Til læreren

Techie er ikke primært tænkt som et undervisningsforløb, men som et inspirerende supplement til undervisningen og en avis, som eleverne forhåbentlig har lyst til at dykke ned i både i og ikke mindst uden for skoletiden. Avisen kan bruges som inspiration til undervisning i blandt andet faget Natur og teknologi.

Temaerne i avisen peger ind i flere af de færdigheds- og vidensområder, som er beskrevet i fælles mål efter 4. klasse. Det gælder f.eks. områderne ‘Teknologi og ressourcer’, ‘Mennesket’, ‘Naturen lokalt og globalt’ samt ‘Jorden og Solsystemet’.

Vi har forsøgt at beskrive aktuelle naturfaglige problemstillinger på en autentisk og virkelighedsnær måde, der understøtter elevernes evne til at perspektivere og relatere natur og teknologi til den hverdag og det samfund, de er en del af. Det betyder, at avisen kan bruges flere gange over hele skoleåret både som introduktion til et nyt fagligt område, som fordybelse f.eks. ved elevcentreret arbejde og som perspektivering til et fagligt område ved afslutning af et forløb.

Når man arbejder med et af avisens temaer, er det også muligt at booke naturfaglige og teknologiske eksperter fra skolebesøgsordningen Book en ekspert, der kan komme ud i klassen og skabe yderligere perspektiver på det valgte tema.

For at forankre den viden, der formidles, lægger avisen op til, at eleverne gennemfører forskellige undersøgelser inden for forskellige temaer, f.eks. ‘Sådan laver du en vandraket’ på side 20.

Temaerne i avisen egner sig også som en del af forløb, hvor der er fokus på innovation og entreprenørskab f.eks. engineering-forløb, som du kan finde inspiration til, herunder Engineering Day og Astras forløb.

Vi har gjort os umage med at sætte naturfaglige begreber ind i en spændende og relevant kontekst, så du som lærer kan arbejde med elevernes begrebsdannelse og faglige læsning. Det kan f.eks. gøres ved, at du som lærer udvælger centrale faglige begreber på en temaside og formidler dem for eleverne, så de er retningsgivende for deres læsning.

Her kan man se mere om tankerne og processen bag Techie, hvor vi har inviteret børn til workshop og medudvikling af avisen:

Produceret af Pilot Film

Videoerne, vi linker til i avisen, og som også kan findes på den digitale temaside, er produceret af Pilot Film, der blandt andet står bag Lille Nørd og Vilde Venner fra DR Ramasjang.

Inspiration til opgaver i klassen

Techie kan bruges i mange fag. Læs den som en avis i dansk eller brug den til at snakke om forfalsket indhold på internettet. Brug den til at gå på opdagelse i smagssansen og lugtesansen i madkundskab, eller find inspiration til undervisningen i natur og teknologi.

Nedenfor er et par eksempler på øvelser og temaer fra avisen, klassen kan fordybe sig i.

  • Lær om genplantning af ørken. Lav selvvanderpotter af plastikflasker og plant et træ eller en blomst. Se hvordan på side 14 i Techie.
  • Prøv memo-teknikker og lær at huske bedre. Find inspiration i videoen med Carl og tryllekunstneren Michael.
  • Læs om hvordan teknologien kan manipulere virkeligheden på side 8 i Techie og se deep fake videoen med Obama.
  • Læs om liv på Mars og prøv at lave jeres egen miniplanet i et syltetøjsglas. Læs hvordan på side 18 i Techie.
  • Læs om mundens smagsløg på side 14-15 i Techie og prøv de alternative smagskombinationer som videnskaben foreslår - fx kogt blomkål med kakaopulver.
  • Snak om koder og skriv en kodet besked. Byt med en klassekammerat og bryd hendes kode. Find en kodenøgle på side 23 i Techie.

Hvis I har forslag til andre aktiviteter med udgangspunkt i Techie, eller hvis I prøver nogle af opgaverne, modtager vi gerne videoer, billeder fra klassen, gode idéer til opgaver og undervisningsforløb på mail techie@ing.dk.
Ideer og eksempler bliver delt herinde på lærervejledningen, så de kan komme andre skoler og klasser til gode.

Ressourcer til mere fordybelse

Hvis I bliver bidt af teknologien, anbefaler vi her nogle ressourcer for både lærere og elever, hvor I kan bruge Techie og finde inspiration til at arbejde videre med emnet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten