Læs de skiftende ministres nytteløse løfter om at skære ned på antibiotika
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Læs de skiftende ministres nytteløse løfter om at skære ned på antibiotika

Det har absolut ikke skortet på løfter og strategier for at nedbringe det danske antibiotikaforbrug de sidste år. Tværtimod har vekslende ministre nærmest stået i kø for at love bod og bedring. Alligevel steg forbruget til både dyr og mennesker sidste år, så lad os holde ministrene fast på, hvad de har lovet blot i dette årti.

Her er et lille udpluk af løfterne.

Læs også: Trods løfterne: Mennesker og svin får igen mere antibiotika

I februar 2010 meddeler daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) Berlingske, at hun vil ‘knække kurven for brug af antibiotika.’ Blandt hendes forslag er den såkaldte Gult kort-ordning, som skal give landmændene et påbud, hvis de overskrider grænseværdierne for brug af antibiotika. Ordningen træder i kraft i 2010.

I april 2011 citerer blandt andet DR ministrene Bertel Haarder (V) og Henrik Høegh (V) for at blæse til europæisk kamp mod antibiotikaforbrug og resistens med Danmark i spidsen. ‘Det er oplagt at sætte fokus på problemet under Danmarks EU-formandskab,’ siger Henrik Høegh.

I marts 2012 er sundhedsminister Pia Olsen Dyhr (SF) ifølge DR klar til at lave en ny vejledning, der skærper reglerne for læger, så de er helt klar over, hvornår de skal bruge antibiotika. Dette sker efter afsløringer af overdrevet brug af antibiotika i det danske sundhedsvæsen.

I oktober 2012 skriver Information, at fødevareminister Mette Gjerskov (S) varsler indgreb mod landmænds forbrug af antibiotika, efter at den seneste Danmap-rapport kan afsløre, at forbruget igen er steget. Samme efterår bliver der indgået et veterinærforlig på tværs af alle partier i Folketinget, som blandt andet lægger op til fortsættelse af Gult kort-ordningen og en skærpet indsats mod flokmedicinering af især grise.

I januar 2013 siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til Politiken efter opfordring fra Det Etiske Råd, at lægerne fremover skal tage mindre hensyn til den enkelte patients lidelser og mere hensyn til at begrænse antibiotika. Lægerne skal have længere til receptblokken og overveje alle muligheder, inden de udskriver penicillin, understreger ministeren.

Læs også: Konventionelle grise får op til 20 gange så meget antibiotika som økologiske

I februar (og april) 2013 er fødevareminister Mette Gjerskov (S) igen på banen. Hun er bekymret over, at antibiotikaforbruget til svin er steget de sidste års tid, siger hun i en pressemeddelelse. Et par måneder senere gentager hun over for DR, at antibiotikaforbruget SKAL ned, og regeringen er meget stålsat omkring dette.

I marts 2014, omkring tre måneder efter, at han har overtaget posten som fødevareminister, er Dan Jørgensen på banen. I et svar til Per Clausen (Enh.) erkender han, at forbruget af antibiotika går den forkerte vej. Han bemærker dog samtidig, at grænseværdier og højere afgifter på antibiotika ‘forventes at holde forbruget så lavt, som det er muligt.’

Læs også: Ministre lancerer ny strategi mod antibiotikaresistens

I tirsdags kom så den årlige Danmap-rapport, der viste, at det samlede antibiotikaforbrug igen steg i 2013. Til november lancerer Dan Jørgensen og Nick Hækkerup en ny strategi med særligt fokus på antibiotikaresistens i både mennesker og dyr.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Forbyd brug af antibiotika til RASKE dyr - tag antibiotika fra landmændene og overlad det totalt til dyrlægerne, før skærpet kontrol med dyrlægerne . . .
Stands landmændenes dødelige misbrug!

 • 6
 • 3

-- det forklarer vist alt.

Man er gæst på gennemrejse i sit ministerium, og udover flotte udtalelser til imageplejen, sker der stort set intet, fordi man allerede har fuld focus på det næste karrierespring.

De kræfter man er oppe imod, og de beslutninger, der skal tages, kræver, hvis der skal være substans i dem, meget vanskelige overvejelser - og dermed indlevelse, fordybelse - og lange seje kampe.

For de bliver dyre for alle.

Når situationen er, som den er i dag, er det jo, fordi de billigste quickfix'es og cowboykneb har haft absolut og naturlig fortrinsret, i og med, at de ikke mødte virkelig kvalificeret modstand. Den har ganske enkelt ikke været til stede i de sidste mange mange mange år med diverse gæsteministre på hastevisit.

Og de betragtninger kan man i øvrigt udstrække til en del andre ministerier - både før og med ministeriet Thorning ....

.

 • 6
 • 1

at nogen sølvpapirshatte kommer og påstår at der er en årsags sammenhæng mellem overforbrug af penicillin og MRSA.
Deraf ville nogen sikkert fristes til at udlede at landbruget selv ser skyld i MRSA, og selv må betale regningen for oprydningen.

UHA nej, så hellere lade bolden rulle til næste minister.

(sarkasme kan forekomme)

Kom nu i gang med at rydde op i penicillin og MRSA.
Ligeyldigt hvem der skal betale, stiger prisen kun for samfundet jo længere der ventes.

 • 4
 • 2

Til november lancerer Dan Jørgensen og Nick Hækkerup en ny strategi...


Ved første overtrædelse ... antibiotika ..beregnes bødens størrelse, således der ingen gevinst opnås med medicineringen, dertil 2 års uvarslet kontrol af besætning og tilsyn ..... Synderen betaler samtlige udgifter incl. kontrol + tilsyn.

Ved anden overtrædelse ... antibiotika ..som ved § 2 men bøden fordobles, således overtrædelsen giver underskud, dertil 4 års løbende kontrol af besætning og tilsyn ..... Synderen betaler samtlige udgifter incl. kontrol + tilsyn.

Ved tredje overtrædelse ... antibiotika ..trækkes stikket, pågældende brug nedlægges, samt den ansvarlige får afhængig af omfanget af medicinering mellem 1-5 års arbejdsforbud i landbrug og fødevarererhverv....

Da synderen betaler samtlige udgifter, er misbrug af antibiotika en rigtig dårlig forretning - kan ikke betale sig. Det budskab forstår selv en knægt på 10 år.

Nej synderen skal ikke i fængsel, da det er et elendigt sted lærdomsmæssigt.. får blot en bunke nye dårlige vaner.

Desværre har de allerede valgfeber, så Køkkenchefens oplæg bliver en ren showforestillinge, masser er vræl og brok, sikkert underholdende men uden virkning.

 • 0
 • 3

En skorstensfejersvend har fået 20.000 kr. i bøde for at gå på et tag, og hans mester 40.000 kr. Men svinebarner, der har overforbrug af antibiotika får et "Gult Kort". Han griner hele vejen hjem. Der findes nemlig ikke noget "Rødt Kort". En "Ostemad" og derefter det "Røde Kort". Så skal virksomheden (læs: svinefabrikken) lukkes. Nu må dette MRSA CC398 - stafylok-cirkus-mareridt stoppe. Penicillin og antibiotika er til mennesker - ikke til svin.

 • 6
 • 0

Ja, den kan ligge på et meget lille sted! Så vi rider videre med alle ligene i lasten. Og set fra landbrugets organisationers side, er det nu vigtigere at få opforstret og solgt en masse svin end det er, at vi almindelige danske borgere kan blive hjulpet, når bakterierne rammer! Mange af de almindelige svineavlere er sikkert ikke begejstret for situationen, men må følge trop, når deres organisationer viser vejen frem!!!!!!!!!!!!! Hvor herre bevares.

 • 1
 • 1

alle sammen!
Per A. har jo, lige om lidt, forklaringen som "beviser" behovet for den, i landbruget, anvendte mængde antibiotika. ;-)

 • 4
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten