Landets første virtual reality-biograf åbner og lukker

Illustration: Nordisk Film Biografer

Biografen, der fuldstændig omslutter hver enkelt biografgænger i en film bliver fra på mandag virkelighed i København. Men kun for en kort stund.

Det er biografen Palads, der opretter en midlertidig virtual reality-biografsal med plads til 25 biografgængere, der hver især kan vælge mellem tre film, der er filmet i 360 grader. Det skal gøres muligt ved hjælp af virtual reality-briller, hovedtelefoner og biografstole, der kan dreje, oplyser Nordisk Film Biografer i en pressemeddelelse.

Læs også: Nu blander den virtuelle verden sig i din virkelighed

»Virtual reality er for alvor ved at vinde frem på en række områder, og nu er det også et bud på fremtidens biografoplevelse. Det er en spændende og helt ny måde at gå i biografen på,« siger salgs- og marketingdirektør i Nordisk Film Biografer Jacob Elkær-Hansen i pressemeddelelsen.


Det er det hollandske selskab Samhoud Media, der installerer virtual reality-udstyret i Palads. De driver udover denne type pop-up-vr-biograf også to faste vr-biografer i henholdsvis Amsterdam og Berlin.

Læs også: BAGGRUND: Der er to typer VR-briller

Selve vr-oplevelsen bliver i selskabets øvrige biografer leveret af Samsungs Gear VR-headset, hvori der er installeret en Samsung Galaxy S6-telefon. Der er dermed ikke tale om de to topmodeller Oculus Rift og HTC Vive, men Samhoud Media lægger på selskabets hjemmeside vægt på, at Samsung-headsettet er trådløst og let at håndtere, hvorfor det fungerer godt i biograf-sammenhæng.

Det er endnu ikke spillefilm i fuld længde, man kan opleve i en virtual reality-biograf. Biografen i Palads vil tilbyde tre film á 30 – 35 minutters varighed, hver til en pris på 95 kroner, oplyser Nordisk Film Biografer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der nogen, der kan sige noget om hvordan VR påvirker vores syn? Det er ganske tankevækkende at mange af os hver dag kigger på skærme, der hovedsagelig befinder sig 40 cm fra vores øjne - ofte i 10-12 timer pr. dag. Det giver nogle slappe øjenmuskler og gradvist dårligere syn. Med VR, vil det så blive endnu værre som teknologien vinder indpas?

  • 2
  • 0

Ok - det ER tidligt - men alligevel.

Når man er så tæt på skærmen, så bliver pixeleringen faktisk ret dominerende, og opløsningen er bare ikke god nok i det udstyr der bruges. Justeringen (for os med briller) er også kun næsten præcis - og kun når man fokuserer midt på skærmen. Der mangler klart mulighed for individuel fokus justering, hvilket f.eks er standard på en mellemklasse kikkert.

Som biografoplevelse er det pt. ikke særligt anvendeligt - selvom man kan drej 360 grader rundt og op - ned - så giver det ikke så meget når man 'bare' er tilskuer. I demo sekvenserne er det der virker bedst de sekvenser hvor man selv er aktiv og centrum - men det jo i sagens natur ret svært i film sammenhæng. I de 'live' sekvenser der vises er det også tydeligt at selve optagelses / efterbehandlings teknikken har et stykke vej endnu før det bliver helt vellykket.

Som proof-of-concept en rimelig succes, men pt. ikke godt nok til komerciel brug. ...i mine øjne altså.

  • 1
  • 0

Bare rolig Lisa,

Det at side tæt på en skærm kan ikke have nogen permanent effekt på dine øjne. Det kan højst midlertidigt udmatte dem og er derfor intet problem.

Det er dog ikke anbefalet at gøre noget som at køre bil med det samme, hvis man har brugt mange timer i virtual reality, da man godt kan blive midlertidigt en smule disorienteret hvis headsetet ikke har flyttet sig virtuelt helt 1:1 med ens hoveds bevægelser. Der er også nogle der kan blive køresye efter brug af virtual reality på grund af det med 1:1 bevægelser. Det der sker er det præcis omvendte af det der sker når man kører i en bil.

Så der er ingen farlige eller permanente effekter ved at bruge virtual reality.

Kilder: https://www.aao.org/eye-health/ask-ophthal...

https://www.scientificamerican.com/article...

http://www.rebuildyourvision.com/blog/inte...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten