Lamper skal sørge for indendørs navigation

FRANKFURT | Belysning i eksempelvis supermarkeder kan nu hjælpe brugere med at finde rundt indendørs, hvor GPS’ens dækning og præcision svigter. Det er i hvert fald ambitionen med et nyt projekt hos Philips Lighting, der i øjeblikket prøvekører systemet i et supermarked i Dubai.

GPS'ens indendørs supplement har været eftersøgt i årevis. App-udviklere har forsøgt sig med alt fra beacons og QR-koder til wifi-positionering og kortlægning af magnetfelter - men intet system har endnu formået at blive standardløsningen for indendørs-positionering.

Dette seneste forsøg på at løse problemet fungerer ved, at hver enkelt lampe i supermarkedet modulerer lyset forskelligt, uden at det er synligt for det blotte øje. De små forskelle på lyset i de enkelte lamper i butikken kan til gengæld genkendes af supermarkedets app, der orienterer sig gennem ‘selfiekameraet’ på mobiltelefonen.

Læs også: LED til indendørs navigation viser vej til gode tilbud

En app til tablets og smartphones skal gøre det muligt at navigere præcist i eksempelvis en butik, fordi lyset i hver enkelt lampe er moduleret forskelligt. Illustration: Christian Østergaard

Ud fra billederne kan telefonen placere brugeren på et kort over butikken. Ifølge Philips og selskabets partner i projektet, indkøbskortlægnings-virksomheden Aisle411, kan det for eksempel bruges til at præsentere kunden for tilbud på hylderne, de står i nærheden af, eller til at hjælpe kunden med at finde frem til en vare via appens indbyggede indkøbsliste.

Projektet blev præsenteret på den tyske belysningsmesse Light and Building i Frankfurt inden påske, hvor Philips fremviste en supermarkedskulisse, som selskabets ansatte kunne navigere rundt i med en tablet.

Hvor stort behovet er for netop denne måde at bruge lokationsteknologien på er et centralt spørgsmål, som supermarkedseksemplet understreger. Hvem har brug for et kort til at finde rundt i sit stam-supermarked? Og hvem henter en supermarkeds-app, når de endelig ankommer til at fremmed supermarked, hvor de ikke kan finde rundt?

Læs også: Indendørs navigation skal hjælpe redningsfolk

»Det gør du måske heller ikke i et supermarked, men når kunder står i en butik, de sjældent kommer i, og skal finde en særlig vare, giver det mening. En vinforretning er et godt eksempel,« svarede Philips’ repræsentant, der præsenterede teknologien til messen.

Om kunderne benytter de lokationsmuligheder, der allerede eksisterer, fremgår ikke af de to virksomheders præsentation, men Aisle411 kan henvise til flere store kæder, der benytter virksomhedens lokationsteknologi. Det gælder blandt andet den store amerikanske apotekskæde Walgreens.

Herudover deltager Aisle411 i et Google-projekt, der føjer augmented reality til positioneringen og dermed visualiserer mere præcist, hvor varerne står i butikken.

I december lancerede selskabet en anden anvendelse af teknologien. Her blev viden om placeringen i en bygning brugt til at gøre det muligt at styre belysningen på et bestemt sted med en app.

Læs også: Kontorlamper kommunikerer med mobiltelefoner ved at blinke

Ingen tracking

Af Philips’ præsentationer på messen fremgår det i flere tilfælde, at en del af selskabets forretningsmodel består i at udnytte data fra deres installationer - og supermarkedsnavigation er ingen undtagelse.

Selv om de enkelte brugere ifølge selskabet ikke kan identificeres, kan navigations-appens administratorfunktion fremvise imponerende detaljerede data om, hvor i butikken folk færdes, og hvilke tilbud de reagerer på. Det er en væsentlig del af salgsargumentet over for butikkerne.

Ingeniøren var inviteret med til Light and Building-messen af Philips.