FLERE AUTOMATISKE SORTERINGSANLÆG I FRANKRIG http://www.affaldogressourcer.dk/article-2...
AFFALD TIL GENANVENDELSE BØR KILDESORTERES http://www.affaldogressourcer.dk/article-2...
samt andre artikler.
Central sortering af dagrenovation er meget lidt udbredt herhjemme, hvor vi udnytter det allermeste af dagrenovationen til energiproduktion via forbrænding.
Men i mange europæiske lande findes i dag avancerede centrale sorteringsanlæg, som sorterer den tørre del af dagrenovationen eller blandet emballageaffald i for eksempel glas, plast, papir, pap og metaller. Og netop forudgående sortering hos kilden er forudsætningen for, at materialerne bliver så 'rene', at de kan genbruges.
Der er meget langt fra fortidens manuelle og sundhedsskadelige affaldssortering til dagens anlæg, hvor den seneste teknologiske landvinding er brug af optisk teknologi, der kan udpege de enkelte fraktioner, så de ved hjælp af trykluft kan sendes ned i hver sin beholder. Teknologier, som ifølge østrigske tal kan give sorteringseffektiviteter på 90 procent for metaller og 50-70 procent for papir, forskellige plast-typer og pap.
»De udenlandske anlæg er forskellige i opbygningen, fordi de indretter sig efter, hvordan indsamlingen af dagrenovationen er organiseret - altså om og hvordan husholdningerne sorterer affaldet i forvejen - og efter hvilke materialer, der er afsætning for,« forklarer projektchef Jens Bjørn Jakobsen fra Cowi, som følger nøje med i den udenlandske udvikling.
I et konkret anlæg i Braunschweig i Tyskland sorteres årligt 120.000 ton affald - hvoraf de 70 procent genanvendes, -fordelt på 13 forskellige fraktioner. Ifølge Jens Bjørn Jakobsen er den organiske del af affaldet her allerede sorteret fra ude hos forbrugerne.
I Danmark er der kun to steder, hvor dele af dagrenovationen sorteres på centrale anlæg, nemlig hos affaldsselskabet Nomi i Holstebro og hos Dansk Affald i Vojens, der ejes af fire kommuner.
Hos Dansk Affald sorterer man affald fra to særlige beholdere ude hos forbrugerne, hvor den ene indeholder aviser, pap og plastik, mens der er glas, dåser og dunke i den anden, forklarer direktør Bjørn Stender:
»Kommunerne får penge for disse genbrugsmaterialer i stedet for at skulle betale for at få dem behandlet på forbrændingsanlægget. Vores mål er på sigt at kunne genanvende 100 procent af affaldet fra vores ejerkommuner, og når vores aftale med Dongs affaldsforbrændingsanlæg i Vejen ophører i juni 2012, skal vi i gang med at se på det organiske affald og overvejer selvfølgelig biogas,« siger han.
Dakofa, som er affaldsbranchens videncenter, oplever ifølge konsulent Inge Werther for tiden stor interesse fra kommuner og affaldsselskaber for at undersøge alternative behandlingsmetoder - i takt med at der kommer mere og mere fokus på genanvendelse og ressourcer, og fordi genbrugsmaterialerne er ved at komme op i pris:
»Det er vigtigt, at man tænker sorteringsanlæggene og deres indretning sammen med, hvordan man i øvrigt vil sortere i kommunen, og hvad der er afsætning på. Og at en kildesortering i kommunerne for eksempel kan suppleres med et eller to centralt placerede sorteringsanlæg til de tørre materialer som plast, metal, glas og papir,« siger hun.
FLERE AUTOMATISKE SORTERINGSANLÆG I FRANKRIG http://www.affaldogressourcer.dk/article-2...
AFFALD TIL GENANVENDELSE BØR KILDESORTERES http://www.affaldogressourcer.dk/article-2...
samt andre artikler.
I Danmark er der kun to steder, hvor dele af dagrenovationen sorteres på centrale anlæg, nemlig hos affaldsselskabet Nomi i Holstebro og hos Dansk Affald i Vojens, der ejes af fire kommuner.
Det er en fælles opgave og ansvar at affaldet kan genbruges, så hvorfor denne "pseudo"-privatisering, når det i realiteten er en regional opgave. Hvis der skal være mulighed for kildesortering, bør dette være en "ægte" mulighed, så f.eks. "Fe" og "Alu" sorteres. Som det er nu er der kun en mulighed på genbrugspladserne: Metal!
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard