Landets mest intelligente lyssignal hjælper venstresvingende aarhusianere

Plus19. september 2019 kl. 15:115
Landets mest intelligente lyssignal hjælper venstresvingende aarhusianere
Aarhus Kommunens dronebillede af krydset ved Grenåvej/Egå Havvej, hvor intelligente signalanlæg testes. Illustration: Aarhus Kommune .
Aarhus Kommune kan nu løfte sløret for, hvordan det går med landets nok mest intelligente signalanlæg.
Artiklen er ældre end 30 dage

I november 2018 beskrev MobilityTech, hvordan Aarhus Kommune i samarbejde med selskabet Advanced Traffic System (ATS) ville bruge såkaldt reinforcement learning til at gøre et signalanlæg mere intelligent. Nu foreligger de første erfaringer med AI-teknikken, og resultatet er opsigtsvækkende.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
20. september 2019 kl. 13:28

Det er et rigtigt smart og godt system, og burde nærmest være standard installationen i lyskryds. Priserne er heller ikke helt urimelige.

Hvad hvis i begyndte at optimere forholdene for offentlig transport og bløde trafikanter fremfor at optimere det til privat bilisme.

Som Harry Lahrmann siger så er det jo valgfrit hvad man vil have systemet til at prioritere. Man kan stadig have rød bølge for biler i f.eks. hovedstadsområdet som nu. Og det kan sagtens gøres endnu mere rødt, hvis man ønsker det, og mere grøn for cykler osv.

4
20. september 2019 kl. 12:53

Du læse ikke hvad jeg skriver og er i gang med at skyde budbringeren. Det er politikerne i Aarhus der bestemmer trafikpolitikken i Aarhus - og er borgerne ikke tilfredse med politikerne kan de vælge nogle andre næste gang - det kaldes demokrati.

3
20. september 2019 kl. 12:15

Som en af fædrene til optimeringssystemet der anvendes i krydset i Aarhus: Den optimeringsalgoritme der styrer signalet i krydset optimerer efter de optimeringskriterier den får.

Hvad hvis i begyndte at optimere forholdene for offentlig transport og bløde trafikanter fremfor at optimere det til privat bilisme.

Når de med succes kan gøre det i andre lande, derunder og storbyer, så burde vi vel også kunne det i Danmark, men det ønsker i og vores politikere ikke?

2
20. september 2019 kl. 11:49

Som en af fædrene til optimeringssystemet der anvendes i krydset i Aarhus: Den optimeringsalgoritme der styrer signalet i krydset optimerer efter de optimeringskriterier den får. Vejbestyrelsen vælger selv, hvad der skal optimeres efter. Krydset i Aarhus optimerer efter at minimere den samlede forsinkelse for alle trafikantgrupper, men kommunen kunne også vælge at optimere efter trafikanttype, så fx cyklisterne, den kollektive trafik eller måske den tunge trafik blev opprioriteret. En anden mulighed kunne være at prioritere en retning højere end en anden retning. Systemet har således en række håndtag som vejbestyrelsen kan skrue på alt efter den trafikpolitik kommunen har.

1
19. september 2019 kl. 22:51

Egentlig det stik modsatte af hvad man gør i andre byer i Europa, hvor de aktivt forsøger at gøre det så besværligt for bilisterne, fremfor at gøre det nemmere.

Wien har i mange år indskrænket trafikken for bilisterne, samtidig med at de har udbygget den offentlige transport.

I mange hollandske byer bliver veje omlagt til cykelstier og cyklerne har normalt fortrinsret og bilisterne må pænt vente. Nogle steder tager det 3-4 gange så lang tid for en bilist at køre fra et sted i byen til et andet sted, fremfor at bruge cyklen og generelt er bilerne uønsket i den indre by.