Landbruget: Ingen vej tilbage – vi skal leve med MRSA for altid
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Landbruget: Ingen vej tilbage – vi skal leve med MRSA for altid

»MRSA er kommet for at blive.«

Så kontant er overskriften på et nyhedsbrev fra formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, til organisationens medlemmer. I nyhedsbrevet skriver han blandt andet:

'Realiteten er, at MRSA CC398 har nået et niveau, hvor der ingen vej er tilbage: Vi bliver nødt til at leve med MRSA CC398 både i landbruget og i det omgivende samfund (...).'

Læs også: MRSA-eksperter: Ny kurs mod svine-smitte skal følges op

Ifølge Martin Merrild anerkender Landbrug & Fødevarer, at MRSA CC398, populært kaldet svine-MRSA, giver samfundet en vis sundhedssmæssíg udfordring, men som med andre stafylokokker må vi acceptere tilstedeværelsen af MRSA.

»Vi forstår godt, at folk er bekymrede. Men det er ikke realistisk at fjerne bakterien,« siger Claus Fertin, direktør i Videncenter for Svineproduktion i Landbrug & Fødevarer, der stiller op til interview, da Martin Merrild er i Canada.

Læs også: Minister-kovending: Nu skal alle avlsbesætninger testes for svine-MRSA

Han hæfter sig ved, at svine-MRSA ikke blot er i svin, men også i mennesker såvel som husdyr, og derfor vil bakterien blive ved at komme igen, ligegyldigt hvor drastiske midler der bliver taget i brug.

»Vi ved simpelthen ikke nok om bakterien og om, og hvordan vi slipper af med den. Vi ved bare, at den kommer igen, om så vi slår alle dyr ned,« siger Claus Fertin.

Betyder ikke, vi har givet op

Det betyder dog ikke, at landbruget har givet op i forhold til at begrænse smitten, understreger både han og formand Martin Merrild.

»Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at begrænse spredning fra svinebesætningen, samtidig med at vi bakker op om at få kortlagt mest mulig viden om smittevejene for MRSA,« siger Claus Fertin.

Læs også: Sundhedsstyrelsen: Det giver ingen mening at fjerne MRSA fra smittede landmænd

Derfor vil Landbrug og Fødevarer i nærmeste fremtid toppe indsatsen mod MRSA op med fornyet infomateriale og ekstra uddannelse til sine medlemmer – blandt andet med fokus på hygiejne.

»Der har altid været fokus på god hygiejne i landbruget, men vi må sikre, at de ansatte på svinefarmen ved, hvordan det kan gøres endnu bedre,« siger Claus Fertin.

Alene i år er der konstateret 663 tilfælde af MRSA-smittede personer på de danske sygehuse. Antallet for hele 2013 var 648.

MRSA er kommet for at blive.

Nej, der er bare ikke nok der er blevet syge eller slået ihjel af methicillin resistant Staphylococcus aureus clonal complex 398 til, at det er noget politikerne gider at gøre noget drastisk ved. Vi er på vej mod en tid som ligner den før Alexander Fleming opdagede penicillin, hvor folk kommer til at dø af simple infektioner, bare fordi at man ikke i tide turde sætte hårdt mod hårdt overfor bl.a. landbrugets uforsvarlige forbrug af antibiotika i produktionen. Det eneste positive der er ved MRSA CC398 er, at det er landbruget selv der står i første række til at blive inficeret af deres eget værk.

  • 35
  • 8

Rettidig omhu!
Det er hvad som har manglet i denne situation! Havde dansk landbrug og især svineproducenterne været deres ansvar bevidst, var det ikke gået så galt!
I stedet har man ladet stå til og ment at MRSA cc398 ikke gjorde nogen skade!

Når andre dyr end svin nu er inficeret (omfanget heraf ved vi jo ikke!), så udgør disse smittede dyr næppe et så stort og veldefineret reservoir som svin i en svinestald.
Så det giver altså stadig god mening at få fjernet MRSA cc398 fra danske svin.

  • 26
  • 2