Læserne: Karsefrø spirer glimrende trods mobilstråling

Karsefrø virker upåvirkede af mikrobølgestråling af den slags, der kommer fra routere og mobiltelefoner. Det er i hvert fald ikke lykkedes Ingeniørens læsere at forhindre karsen i at gro, trods påvirkning med elektromagnetisk stråling fra forskellige typer forbrugerelektronik.

I maj vakte en gruppe 9. klasseselever fra Hjallerup Skole i Nordjylland ellers opsigt med en forsøg, som umiddelbart kunne tyde på, at den elektromagnetiske stråling, som blandt andet en router udsender, kunne forhindre karse i at spire.

Ingeniøren har opfordret læserne til at gøre Hjallerup-eleverne kunsten efter, men i de tilbagemeldinger vi indtil nu har fået, er der ikke noget, der tyder på, at elektromagnetisk stråling fra en router (eller mobiltelefon) forhindrer karsefrø i at spire.

Læs også: Stor konkurrence: Kan din router slå karsen ud?

Forsøgene er ganske uvidenskabelige, og ikke direkte sammenlignelige med Hjallerup-forsøget, men hvorom alting er, så ser karsen ud til at klare sig.

Et ganske omfangsrigt og ikke mindst kreativt forsøg har fundet sted hos 9. årgang på Utterslev Skole. Kemi- og fysiklærer på skolen, Helgi Toftegaard, fortæller, at det er foregået både med en wifi-router og med mobiltelefon.

Det kreative element er i særdeleshed anvendelsen af Lego Mindstorms, hvor en robot sørger for med jævne mellemrum at ringe op via mobiltelefonen, som er placeret i den ene ende af den ca. 120 cm lange 'karse-have'.

I den anden ende af haven har en router befundet sig. Den har haft forbindelse til en enkelt computer, hvor den har hjulpet med at sikre en live-streaming af forsøget, som der kan ses video fra på bambuser.com. Det har samtidigt sikret en vis aktivitet på routeren.

På Utterslev Skole har eleverne testet, hvordan karse vokser, når det bliver påvirket af stråling fra en mobiltelefon og en router. Forsøget blevet streamet live. Der var umiddelbart ingen forskel på de to ender i karsehaven. Illustration: Helgi Toftegaard

Og resultatet? Karsen ser ud til at være vokset fint i hele karsehaven, fortæller Helgi Toftegaard, som samtidig understreger, at der er tale om et skoleforsøg og ikke en videnskabelig test, og at det primære fokus for forsøget har været læring for eleverne.

Læs også: Forsker om mobilstråler og karse: Det har jeg meget svært ved at tro

Tesen for forsøget var, at karsen i nærheden af routeren, ville vokse dårligere. Og til at begynde med så der faktisk ud til at være noget om snakken.

»Det var slet ikke i nærheden af forsøget på Hjallerup Skole, hvor det nærmest slet ikke voksede. Men der så ud til at være en lidt mindre vækst,« siger Helgi Toftegaard.

En Ingeniøren-læser havde dog fulgt forsøget online og bemærkede, at siden med routeren så ud til at få mere sol end den anden side.

»Der var én fra Ingeniøren, der reagerede på, at solindfaldet var forskelligt i højre og venstre side. Så satte vi en solafskærmning op, og så så det ud til, at karsen kom sig. Så det endte med, at vi ikke kunne se nogen forskel på router-siden, telefon-siden og midten. Det var ensartet,« siger Helgi Toftegaard.

Nu er der gang i endnu et forsøg på Utterslev Skole, hvor wifi-routeren befinder sig i midten af karsehaven, og hvor belastningen på routeren er højere end ved det første forsøg. Selv om forsøget først slutter om nogle dage, mener Helgi Toftegaard dog at spotte en tendens:

»Jeg synes, man kan ane, at det spirer hurtigere ude i enderne, end i midten,« siger han.

Helgi Toftegaard fortæller, at det vil være lettere at sige noget konkret med større sikkerhed senere, når karsen er spiret yderligere.

Læs også: Her er rapporten om skole-forsøget med wifi-stråling og karse

I Lene Drubes forsøg er karsen spiret på helt normal vis, oplyser hun. Illustration: Lene Drube

Også Malene Hansen har taget imod Ingeniørens opfordring til at vise, hvordan elektromagnetisk stråling fra en router eventuelt påvirker karses vækst. Men heller ikke her lader det til, at strålingen har forhindret karsen i at gro. Via Ingeniørens Facebook side har hun skrevet:

‘Malene Hansen I'm on it! De videnskabelige omstændigheder er på ingen måde præcise, men alle fire bakker karse synes at gro (næsten) lige godt, her 6 dage henne i forløbet.’

Lene Drube har også været i gang med et karseforsøg. Hun oplyser, at karsen er blevet dyrket på vat og vandet én gang dagligt i uge 22.

Resultatet: Karsen spirede på helt normal vis. Karsetypen er Norsk IMP. Nordic Garden A/S 3160 Stokke, og routeren er en Sagecom.

Ingeniør Peter Østfeldt har lavet et forsøg, hvor strålingen kommer fra mobiltelefoner og iPod/iPad, som ligger ved karsen. Smørrebrøds-pynten ser dog ud til at vokse fint på den Youtube-video, som Peter Østfeldt har lavet af forsøget. Årstallet i videoen er 2003, men vi formoder, at det skal være 2013, som er det år, hvor videoen er uploadet, og hvor Apples smartdevices eksisterer.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

som gammel radio og radartekniker undrer det mig at man igen og igen taler om mikroskopiske strålingfarer. vi var mange der arbejdede på radaratationer, fra 1950erne og frem operatørerne sad ved radarskærmen, et katodestrålerør og teknikerne stod ofte i antennehøjde jeg har aldrig hørt om at folk i de omkringliggende marker og haver havde problemer på trods af at radaren udsendte flere MEGAwatt. EN MOBILSENDER vil på få meters afstand ikke give en stråling der er højere end strålingen fra en mikrobølgeovn

 • 4
 • 0

Hvad med at give den en større omgang HF ? Telefoner og routere sender ikke på samme frekvens, men det er nok ikke afgørende her, men hvis man nu gav projektet nogle Watt i stedet for de 10-20 mW der kommer fra en router, så får man måske et hint om der sker noget.

 • 0
 • 1

Jeg synes der mangler en opstilling der ligesom måler inde midt i eller over dette karse. Altså måler energien af hvad der nu sendes fra Mobil telefonen/-erne. Således man rent grafisk over tid kan se hvad man nu kan se.

 • 0
 • 0

Her kommer et forslag, prøv have 2 magneter med ca 8 mm mellemrum (stærke magneter på størrelse med 2 terninger, og de skal sidde i tiltrækkende måde). Lad en stilk eller noget andet vokse inden i samme magnetfelt. Hvad der forventes at ske? Det ved jeg faktisk ikke.

 • 0
 • 0

Der er kæmpe stor forskel på et statisk magnetfelt og mikrobølger mikrobølger i GHZ - klassen interagerer jo med cellestrukturen det er blandt andet princippet i mikrobølgeovnen, der rent faktisk er en radarsender indkapslet i en metal kasse der forhindrer udstråling i et vist omfang så dine magneter forårsager ikke en pind

 • 0
 • 0

som gammel radio og radartekniker undrer det mig at man igen og igen taler om mikroskopiske strålingfarer.

Eks.

http://media.withtank.com/e3d53ed3d0.pdf LONG-TERM EXPOSURE TO MICROWAVE RADIATION PROVOKES CANCER GROWTH: EVIDENCES FROM RADARS AND MOBILE COMMUNICATION SYSTEMS

"In this review we discuss alarming epidemiological and experimental data on possible carcinogenic effects of long term exposure to low intensity microwave (MW) radiation."

 • 1
 • 1

@ Erik Bech Jensen

Nå Du giver ikke meget for mine magneter! Dette kan da ellers afprøves på det yderste af ens finger, og når man presser samme magneter lidt mere imod samme finger. 2 minutter maksimum og det KAN mærkes . . .

 • 1
 • 1

jo du kan også klemme dine fingre i en skruestik men at et statisk magnetfelt på virker noget organisk er nok lidt ude i hampen sorry

 • 0
 • 0

Faktisk kan man her til aften måle at karsen er højst netop lige ud for routeren. I fredags kunne vi se at karsen længst fra routeren var lidt grønnere - end tæt på routeren. Men her til aften vokser den helt jævnt over hele linjen. Routeren har derimod i dag (søndag) kastet håndklædet i ringen. Se mere her: http://ing.dk/artikel/stor-konkurrence-kan...

Se billeder her: https://plus.google.com/photos/10396864788...

Streaming fra forsøgsstedet vil blive genoptaget i morgen (mandag) via en alternativ router. Se her: http://bambuser.com/channel/Utterslev_Skole

 • 0
 • 0

Tak til dig og eleverne for eksemplerne på, at karsen trives fint under mikrobølgebestrålingen, Helgi Toftegaard. Så kan pigerne fra Hjallerup og mange andre måske også sove roligt i nærheden af deres mobiltelefoner igen.

Jeg synes i øvrigt, I skulle gå tilbage til at vise hele opsætningen i stedet for at skanne langsomt frem og tilbage og kun vise et mindre udsnit ad gangen. Ellers tager det for lang tid at få set det hele, og man får ikke noget godt overblik.

Lysforholdene så stadig noget uensartede ud, da jeg kiggede forbi i fredags. Jeg undrede mig også over, at I havde rykket routeren endnu tættere på (helt ind over) kanten af vattet i det igangværende forsøg. Men ganske fornøjeligt at se, at det i stedet blev routeren, der blev slået ud af karsen, som (ikke uventet) synes at spire og trives helt normalt (om ikke bedre) under mikrobølgebestrålingen.

 • 1
 • 0

Ang. Magneter. Stærke magneter kan evt. påvirke jernet i blodet i din finger, men om og hvordan det vil påvirke væksten i planter ved jeg ikke. prøv det, prøv det! Men altså, taler vi om 2 neodymium terninger som klemmer en stængel sammen ? eller vil du sørge for at de ikke klemmer sammen ved at separere dem med f.eks. en uorganisk plastikblok imellem ?

 • 0
 • 0

At initiativtageren på Hjallerup skole ønskede at bevise denne sammenhæng, og derved ubevist (måske bevist) påvirkede forsøget, så det fik det ønskede udfald. Det var min umiddelbare tanke, efter at have læst indledning til rapporten, den osede ikke ligefrem af objektiv tilgang til emnet.

 • 0
 • 0

Mobil telefoner sender ikke konstant med mindre man ringer fra eller til dem.. De er netop "stille" og sender ikke unødigt for at spare strøm.

Man kunne lave forsøget med en eller flere HackRF (https://greatscottgadgets.com/hackrf/) der sender konstant på de frekvenser telefoner sender på (naturligvis i et Faradays bur fordi man ikke bare må sende på de frekvenser telefoner benytter) - der er både 700-900 Mhz og 2,3-2,7ghz benyttet i de telefoner de fleste benytter i dag - det kan også påvirke resultatet hvilken frekvens man har testet med.

 • 0
 • 0

Man kan også klynge en telefon op til en spectrumanalyzer, og der vil man se, at det sender med korte mellemrum - også når den ikke bliver ringet op, eller nogen betjener telefonen. Og fordi de gør det, laver de en hel..... ballade, når 8 personer sidder i et radio eller TV studie, i bedste tro om, at deres mobiler ikke forstyrer noget.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten