Lær Industri 4.0 eller dø

Topledelsen i danske virksom­heder har svært ved at komme ud af starthullerne og tilpasse virksomhederne til de forandringer, som den fjerde industrielle revolution fører med sig i form af digitalisering og automatisering.

Sådan lyder konklusionen – lidt groft skåret – i en undersøgelse, som Ingeniørforeningen, IDA har foretaget blandt sine medlemmer med lederansvar. Ingeniørernes formand, Thomas Damkjær Petersen, genkender holdningen fra konferencen ‘Ledelse der styrker’, som IDA afholdt tidligere på efteråret:

»Konferencen viste, at der foregår en diskussion mellem top- og mellemlederlaget om, hvem der er drivkraft og stopklods i den her udvikling. Men abeflytteri nytter ikke noget, så i stedet for at flytte aben over på hinandens skuldre, skal de gå sammen om at få det her implementeret i strategien. Hvis ikke, er der stor risiko for, at deres virksomheder bliver disruptet,« advarer han.

Ifølge de adspurgte ingeniørledere er de tre største udfordringer ved den fjerde industrielle revolution nemlig ‘manglende forandrings­vilje i organisationen’, ‘motivation af medarbejdere’ og ‘den hurtig tilpasning til løbende forandringer’. 

Skal erkende problemet

Særligt det voldsomme udviklingstempo er et stort problem, vurderer Thomas Damkjær Petersen:

Kilde: IDA ledertrends 2016 Illustration: Lasse Gorm Jensen

»De fleste organisationer anser sig selv for velfungerende og tæn­ker, at det går da meget godt. Problemet er bare, at de skal frem i stolen, hvis de vil være med, for det går meget stærkere med digitalisering og automatisering, end man tror.«

Med andre ord skal de erkende, at alle virksomheder og sektorer kan løbe ind i konkurrenter som Uber og Airbnb, der har udfordret taxi- og hotelbranchen massivt:

»Det aller-allervigtigste er at nå til den erkendelse, at man er i farezonen, og at man derfor bør give sig i kast med at finde ud af, hvordan alle niveauer fra topledelse til medarbejdere kan inddrages, så man kommer på forkant med udviklingen,« siger IDA-formanden.

Læs også: Industrien udnytter stadig kun én procent af sine data

Kun knap hver tredje ingeniør­leder angiver, at de har forberedt sig på den fjerde industrielle revolution.

Det bunder blandt andet i, at det ikke er entydigt, hvad begrebet dækker over, og at det er kendt under flere forskellige navne, vurderer Nigel Edmondson, direktør i Made (Manufacturing Academy of Denmark), et netværk af virksomheder, videninstitutioner og universiteter, der arbejder for at fremme produktion i Danmark.

»Når det ikke er helt tydeligt, hvad man taler om, og når man ikke har en værktøjskasse, er det svært at lave en plan og være klar. Mange virksomheder har brugt tid på lean og har automatiseret deres opgaver. De er usikre på, hvad det nye er,« siger Nigel Edmondson.

Sværest for små virksomheder

Især de små og mellemstore virksomheder kan få svært ved at omstille sig. Det kommer nemt til at knibe med tid og ressourcer, hvis man blot er fem medarbejdere, forklarer han.

»Hvis man er vant til at arbejde mekanisk, er det svært at vide, hvor man skal digitalisere produktionen. Dels mangler de folk til at løfte opgaven, dels mangler de et netværk at spørge til råds.«

Thomas Damkjær Petersen er enig og vurderer, at den største barriere for små og mellemstore virksomheder er de økonomiske rammebetingelser. Det er ganske enkelte en voldsom barriere at skaffe kapital – i særdeleshed for iværksættervirksomheder:

»Når først man når forbi det punkt, hvor produktet er klar, skal der nok komme penge, men inden da er den risikovillige kapital svær at opdrive,« siger han.

Læs også: Vanetænkning er robottens værste fjende

Han ser derfor gerne, at der bliver sat flere offentlige støttekroner af gennem f.eks. Innovationsfonden og Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

Industri 4.0 er en stor menu

På spørgsmålet om, hvad man bør gøre, hvis man som virksomhed er usikker over for de mange nye muligheder, peger Nigel Edmondson straks på et medlemskab af Made, den forening, han selv er direktør for:

»Det lyder som et lidt frækt svar, men det er sådan, det er. Hvis man skal i gang med den rejse, bliver man nødt til at finde nogen, der kan hjælpe med at skaffe adgang til netværk, viden og inspiration,« understreger han.

Han peger på, medlemsvirksomhederne i netværket kan trække på hinandens erfaringer, f.eks. hvis en mindre virksomhed bliver mødt med krav fra kunder, der gerne vil integreres i deres supply chain:

»I sådan en situation kan vi hjælpe dem med at vælge platform og komme med bud på, hvilken vej de skal gå,« eksemplificerer Nigel Edmondson.

Han mener, at man bør se den fjerde industrielle revolution, eller Industri 4.0, som en stor menu med mange forskellige muligheder, hvor hver enkelt virksomhed skal finde ud af, hvad der er bedst for dem baseret på økonomisk gevinst, vækstpotentiale og øget produktivitet:

»Mens én virksomhed bør satse på automatisering med kollaborative robotter, skal en anden måske i gang med at bruge big data, mens en tredje vil få mest ud af at optimere supply chain management i samarbejde med kunderne. Det er altid en individuel vurdering,« fastslår han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Som et PS til ovenstående sobre artikel kan det tilføjes, at IDA holder en fire-spors konference med op mod 40 oplæg om netop "Industri 4.0" d. 13 december, hvor der vil blive præsentet meget ny viden og givet mange eksempler både inden for forretningsmodeller, ledelse og relevante teknologier.

Konferencen har oplevet uhørt stor forhåndsinteresse og der er allerede nu 360 tilmeldte, så emnet er tydeligvis relevant og interessant.

Tilmelding og program ligger på https://universe.ida.dk/industri-40-i-prak...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten