Landbrugspakke giver milliardregning for at holde drikkevandet fri for nitrat
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Landbrugspakke giver milliardregning for at holde drikkevandet fri for nitrat

Illustration: Kamstrup A/S

Danske husstande kan ende med at skulle betale milliarder af kroner i ekstra vandregninger, når landmændene som følge af landbrugspakken får lov til at gøde maksimalt. Det oplyser Danmarks Radio.

»Regeringen har glemt at fortælle, at der bliver en regning at betale, når landmændene får ret til at gøde mere. Det er simpelthen en slags ekstraskat, som vandforbrugerne skal betale landmændene for at lade være med at gøde,« siger rådmand for teknik og miljø i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S) til DR.

Læs også: Her er overblikket: Sådan blev landbrugspakken til #gyllegate

Han omtaler ekstraomkostningerne som en ‘blind vinkel’ i landbrugspakken, men mener også, at regeringen godt er klar over, at regningen kan ende hos forbrugerne.

»Regeringen ved, at der i de såkaldt robuste områder er masser af steder, hvor drikkevandet simpelthen ikke kan holde til mere kvælstof. Alligevel giver de landmændene en blankocheck til at gøde maksimalt – og regeringen skriver oven i købet selv dybt inde i miljørapporten, at vandforbrugerne skal betale landmændene erstatning, hvis drikkevandet trues,« siger Kristian Wurtz.

Kommune måtte selv undersøge sagen

Ekstraomkostningerne nævnes overfladisk i rapporten, men Aarhus Kommune har selv måttet betale rådgivningsfirmaet Conterra for at udregne, hvor stor en udgift det kan blive for kommunens vandforsyning.

»Vi har pligt til at sørge for, at drikkevandet overholder nitratdirektivet og de gældende grænseværdier for nitrat. Og vi vurderer altså, at det kan koste vandforbrugerne op til 95 millioner kroner at overholde loven med den øgede nitratbelastning, som landbrugspakken vil medføre,« lyder det fra Kristian Würtz.

Læs også: Ny landbrugsplan: Danske fjorde får 40 pct. mere kvælstof end de kan tåle

Helt konkret vurderer Aarhus Kommune og Conterra, at erstatningerne vil yde på mellem 27 og 95 millioner kroner i Aarhus alene. De 27 millioner er, hvis regeringens prognoser om landmænds frivillige nedsættelse af gødningsmængden holder, hvad kommunen ikke tror en meter på. De 95 mio. kr. er derfor tallet, som Aarhus og Conterra tror mest på.

Hvis det beløb bredes ud til alle landets kommuner, bliver der samlet tale om en milliardregning til vandkunderne. De mange millioner er en engangsbetaling, der skal begrænse landmændenes forbrug af nitrat de næste 25 år.

Konservative fortsat skeptiske

Liberal Alliance maner til ro omkring landbrugspakken, men kræver også støtte fra de Konservative. Den kniber det med. De Konservative var ikke klar over, at landbrugspakken kunne resultere i en ekstraregning.

Derfor kræver partiet nu svar på, hvor meget regeringen vurderer, at landbrugspakken vil koste vandforsyningsselskaberne og dermed forbrugerne. Det skriver Jyllands-Posten.

Imens kalder tidligere miljøminister Ida Auken (R) aftalen for skandaløs og indkalder i samme ombæring miljøminister Eva Kjer Hansen (V) til endnu et samråd.

opdateret 22.02.16 10:42 præcision: beløbet er et engangsbeløb for at holde nitratniveauet nede de næste 25 år

Kan hæve græseværdierne. Så skal kommunerne ikke betale mere, da de slipper for at rense vandet yderligere. Til gengæld kan medicinalindustrien se frem til øget indtægter.
(Sarkasme slut)
Se det er den politik vores oligarki elsker at føre...

  • 17
  • 6

Alle hidtidige erfaringer har da vist at parcelhushaverne i Danmark har det kraftigste overforbrug af handelsgødninger (især kvælstof-Nitrogen) samt kemikalier til udryddelse af insekter osv.
Jeg vil derfor nøjes med at betale landbruget det de ønsker for at der ikke skal blive gravet alt for meget i haveejernes vanrøgt/overgødskning af deres parcelhushaver.

  • 5
  • 19