ganske enkelt ved at diskvalificere sig selv som seriøs debattør.

  • 46
  • 2